Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

HΠΑ: Διαρροή πετρελαίου από αγωγό της Exxon Mobil Corp στο Αρκάνσας




 Κλειστός παρέμενε σήμερα ο πετρελαιαγωγός Pegasus της Exxon Mobil Corp, από τον οποίο διέρρευσαν χιλιάδες βαρέλια αργού σε μια περιοχή της πολιτείας Αρκάνσας των ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης και παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα για την επισκευή και την επαναλειτουργία του.

  Η εταιρία δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε εκσκαφή στην περιοχή γύρω από το σημείο όπου σημειώθηκε η διαρροή στον αγωγό Pegasus, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για την αποτίμηση της ζημιάς και την εξακρίβωση του πώς και γιατί υπήρξε η διαρροή.

  Ο Τσαρλς Έγκελμαν, εκπρόσωπος της Έξον, απέφυγε να εκτιμήσει πότε θα αρχίσει η εκσκαφή και επισήμανε πως η εταιρεία επικεντρώνεται στις εργασίες καθαρισμού της περιοχής προς το παρόν.

  Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, της υπηρεσίας ασφάλειας αγωγών και επικίνδυνων υλών του ομοσπονδιακού υπουργείου Μεταφορών και συνεργεία των τοπικών αρχών.

  Η Έξον δεν ήταν σε θέση να προβεί σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το ποια ακριβώς είναι η ποσότητα του αργού που εκχύθηκε στην περιοχή αφότου σημειώθηκε ρήγμα στο αγωγό 20 ιντσών. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανακτήθηκαν 12.000 βαρέλια πετρελαίου.

  Ο Έγκελμαν είπε ότι το τμήμα του αγωγού όπου σημειώθηκε η διαρροή είχε κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το πότε έγιναν εργασίες συντήρησης σ' αυτό.

  Για να αποτρέπεται η διάβρωση και η καταστροφή των αγωγών, αυτοί καθαρίζονται περιοδικά με μια συσκευή που περνά από το εσωτερικό τους και αφαιρεί συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων, σκουπιδιών κ.ά. Συχνά, η συσκευή αυτή είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες για να εντοπίζει τις περιοχές όπου υπάρχει διάβρωση και χρειάζεται επισκευή.

  Σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η υπηρεσία ελέγχου της ασφάλειας αγωγών και επικίνδυνων υλών του ομοσπονδιακού υπουργείου Μεταφορών είχε τονίσει πως οι μισοί και πλέον αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και αερίου είχαν κατασκευαστεί τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης ενέργειας έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένοι, όπως ο συγκεκριμένος της Έξον, είχαν κατασκευαστεί ακόμα νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Διάρκεια ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2010-2012 και η υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου




Η ΓΣΕΕ μετά την είδηση που αναμεταδόθηκε σχετικά με την υποτιθέμενη λήξη στις 31/3/2013 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διευκρινίζει με εγκύκλιο της Νομικής της Υπηρεσίας ότι η ΕΓΣΣΕ, που έληξε αναγκαστικά στις 14/2/2013, σύμφωνα με την ΠΥΣ 6/2012, διανύει ήδη το στάδιο της τρίμηνης παράτασης της και κατά συνέπεια το προβλεπόμενο από αυτήν επίδομα γάμου καθώς και οι υπόλοιποι κανονιστικοί όροι ισχύουν τουλάχιστον έως τις 15/5/2013.
Προειδοποιούμε τους εργοδότες να μην αποτολμήσουν την περικοπή του επιδόματος γάμου και την περαιτέρω μείωση μέσω του επιδόματος γάμου των αποδοχών των εργαζόμενων γιατί θα πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.
Ταυτόχρονα η Συνομοσπονδία κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πιέζει στην κατεύθυνση υπογραφής νέας ΕΓΣΣΕ η οποία θα προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου και της εκπλήρωσης του συνόλου των ειδικών κανονιστικών όρων και μετά τη λήξη της τρίμηνης παράτασης.
Είναι αυτονόητο ότι η Συνομοσπονδία συνεχίζει και τον δικαστικό αγώνα για την ακύρωση της ΠΥΣ 6/2012. Ήδη, εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει η ΓΣΕΕ προσβάλλοντας τον προφανή αντισυνταγματικό της χαρακτήρα.
 Σας επισυνάπτουμε την εγκύκλιο της Νομικής Υπηρεσίας της ΓΣΕΕ με την οποία τεκμηριώνεται η θέση της Συνομοσπονδίας  
ΠΗΓΗ:.gsee.gr

Ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για υδατάνθρακες ανοιχτά της Αττικής


Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer

Ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές,  που αποτυπώνονται με ευκρίνεια, όσον αφορά τα πιθανά  cabinets υδατανθράκων. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν έλληνες επιστήμονες έπειτα από την εξέταση του 1/3 των δεδομένων που συνέλεξε από την περιοχή  της αττικής νορβηγικό ερευνητικό σκάφος, όπως αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας.


Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer “al dente”

Βρέθηκαν σχηματισμοί τύπου closet  και τύπου shelf  και τύπου cabinets οι οποίοι ως γνωστό μπορεί να κρύβουν υδατάνθρακες στο εσωτερικό τους σε ξηρή μορφή.  Σημειώνεται ότι για να είναι χρηστικοί αυτού οι υδατάνθρακες πρέπει υποστούν επεξεργασία (διύλιση) με νερό σε κατάστασή βρασμού για -5- 7 λεπτά ανάλογα την περιεκτικότητα σε στερεά και σε αμυλούχα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να έχει προκηρυχθεί ο επίσημος γύρος παραχωρήσεων για οικόπεδα που ενδεχομένως θα ενδιαφέρουν εταιρείες για την ανεύρεση των υδατανθράκων που μπορεί να είναι και σε υγρή μορφή όταν είναι σωστά διαλυτοποιημένα και τα συστατικά φυτικής παραγωγής είναι ανεκτά και έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Οι έρευνες ανοιχτά της αττικής  συγκεκριμένα σε περιοχές πέραν των 6 μιλίων στην υφαλοκρηπίδα αλλά εντός της ΑΟΖ και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον  γειτονικής  χώρας  η οποία παρακολουθεί από τα διεθνή ύδατα με  το  κατασκοπευτικό πλοίο “kıymalı lazanya”

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου, και του Κατάκολου. Όπως αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας, στα τέλη Μαΐου θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις παραχώρησης.

Πηγή Α. Π.Π. 
ΠΗΓΗpapaioannou-giannis.net

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Αγωγός Φυσικού Αερίου”




Η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. ενημερώνει για την απόφασή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την διαδρομή του χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Μετά την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να συμπεριλάβει το κοίτασμα φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας» στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ουσιαστικά να αναβάλει οριστικά τον σχεδιασμό του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου», η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου αγωγού παροχής φυσικού αερίου για να συνεχίζει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και για να ικανοποιήσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για απομάκρυνση του υπάρχοντα αγωγού από την παραλία της Νέας Καρβάλης.

Ο σχεδιασμός του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου» προέβλεπε, για τη διακίνηση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από και προς τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ, την κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με μια διαδρομή μακριά από οικισμούς και παραλίες. Ο νέος αγωγός θα μετέφερε το φυσικό αέριο στις χερσαίες εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε., όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν μεγάλοι συμπιεστές για να στέλνουν το φυσικό αέριο στην εξέδρα ΚΑΠΠΑ με νέο υποθαλάσσιο αγωγό για αποθήκευση στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Η διάταξη και ο τρόπος λειτουργίας του νέου αγωγού θα επέτρεπαν την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. να προμηθεύεται το φυσικό αέριο που χρειάζεται από το δίκτυο της ΔΕΠΑ μέσω αυτού του αγωγού και έτσι να θέσει εκτός λειτουργίας τον υπάρχοντα αγωγό.

Ο υπάρχον αγωγός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Νέας Καρβάλης το 1981 με όλες τις απαιτούμενες άδειες και τις νόμιμες διαδικασίες είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και έχει παραχωρηθεί για χρήση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. μαζί με το σύνολο των θαλασσίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων και των υποθαλάσσιων αγωγών το 1999 με τον νόμο 2779/99 ο οποίος αποτελεί τη «Σύμβαση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. με το Ελληνικό Δημόσιο». Σύμφωνα με τη Σύμβαση η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αγωγού. Ο αγωγός συνδέει το εργοστάσιο των Πετρελαίων με το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, ακολουθώντας μια διαδρομή συνολικού μήκους 7,5 χλμ από τα οποία τα 1,7 χλμ είναι παραθαλάσσια αφού διέρχονται μέσα ή κατά μήκος της παραλίας της Νέας Καρβάλης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επένδυση μαμούθ στο φυσικό αέριο για την επόμενη 10ετία




 Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για τη δεκαετία 2013-2022, που τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

  Το μεγαλύτερο έργο, προϋπολογισμού ύψους 1,1 δισ. ευρώ είναι ο αγωγός Κομοτηνή- Θεσπρωτία. Πρόκειται για το χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού, έργο το οποίο απορρίφθηκε μεν από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά παραμένει στον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου), με προοπτική ολοκλήρωσης το 2018 –χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση υλοποίησής του.

  Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ προετοιμάζει τις απαιτούμενες υποδομές για την υποδοχή και λειτουργία των λοιπών αγωγών που εξετάζεται να κατασκευασθούν μέσω Ελλάδας, δηλαδή τον αγωγό TAP (Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), που παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

  Ανάλογα με τα έργα που θα αποφασιστεί να κατασκευασθούν, θα καθοριστεί και η επένδυση για την απαιτούμενη μονάδα συμπίεσης που θα εγκατασταθεί στους Κήπους του Έβρου προκειμένου να εξυπηρετείται τόσο η ελληνική αγορά όσο και η διαμετακόμιση αερίου σε τρίτες χώρες.

  Στα σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό είναι μεταξύ άλλων:

  *Η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας, όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο (έργο που θα αυξήσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας).

  Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου αερίου και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αεριοποίησης, έχει προϋπολογισμό 159 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015.

 *Η κατασκευή του αγωγού Αγ. Θεόδωροι- Μεγαλόπολη. Το έργο έχει ξεκινήσει προκειμένου να τροφοδοτήσει τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, και θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο.

  Υπάρχει όμως πρόβλεψη για κάλυψη των αστικών και βιομηχανικών καταναλώσεων κατά μήκος της όδευσης, καθώς και για μελλοντική επέκταση του αγωγού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (περιοχή Πάτρας, περιοχή Καλαμάτας, περιοχή Σπάρτης και περιοχή Πύργου).

  *Έργα τροφοδοσίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ΔΕΗ και ιδιωτών (Αλιβέρι, Αγ. Νικόλαος Βοιωτίας, Θίσβη, Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας, κ.ά.).

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

"Ανθρακες ο θησαυρός" της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης



"Άνθρακες" αποδείχθηκε ο θησαυρός της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο μέσω της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Την ίδια ώρα για πρόσθετα έσοδα μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ «πάγωσε» η Ελλάδα. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για τις εισπράξεις φόρων κατανάλωσης και τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που πωλήθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους και τα οποία φέρνει στη δημοσιότητα το Capital.gr. 

Από τις 15 Οκτωβρίου εξισώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης στο επίπεδο του 0,33 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σήμανε μια σημαντική αύξηση, της τάξεως του 30% για την λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (από το 1 ευρώ ανά λίτρο στο 1,3 ευρώ) και σε μικρή μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά περίπου 8 έως 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση ήταν ότι θα πρέπει να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο που γίνεται από την παράνομη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με το χαμηλό φόρο ως πετρέλαιο κίνησης με τον αυξημένο φόρο. Η διαφορά του φόρου ήταν ουσιαστικά το κέρδος για τους λαθρέμπορους. Μάλιστα, είχε προϋπολογιστεί ότι από την εξίσωση του φόρου θα εισέρεαν στο δημόσιο ταμείο πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Τα εισπρακτικά αποτελέσματα όμως από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Στο τέλος, πλέον, της χειμερινής περιόδου προκύπτει ότι το «πάγωμα» των καταναλωτών με τον εξαναγκασμό τους σε μειωμένη θέρμανση και σε χρήση άλλων –πολλές φορές πιο ρυπογόνων– μορφών καυσίμων, όπως είναι τα καυσόξυλα ήταν άνευ δημοσιονομικού οφέλους.

Ας δούμε τους αριθμούς. Πέρυσι το πρώτο δίμηνο του έτους πωλήθηκαν στους καταναλωτές 1,1  εκατ. τόνοι πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος το αντίστοιχο δίμηνο πωλήθηκαν μόλις 374 χιλιάδες τόνοι, δηλαδή η κατανάλωση μειώθηκε κατά περίπου 68%. Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης πέρυσι το πρώτο δίμηνο του έτους διατέθηκαν 367 χιλιάδες τόνοι, ενώ φέτος η αντίστοιχη ποσότητα αυξήθηκε στις 403 χιλιάδες τόνους (αύξηση 10%). Η αύξηση αυτή, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται τόσο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου το οποίο όμως αποδεικνύεται ότι δεν ήταν στο μέγεθος που πολλοί πίστευαν πριν την εξίσωση αλλά και στη σταδιακή αύξηση της χρήσης πετρελαιοκίνητων ΙΧ λόγω της ανταγωνιστικής τιμής του καυσίμου σε σχέση με την τιμή της βενζίνης (1,35 το  λίτρο έναντι 1,65 της βενζίνης).

Τα ποσά των εσόδων αποδεικνύουν την εισπρακτική αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης. Πέρυσι εισπράχθηκαν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης 68,5 εκατ. ευρώ. Φέτος το αντίστοιχο ποσό αυξήθηκε στα 123,6 εκατ., δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 80%. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση είναι μόλις 55 εκατ. ευρώ. Και αυτή όμως δεν είναι «καθαρή» διότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης στοίχισε στα έσοδα. Το πρώτο δίμηνο του 2012 είχαν εισπραχθεί από τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης 151,5 εκατ. ευρώ. Φέτος την αντίστοιχη χρονική περίοδο έχουν εισπραχθεί 137 εκατ. ευρώ, δηλαδή χάθηκαν 14,5 εκατ. ευρώ παρά την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης κατά 10%. Έτσι η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων από την εξίσωση των φόρων είναι μόλις 40 εκατ. ευρώ και όχι 500 όπως υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Η υστέρηση αυτή φαίνεται και στα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων των τελωνείων. 

Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης είναι κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν κατά τη σύνταξη του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Να σημειωθεί πάντως ότι στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι μπορεί η εξίσωση του φόρου να μην έφερε ουσιαστικό εισπρακτικό αποτέλεσμα, βοήθησε ωστόσο στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω της μείωσης των εισαγωγών καυσίμων.
ΠΗΓΗ:capital.gr

Ελέγχους σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων ζητά η ΠΟΠΕΚ



Με απόλυτη επιτυχία και δυναμική παρουσία βενζινοπωλών πραγματοποιήθηκε η παγκρήτια ενημερωτική ημερίδα την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα Ηρακλείου, που διοργάνωσε η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από κοινού με τις Ενώσεις Πρατηριούχων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου με θέματα «Υποχρέωση εγκατάστασης των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια και η επιδότησή τους» , «Νέες Νομοθετικές ρυθμίσεις για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας νεοϊδρυόμενων και παλαιών πρατηρίων» και «Νέο Φορολογικό τοπίο για τα πρατήρια καυσίμων από το 2013»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απαίτηση για την  συμμόρφωση των πρατηρίων αναφορικά με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου  εισροών - εκροών,  διότι με τη εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ποσότητα των καυσίμων για τους καταναλωτές και να προστατευθούν οι  νομίμως λειτουργούντες επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ωστόσο αναφέρθηκε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας και της παράνομης διακίνησης, επιτακτική ανάγκη είναι να επεκταθεί άμεσα σε όλα τα στάδια διακίνησης (ναυτιλιακά καύσιμα, εικονικές εξαγωγές καυσίμων, μεταφορικά μέσα, κλπ) όπου εκεί εστιάζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ούτως ώστε να διασφαλιστούν πραγματικά τα δημόσια έσοδα. 
Και έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης των καυσίμων.
  
Επίσης στην ημερίδα αναλύθηκαν θέματα νέων νομοθετικών ρυθμίσεων στα πρατήρια, όπως και φορολογικού ενδιαφέροντος θέματα που σχετίζονται και με την εγκατάσταση των συστημάτων αλλά και γενικότερα με την εύρυθμη  λειτουργία του πρατηρίου καυσίμων.  
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι πρατηριούχοι παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον, έθεσαν σχετικά ερωτήματα και τόνισαν δε την αναγκαιότητα επέκτασης του συστήματος ελέγχου εισροών –εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα για την ουσιαστική πάταξη της λαθρεμπορίας.
Στην ημερίδα παρευρέθησαν και την παρακολούθησαν προσκεκλημένοι επίσημοι, υπηρεσίες και φορείς της αγοράς. Τα θέματα της ημερίδας ανέπτυξαν οι: Παναγιώτης Καρανάσιος , Μηχανολόγος Μηχανικός Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΟΠΕΚ,  Εδμόνδος Σασαρώλης Δ/ντης της Δ/νσης Μετρολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Γεώργιος Κοκκινάκης Φοροτεχνικός Σύμβουλος της ΠΟΠΕΚ. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΠΕΚΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013



Συνάδελφοι, 

Μέσα σε ενοτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί 31/03/2013 η Γενική Συνέλευση της ΠΕΠΕΚΟ.

Από τον πρόεδρο του Σωματείου κατατέθηκε πρόταση η οποία ήταν αποτέλεσμα ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά τις διάφορες τοποθετήσεις, επακολούθησε ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων που κατατέθησαν, και οι οποίες ήταν οι ακόλουθες:

Πρόταση Προέδρου ΠΕΠΕΚΟ: 
Διαπραγμάτευση επί της ισχύουσας επιχειρησιακής σύμβασης.
Έλαβε ψήφους: 176
  
Πρόταση της Εταιρείας:
Έλαβε ψήφους: 3
  
Συνάδελφοι, 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει το κλίμα ενότητας μεταξύ των εργαζομένων, αναθέτοντας βαρύ φορτίο προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΠΕΚΟ, προκειμένου να διαπραγματευτεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

"Πάτο" έχουν πιάσει τα ασφαλιστικά ταμεία



Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων καθώς η εκτίναξη της ανεργίας και οι αυξημένες συνταξιοδοτήσεις έχουν εκτροχιάσει τον αρχικό προγραμματισμό, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΙΚΑ στο δίμηνο Ιανουρίου - Φεβρουαρίου 2013 είχε απορροφήσει το 25,6% του ετήσιου προϋπολογισμού του ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο Μάρτιο άντλησε ακόμη 15%, ήτοι συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έχει απορροφήσει το 40% της ετήσιας επιχορήγησης ή 880 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός στις δαπάνες του ΙΚΑ τελικά θα απαιτηθούν σε ετήσια βάση περισσότερα και από τα 2,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε ως στόχο το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Την ίδια στιγμή τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσιάζουν μείωση κατά 14%, ενώ οι οφειλές τρίτων προς το ταμείο έχουν εκτιναχθεί, εν αναμονή της ευνοϊκής ρύθμισης για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων αποπληρωμών υπερήμερων ασφαλιστικών εισφορών ήταν πενιχρά, ωστόσο η Διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά πως η νέα ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση (προβλέπει έως και 48 δόσεις) και η οποία θα εξετασθεί εντός της εβδομάδας στις συζητήσεις με την τρόικα θα φέρει αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ντοκουμέντο του 1794 για τον μαύρο χρυσό στις Κυκλάδες




Αναξιοποίητα παραμένουν εντοπισμένα με αποδείξεις πλούσια κοιτάσματα ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με στόχο την εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υπάρχουν στο Αιγαίο.
Ντοκουμέντο του 1794, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρεται στον "εκ Λακεδαίμονος ληστοπειρατή Ζαχαριά που ήλθε μετά μιας γαλέρας, ίνα λεηλατήσει την νήσον, εναυάγησε εις τα βορειοδυτικά εις θέσιν καλούμενην Λυγαριά".
Το ντοκουμέντο εξιστορεί στη συνέχεια το πώς κάποιοι ναυτικοί, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στους απόκρημνους βράχους στο σημείο του ναυαγίου, παρατήρησαν κόκκινα μεταλλικά πετρώματα με πολύ χαρακτηριστική οσμή και ατμούς που έβγαιναν μέσα από τις ρωγμές τους.
Σημειώνεται εδώ ότι ήδη το μικρό αυτό νησί με τους λιγοστούς κατοίκους είχε, παρακαλώ, δικό του νόμισμα με την "κεφαλή του Απόλλωνος και εκατέρωθεν κερασφόρον ταύρον".
Πολλά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1956, έγινε ο σεισμός στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Β. Παπαζάχο, "ο σεισμός της 9ης Ιουλίου 1956, που έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, ήταν ο μεγαλύτερος του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ΥΠΕΚΑ, ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα (1903), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσπάθειες οι οποίες έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1860.
Το 1960 ξεκινά μια συστηματικότερη προσπάθεια από το υπουργείο Βιομηχανίας με τη συνδρομή του ΙΓΜΕ και σύμβουλο το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων.
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1975 ιδρύεται ο Φορέας Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δηλαδή η ΔΕΠ Α.Ε. και λίγο αργότερα άρχισαν οι παραχωρήσεις για έρευνες σε ξένες εταιρείες.
Τον Απρίλιο του 2006 εμφανίστηκε στην Ελλάδα ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ με το ερευνητικό σκάφος Endeavor, κάνοντας την έρευνα που ήθελε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Σαντορίνη, όπου το γεωλογικό ενδιαφέρον ήταν κυρίως γεωλογικό.
Το 2010 ολοκληρώνεται το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "New Frontiers in Ocean Exploration 2010" που έβγαλε πολλά ευρήματα.
"Το ιδιόμορφο περιβάλλον που αναπτύχθηκε στον κρατήρα του ηφαιστείου περιείχε ενεργά υδροθερμικά πεδία, παράξενα βακτήρια και ιδιόμορφες συνθήκες περιβάλλοντος", ενώ "όλος ο πυθμένας του ηφαιστείου καλύπτεται από ένα κοκκινωπό πορτοκαλί στρώμα".
Με τις τεχνολογικά άρτιες έρευνες να συμπίπτουν με τις ερασιτεχνικές παρατηρήσεις των ναυτικών και των κατοίκων που αναφέρει το ντοκουμέντο του 1794, όλα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών,     συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και μέταλλα πολύτιμα και ίσως και χρυσός.
Η περιοχή αυτή της Λυγαριάς ανήκει στη Φολέγανδρο, την οποία καθόλου τυχαία είχε αποκαλέσει ο Άρατος "Σιδηράν", όπως αναφέρει ο περιηγητής Τουρνεφόρτ τον 18ο αιώνα, τότε που έγινε δηλαδή και το φοβερό ναυάγιο του πειρατή Ζαχαριά. 
ΠΗΓΗ:news247.gr

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΙΦΙΦΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ !...


Πριν μετρήσουμε τις πληγές της Σωτήρος Γερμανίας ας εξετάσουμε λίγο τα γεγονότα.
 50.000 επιστολές ελήφθησαν στην Κύπρο από γερμανικές τράπεζες που αρκετές είναι ήδη σαθρές, προτείνοντας στους καταθέτες μεταφορά των χρημάτων τους στον ασφαλή(;) γερμανικό οικονομικό παράδεισο.
 Ο κύριος Σόιμπλε υπήρξε σαφής : «Οι καταθέτες πρέπει να πηγαίνουν τα λεφτά τους σε σίγουρες τράπεζες κι όχι στα υψηλά επιτόκια».

 Το χρονικό του προαποφασισμένου εγκλήματος έχει ως εξής :
 Η Γερμανία ανέτρεψε τη συμφωνία του Ιουλίου 2012 για κεντρική εποπτεία των τραπεζών.

Τον Ιούλιο του 2012 η σχετική γενική διεύθυνση της Ε.Ε. είχε ήδη ετοιμάσει σχέδιο οδηγίας σύμφωνα με το οποίο η σωτηρία των τραπεζών θα γινόταν από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες των προβληματικών τραπεζών. Είχαν λάβει γνώση όλες οι κυβερνήσεις και φυσικά και η κυπριακή.

Η Γερμανία ανέτρεψε τη δυνατότητα του ESM να αναχρηματοδοτήσει τις τράπεζες.
 Η Γερμανία επέβαλε τον «υπάλληλό» της Ντάιζελμπλουμ, αντί του ισορροπιστή Γιούνκερ, στο Eurogroup.
 Η Γερμανία διά του Άσμουσεν υποκατέστησε τον Ντράγκι στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο. Ο Άσμουσεν, με φραστική βιαιότητα που παραπέμπει σε άλλες γερμανικές εποχές, επέβαλε τη θέλησή του.

Έτσι η Ευρώπη, αλλά ουσιαστικά η Γερμανία, απόντων Γάλλων, Μπαρόζο, Ρομπάι και λοιπών συνήθων υπόπτων, επέβαλε τη νέα λογική : Ο καταθέτης να σώζει την τράπεζα αντί η τράπεζα να σώζει τον καταθέτη.

Έτοιμοι, συνήργησαν μετά τις πρωτάκουστες σχετικές δηλώσεις του Ντάιζελμπλουμ, ο αρμόδιος για τα τραπεζικά επίτροπος Μπαρνιέ και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, οι οποίοι με αντίστοιχες δηλώσεις τους επικύρωσαν τη νέα κατάσταση όπου οι τράπεζες όταν καταρρέουν παίρνουν μαζί τους κι αυτούς που τους εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους, μαζί με τους ομολογιούχους και τους μετόχους.

Η προσπάθεια της Γερμανίας να συγκεντρώσει το χρήμα του Νότου έχει συγκεκριμένο σκοπό. Να σώσει τις τράπεζές της, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ουσιαστικά υπό κατάρρευση. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντός του Απριλίου η Έναρξη Διαπραγματεύσεων για το Open Door


Πετρελαιοπηγή

Εντός του Απριλίου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΚΑ με τις εταιρίες της short list, για το διαγωνισμό του open door σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, σε αυτή τη φάση η επιτροπή μελετά εμπεριστατωμένα και ενδελεχώς τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι εταιρίες που προκρίθηκαν πάνω στη σύμβαση παραχώρησης (model agreement), καθώς και τα ανταγωνιστικά σημεία βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Οι παρατηρήσεις των εταιριών υποβλήθηκαν από τα νομικά επιτελεία τους κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.
Η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ δεν δείχνει να βιάζεται για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς πρώτιστο μέλημα της είναι να γίνει πολύ καλή προετοιμασία προτού καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και νομικές εμπλοκές. Για το λόγο αυτό περνά από κόσκινο τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο model agreement, σε μια προσπάθεια να «ακτινογραφηθούν» οι αξιώσεις των εταιριών και κυρίως να «οχυρωθούν» τα οφέλη που προσδοκά το δημόσιο από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα, δημιουργείται και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν τα ανταγωνιστικά σημεία, βάσει των οποίων θα γίνει και η οριστική αξιολόγηση. «Είναι μια δουλειά ουσίας και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη», είπε στο energia.gr ενημερωμένη πηγή.
Με αυτά τα δεδομένα η έναρξη των διαπραγματεύσεων τοποθετείται μέσα στον Απρίλιο, ενώ παραμένει ως στόχος να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Όσο πιο καλή θα είναι η προετοιμασία του δημοσίου, τονίζεται, τόσο πιο εφικτός θα είναι ο στόχος αυτός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, η καναδική Arctic Hunter Energy έχει υποβάλει ένσταση για τον αποκλεισμό της από την περιοχή των Ιωαννίνων. Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει τέτοια πληροφόρηση. Πάντως, διαμηνύεται ότι ο αποκλεισμός της Arctic έχει αδιάσειστα νομικά ερείσματα, με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, ώστε ακόμη κι αν πράγματι έγινε αυτή η κίνηση, εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρει να μπλοκάρει την όλη διαδικασία.
Να υπενθυμίσουμε ότι για κάθε μία περιοχή ενδιαφέροντος παραμένουν δύο υποψήφιοι επενδυτές. Για τα Ιωάννινα θα «κονταροχτυπηθούν» οι, Energean Oil & Gas-Petra Petroleum-Schlumberger και Chariot Oil-Gas Ltd, για τον Πατραϊκό Κόλπο οι, Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και ΕΛ.ΠΕ.-Edison International SPA-Melrose Resources και για το Κατάκολο οι, Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και Greek Oil Energy Ventures Ltd. Η προσφορά της σύμπραξης της ΕΛ.ΠΕ. βρέθηκε εκτός από τα Ιωάννινα, εστιάζοντας έτσι κι αλλιώς στον Πατραϊκό Κόλπο. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Πως θα προσληφθούν 400.000 άνεργοι με 490 ευρώ τον μήνα


Πως θα προσληφθούν 400.000 άνεργοι με 490 ευρώ τον μήνα

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την πρόσληψη 400.000 ανέργων σε δήμους όλης της χώρας. Το πρόγραμμα «μαμούθ» θα συντονίσει ο ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά ενώ η επιλογή θα γίνει με μόρια τα οποία κατά κύριο λόγο εξαρτώνται από το πόσο διάστημα έχει παραμείνει κάποιος άνεργος, από το αν υπάρχει και δεύτερο άνεργο μέλος στην οικογένεια αλλά και από το οικογενειακό εισόδημα.
 Οι βασικές πληροφορίες σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, είναι οι εξής:
Οι άνεργοι θα ενταχθούν στα προγράμματα των Δήμων για χρονικό διάστημα 5 μηνών.
Η αμοιβή θα ανέρχεται στο ποσό των 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών. Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών η αμοιβή ορίζεται σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 427 ευρώ μηνιαίως.
Το πρόγραμμα θα καλύπτει και τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, ύψους 257,20 ευρώ το μήνα.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι εξής ομάδες ανέργων:
Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. Προϋπόθεση οι δύο σύζυγοι να είναι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε, Βορειοηπειρώτες, oμογενείς και oμογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και την συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ.3832/1958).
Ωφελούμενος θα είναι μόνο το ένα μέλος από την οικογένεια Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν υποβάλει αίτηση και τα δύο μέλη της οικογένειας, θα αποκλείονται από τον προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και οι δύο αιτήσεις.
Τα έργα στα οποία θα απασχοληθούν οι άνεργοι περιλαμβάνονται τα εξής:
έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, Αμεα και παιδιών.
κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία
οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.
Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων είναι η διάρκεια της ανεργίας, η οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα
Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας που υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, μοριοδοτείται ως εξής:
Για τους πρώτους 12 μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα
Για τους επόμενους 12 μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα
Για τους επόμενους 12 μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα
Με τον ίδιο τρόπο μοριοδοτείται και το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου, για το μέλος της οικογένειας - στόχου που δεν υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό.
Για καθένα από τα ανήλικα τέκνα αναλογούν 10 μονάδες ενώ η μονογονεϊκή οικογένεια θα μοριοδοτηθεί με το διπλάσιο αριθμό μονάδων ανεργίας
Αναφορικά με το οικογενειακό εισόδημα (για το τελευταίο οικονομικό έτος) προβλέπονται τα εξής:
έως 10.000,00 ευρώ: 30 μονάδες
από 10.001,00 έως 20.000,00 ευρώ: 20 μονάδες
από 20.001,00 έως 30.000,00 ευρώ : 10 μονάδες
από 30.001,00 ευρώ και άνω : 0 μονάδες
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μετά τη δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο μία αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, για την απασχόληση τους σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων, καθώς και μέχρι 3 φορείς (δήμους) κατά σειρά προτίμησης.
Οι πληρωμές προς τους δικαιούχους (δήμους) θα πραγματοποιούνται σε3 (τρεις)δόσεις
 ΠΗΓΗ:fpress.gr