Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Λιβύη: Ενοπλοι Κατέλαβαν την Πετρελαιοπηγή Σαράρα - Κατάσταση «Ανωτέρας Βίας» Κήρυξε η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου

Από το energia.gr
Ένοπλοι κατέλαβαν το Σαββατοκύριακο την πετρελαιοπηγή Σαράρα, μία εκ των βασικότερων της Λιβύης, αναγκάζοντας την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) να κηρύξει τη Δευτέρα κατάσταση «ανωτέρας βίας».

Η κατάσταση «ανωτέρας βίας» αναγκάζει την ΕΕΠ να αθετήσει συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς την εξόρυξη αργού από τη συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή, ενώ όπως διευκρίνισε η Επιχείρηση, ο αποκλεισμός της πετρελαιοπηγής έχει συνέπεια..

Σημαντική ανακάλυψη: Tο Osiris-REx βρήκε νερό στον αστεροειδή Μπενού!

Από το pronews.gr
Tο σκάφος Osiris-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) δεν πρόφθασε να φθάσει στον αστεροειδή Μπενού (στις 3 Δεκεμβρίου) και ανακάλυψε κιόλας ίχνη νερού σε αυτόν.

Αυτή είναι η πρώτη επιστημονική παρατήρηση που κάνει η διαστημοσυσκευή, η οποία, αφού μελετήσει τον αστεροειδή, θα συλλέξει δείγμα από την επιφάνειά του και θα το φέρει πίσω στη Γη το 2023.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε..

Φωτιά στον πληθωρισμό από τις αυξήσεις των υγρών καυσίμων κίνησης και θέρμανσης αλλά και του φυσικού αερίου – Νέες ανατιμήσεις μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ

Από το energypress.gr
Βαρύτατες είναι οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις αλλά και στον πληθωρισμό οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Όπως καταγράφηκε και στον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μήνα Νοέμβριο το κόστος του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης καθώς και του φυσικού αερίου αυξήθηκε υπέρμετρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κι ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 1%, εντούτοις στο φυσικό αέριο αποτυπώθηκε αύξηση σε σχέση με τον..

Jerusalem Post: Τα Εμιράτα έδωσαν 100 εκ. δολάρια για τον EastMed

Από το sigmalive.com 
Η απόφαση του Ισραήλ για προώθηση της κατασκευής του αγωγού East Med μπορεί να είναι ο λόγος για πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Κρεμλίνου κατά του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ επέλεξε την άμεση ευρωπαϊκή διαδρομή για σημαντικούς στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, αναφέρει σε άρθρο της η Jerusalem Post.

O αρθρογράφος Barry Shaw, που είναι ανώτερος συνεργάτης δημόσιας διπλωματίας στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, αναφέρει πως ..

Η αυξημένη τιμή κατά 7% κρατά χαμηλά τις φετινές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης

Από το worldenergynews.gr
Ενίσχυση των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης καταγράφεται από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες όσο και στην ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών τιμών του καυσίμου την τρέχουσα περίοδο. Έτσι, με δεδομένο ότι η πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης..

Όχι, οι ΗΠΑ δεν είναι καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου

Από το capital.gr/forbes
Την περασμένη εβδομάδα το Bloomberg έκανε αίσθηση με ένα δημοσίευμά του: "Οι ΗΠΑ μόλις έγιναν καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια". Ακολούθησαν δημοσιεύματα που εξήραν τη σημασία αυτής της εξέλιξης, ενώ άλλα την απέρριπταν ως παραπλανητική ή λανθασμένη.

Υπάρχει κάποια αλήθεια και στις δύο απόψεις. Ναι, ο τίτλος είναι κάπως παραπλανητικός και πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο. Αλλά πράγματι υπάρχει τάση προς την κατεύθυνση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Θα αναλύσω τους αριθμούς έτσι ώστε οι αναγνώστες να κατανοήσουν την αλήθεια για την παραγωγή πετρελαίου, την κατανάλωση και τις..