Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

To πρώτο ενεργειακό δέντρο στον κόσμο! Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη, αύριο το πρωί!!!


Mε αυτή την παγκόσμια πατέντα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη αύριο το πρωί! [...] Αυτήν την πρόταση - έκκληση κάνω και στον νυν Πρωθυπουργό, κύριο Αντώνη Σαμαρά, αλλά και... σε όλη τη χώρα, για να γίνουμε ανεξάρτητοι και να μη χρειαστεί να ξαναπληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για ενέργεια σε κανέναν [...] Ας το εκμεταλλευτούμε και ας συνεργαστούμε, έστω και μια φορά στη ζωή μας για την Ελλάδα!", o Λεωνίδας Κόντος, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για το tvxs, με αφορμή το "πρώτο ενεργειακό δέντρο στον κόσμο", μια παγκόσμια καινοτομία του ίδιου, την οποία "η πολιτεία, όπως όλα δείχνουν εδώ και χρόνια, αρνείται να την αξιοποιήσει".
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  
ΠΗΓΗ:freepatentsgr.blogspot.gr

ΣΕΠ/ΔΕΗ: Να Πάρει Θέση η Διοίκηση για το Ασφαλιστικό


Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ καλεί τη Διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ να πάρει άμεσα θέση σχετικά με δημοσιεύματα, που θίγουν τους εργαζόμενους στο Ασφαλιστικό της ΔΕΗ, το ίδιο το Ταμείο αλλά και το χώρο της ΔΕΗ, ο οποίος έμμεσα συκοφαντείται σε μια περίοδο όπου στόχος μνημονιακός και κυβερνητικός είναι η αποδυνάμωση και εκποίησή του στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Η Διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ καθώς και το αρμόδιο Υπουργείο οφείλουν άμεσα να απαντήσουν στις καταγγελίες «ότι εργαζόμενοι έστηναν κομπίνες για παράκαμψη της σειράς χορήγησης του εφάπαξ» με τα συμπεράσματα των ελεγκτών του Ταμείου – εάν υπάρχουν – (μια και η ελεγκτική υπηρεσία όπως έχουμε επισημάνει και στη Διοίκηση του Ταμείου είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένη) ή εξωτερικών ελεγκτών, ώστε να δοθεί τέλος σε αυτήν την παραπληροφόρηση.
Η τοποθέτηση της Διοίκησης δεν αποτελεί μόνο υποχρέωσή της, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας και διαφάνειας, αλλά και χρέος της απέναντι στους ελάχιστους πλέον εργαζόμενους του Ταμείου της ΔΕΗ, που τα τελευταία χρόνια ανταπεξήλθαν σε τεράστιο όγκο εργασίας και σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον θεσμικά και οργανωτικά. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Έδαφος της Καλύμνου δέσμευσαν οι Τούρκοι για έρευνες!


Για πρώτη φορά η Τουρκία φτάνει μέχρι του σημείου να δεσμεύσει περιοχή που φτάνει μέχρι τα βράχια της Καλύμνου(!) για έρευνες ερευνητικού-ωκεαναοπγραφικού της σκάφους όπως αποτυπώνεται στο κείμενο της NAVTEX και στους χάρτες τους οποίους κατ΄ αποκλειστικότητα παρουσιάζει το defencenet.gr

Το γεγονός της πρωτοφανούς αυτής τουρκικής ενέργειας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία «τρέφεται» ουσιαστικά από τα ελληνικά φοβικά σύνδρομα απέναντι στις προκλήσεις, σύνδρομα τα οποία δεν της επιτρέπουν να απαντήσει σε αυτές ως κυρίαρχο κράτος.

Και μόνο το γεγονός ότι η περιοχή που έχει το θράσος να δεσμεύσει φτάνει με τις ακτές της Καλύμνου δείχνει ότι καταστρατηγεί πλήρως κάθε έννοια Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) των 6 .ν.μ. αλλά και αυτής  της μέσης γραμμής όπου αυτή εφάπτεται.

Μέχρι τώρα η τουρκική επιθετική πολιτική εστιαζόταν μεταξύ άλλων  και στο γεγονός ότι δεν αναγνώριζε την ελληνική κυριότητα εξαιτίας του «απροσδιόριστου  ιδιοκτησιακού καθεστώτος» (όπως ψευδώς βέβαια αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ) του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου. Τώρα ξεπερνά και αυτό το όριο και φτάνει μέχρι του σημείου να αμφισβητήσει ευθέως "σκεπάζοντας" τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα των 6ν.μ. φτάνοντας μέχρι την ίδια την Κάλυμνο.

Δείτε την τουρκική NAVTEX της 13ης Οκτωβρίου και το χάρτη των περιοχών που δεσμεύει
  
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

To ελληνικό κράτος παραιτήθηκε από κυριαρχικά του δικαιώματα




Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δηλώνεται ότι το κράτος παραιτείται, επίσημα και αμετάκλητα, από κυριαρχικά δικαιώματα, ακατάλυτες πρόνοιες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του «δικαίου της ανάγκης», αλλά και από το δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της Δανειακής Σύμβασης.   

Η σχετική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, μετά την απάντηση της κυβέρνησης, σε ερώτησή του,   αφού τονίζει ότι αποτελεί «εθνικό χρέος η άμεση ανάκλησή τους!» αναφέρει 

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

UBS: Κορυφαία επιλογή στα διυλιστήρια πανευρωπαϊκά η Motor Oil

UBS: Κορυφαία επιλογή στα διυλιστήρια πανευρωπαϊκά η Motor Oil
Αρνητική για τον κλάδο διύλισης στην Ευρώπη παραμένει η UBS, για την οποία "κορυφαία επιλογή" και μοναδική μετοχή με σύσταση "αγορά" παραμένει η Motor Oil.

"Με μία δύσκολη σαιζόν ανακοινώσεων προ των πυλών και με τα περιθώρια κέρδους να έχουν κολλήσει σε υποβαθμισμένα επίπεδα, περιμένουμε το mοmentum της κερδοφορίας να παραμείνει αρνητικό και διατηρούμε την αρνητική μας οπτική για τον κλάδο", σημειώνει στην έκθεση με σημερινή ημερομηνία η UBS. Και προσθέτει: "η αποτίμηση παραμένει 'μη ελκυστική' με τον κλάδο να διαπραγματεύεται 7,8 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2014".
Μοναδική μετοχή με σύσταση "αγορά" και "κορυφαία επιλογή" στον κλάδο αποτελεί η Motor Oil, ενώ η επενδυτική θέτει σύσταση "πώληση" για τις PKN Orlen και Tupras.

"Το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια στο γ' τρίμηνο: Ο ευρωπαϊκός σύνθετος δείκτης περιθωρίου κέρδους υποχώρησε στα 1,62 δολ. ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο απ' το δ' τρίμηνο του 2009, όταν στο γ' τρίμηνο πέρυσι ήταν στα 3,47 δολ. ανά βαρέλι και το 2011 στα 7,32 δολ.

Τα περιθώρια επλήγησαν απ' τις δυσκολίες στην αγορά αργού, κυρίως στη Μεσόγειο (χαμηλές ρωσικές εξαγωγές, διακοπές στις προμήθειες από τη Λιβύη και το Ιράκ). Το πετρέλαιο από τα Ουράλια διαπραγματεύθηκε με ένα άνευ προηγουμένου premium στη Μεσόγειο, στα 0,36 του δολαρίου ανά βαρέλι. Την ίδια ώρα η αδύναμη ζήτηση και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά πλήττουν επίσης τα περιθώρια κέρδους των προϊόντων.

Ως εκ τούτου η UBS προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων  για τα EBITDA των εταιρειών του κλάδου κατά μ.ο. 13%

Για τη Motor Oil περιορίζει τις προβλέψεις της κατά 26% και περιμένει EBITDA 61 εκατ. ευρώ για το γ' τρίμηνο και για τα ΕΛΠΕ κατά 20%, στα 56 εκατ. ευρώ.





Για τα ΕΛΠΕ η σύσταση παραμένει "ουδέτερη" και η τιμή στόχος τα 7,75 ευρώ. Κατά την UBS, η εταιρεία θα ανακοινώσει καθαρές ζημιές 27 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 63 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο του 2012 και ζημιών 62 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο. Επίσης ΕBITDA 56 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 45% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2012 και αυξημένα κατά 167% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2013. Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάζονται από τα πολύ αδύναμα περιθώρια διύλισης ενώ η προσοχή στρέφεται στην πρόοδο αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.



Σε ότι αφορά την Motor Oil, η UBS διατηρεί σύσταση "αγορά" και τιμή στόχο τα 8,75 ευρώ. Προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα διαμορφωθούν στα 16 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά αυξημένο κατά 300% σε σχέση με το β' φετινό τρίμηνο. Τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 61 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 32% σε ετήσια βάση και αυξημένα κατά 36% σε τριμηνιαία βάση.



Σύμφωνα με τον οίκο, τα αποτελέσματα από τον τομέα διύλισης επηρεάστηκαν από τις εργασίες συντήρησης το α' εξάμηνο του 2013, ωστόσο οι μονάδες μετατροπής βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία το γ' τρίμηνο, που σημαίνει ότι η Motor Oil θα εμφανίσει premium σε ότι αφορά τα περιθώρια διύλισης. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΕΓΓΡΑΦΟ.Ιδιώτης στη ΔΤ! Εδωσαν σε εταιρεία τον σχεδιασμό, υλοποίηση του φορέα καθώς και επιλογή προσωπικού αντί ΑΣΕΠ, με κόστος €58500!!!


Σύμφωνα με απόφαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, την οποία υπογράφει ο Γκίκας Μάναλης, ανατίθεται στην εταιρεία «ΚΑΝΤΩΡ Σύμβουλοι ΕπιχειρήσεωνΑ.Ε», η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης, “με στόχο την άμεση σύσταση και λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μέχρι τη δημιουργία και μετάβαση στο νέο φορέα και ειδικότερα το σχεδιασμό και υλοποίηση της διαδικασίας  επιλογής προσωπικού” με συνολική δαπάνη “58.500,00 € (πενήντα οκτώ χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ) πλέον Φ.Π.Α και φόρων”.



Κατεβάστε το έγγραφο της απόφασης από link, στο τέλος της ανάρτησης του LEFTeria-news

Ένα από τα ερωτήματα, που εγείρονται (και εγείρονται πολλά), είναι εδώ αν όντως παρακάμπτουν το – δωρεάν –ΑΣΕΠ, για χάρη ενός ιδιώτη.

Να μην πιστέψουμε δηλαδή τον Σίμο Κεδίκογλου, που κλείνοντας της ΕΡΤ τον Ιούνιο, δήλωνε: “Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ”.

Και ο συγκεκριμένος ιδιώτης, η Kantor Management Consultants, έχει προσφέρει πολλές φορές τις υπηρεσίες της στο ευρύτερο ελληνικό Δημόσιο, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια.

Η Ανώνυμη Εταιρεία, με έδρα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αναφέρει στην ιστοσελίδα της, ότι το 80% των μετοχών της έχει μοιραστεί στα υψηλόβαθμα στελέχη της ενώ το 20% το κατέχει μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η οποία δεν κατονομάζεται.

Επίσης ενώ δίνεται στην συγκεκριμένη εταιρεία ως ειδική, η σύσταση και λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δεν βλέπουμε στο πελατολόγιο της να υπάρχει άλλη Ραδιοτηλεόραση ή έστω τηλεοπτικός φορέας.


Ολα στους ιδιώτες λοιπόν.

Θα το χρυσοπληρώσουμε ΚΑΙ το πείραμα ΔΤ/ΝΕΡΙΤ ή όπως αλλιώς θέλετε.

Κατεβάστε το σχετικό έγγραφο, πατώντας ΕΔΩ 

ΠΗΓΗ:olympia.gr

''Πουλήθηκαν'' τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και η ΓΑΔΑ!


Η Eurobank Properties παίρνει από το ΤΑΙΠΕΔ 14 ακίνητα δίνοντας 145,81 εκατ. ευρώ με τη συμφωνία πως θα τα νοικιάζει στο Δημόσιο αντί 14 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Τη Eurobank Properties επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια. 

το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την Eurobank Properties ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ
Τα κυριότερα ακίνητα είναι:

- Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε ακίνητο επί της οδού Αν. Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι.

- Το Υπουργείο Υγείας, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 39 στο Μαρούσι.

- Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 96 στο Γουδί.

- Την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 173 στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα βρίσκονται σε κεντρικές τοποθεσίες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την Eurobank Properties ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ, ετησίως αναπροσαρμοζόμενα.

 ΠΗΓΗ:newsit.gr

Οι 5 πιο ακριβές πόλεις πετρελαίου και φυσικού αερίου


Μπορεί οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επενδύουν σε υδρογονάνθρακες παραμεθόριων περιοχών, παρόλα αυτά οι χώρες αυτές δεν «απολαμβάνουν» τον πακτωλό χρημάτων που εισρέει στη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα της ECA International and Mercer, τα έξοδα διαβίωσης αυξάνονται κατακόρυφα τόσο για τους ντόπιους κατοίκους, όσο και για τους ξένους εργαζόμενους που μεταβαίνουν για εργασία στις χώρες αυτές.
Στο top 5 των χωρών, όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, και το επίπεδο διαβίωσης έχει εκτοξευθεί κατακόρυφα συγκαταλέγονται οι:
1. Πέρθ (Αυστραλία)
2. Μόσχα (Ρωσία)
3. Τζούμπα (Νότιο Σουδάν)
4. Σταβάνγκερ (Νορβηγία)
5. Λουάντα (Αγκόλα).

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Βελτιωμένα αποτελέσματα αναμένει για ΕΛΠΕ - Motor Oil η UBS


Περιορισμό ζημιών προβλέπει για το γ΄ τριμήνο των ΕΛΠΕ η UBS ενώ βελτίωση αποτελεσμάτων αναμένει και για τη Motor Oil.
Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν το γ' τρίμηνο καθαρές ζημιές ύψους 27 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 63 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και έναντι ζημιών 62 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2013.
Επίσης, εκτιμάται πως τα EBITDA θα είναι μειωμένα κατά 45% σε ετήσια βάση, αλλά αυξημένα κατά 167% σε τριμηνιαία βάση, και θα διαμορφωθούν στα 56 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάζονται από τα πολύ αδύναμα περιθώρια διύλισης.
Όσον αφορά τη Motor Oil, η UBS προβλέπει ότι τα καθαρά της κέρδη θα διαμορφωθούν στα 16 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά αυξημένο κατά 300% σε σχέση με το β' φετινό τρίμηνο. Τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 61 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 32% σε ετήσια βάση και αυξημένα κατά 36% σε τριμηνιαία βάση.
Σύμφωνα με τον οίκο, τα αποτελέσματα από τον τομέα διύλισης επηρεάστηκαν από τις εργασίες συντήρησης το α' εξάμηνο του 2013, ωστόσο οι μονάδες μετατροπής βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία το γ' τρίμηνο, που σημαίνει ότι η Motor Oil θα εμφανίσει premium σε ότι αφορά τα περιθώρια διύλισης. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Μέσα στον επόμενο μήνα η επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων



ΕΛΠΕ: Μέσα στον επόμενο μήνα η επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων
Ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο είναι σχεδόν ανενεργός, αναμένεται να επαναλειτουργήσει τον επόμενο μήνα, με τη διαφορά ότι θα μεταφέρει πλέον στα Σκόπια έτοιμα πετρελαϊκά προϊόντα (ντίζελ) και όχι αργό πετρέλαιο.
Το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στα Σκόπια (ανήκει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων-ΕΛΠΕ) εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο (με εξαίρεση μία σύντομη περίοδο στο μεσοδιάστημα), διέκοψε τις εργασίες διύλισης, καθώς το διάστημα αυτό, λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν στην αγορά, η διύλιση αποδείχτηκε επιζήμια για την επιχείρηση.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη των ΕΛΠΕ, με το νέο σχεδιασμό και τη μετατροπή του αγωγού και τη μεταφορά τελικών πετρελαϊκών προϊόντων θα μειωθεί το κόστος, καθώς κάτι τέτοιο είναι προτιμότερο από το να μεταφέρονται οδικά και σιδηροδρομικά βενζίνες και πετρέλαιο στα Σκόπια από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik), το οποίο επικαλείται πηγές της ΟΚΤΑ, με το νέο σχεδιασμό δεν θα υπάρξει μείωση του προσωπικού του διυλιστηρίου, ενώ θα επανέλθει η κερδοφορία και θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Ο αγωγός, τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία «ΒΑΡΔΑΧ ΑΕ» (Vardax SA), από την έναρξη της λειτουργίας του το 2002 μέχρι και πρόσφατα μετέφερε αργό πετρέλαιο από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη μέχρι το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στα Σκόπια.
Στη μετοχική σύνθεση της «ΒΑΡΔΑΧ ΑΕ» συμμετέχει η ΕΛΠΕΤ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε. (θυγατρική της ΕΛ.ΠΕ σε ποσοστό 63%) με ποσοστό 80% και το Δημόσιο της ΠΓΔΜ με ποσοστό 20%. «Η εταιρεία ΒΑΡΔΑΞ η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό και στην οποία το κράτος (της ΠΓΔΜ)έχει μερίδιο 20% των μετοχών, εδώ και αρκετό καιρό δεν έχει έσοδα .Για το λόγο αυτό, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες να μεταφέρει ο αγωγός ντίζελ και ήδη έχει δοθεί εντολή για τον καθαρισμό του αγωγού και τις τεχνικές αναπροσαρμογές», δήλωσαν στην «Ντνέβνικ» από την ΟΚΤΑ.
Σχετικά με τη διακοπή των εργασιών διύλισης του αργού πετρελαίου, από την ΟΚΤΑ σημειώνουν ότι η διύλιση είναι ασύμφορη λόγω της παλαιάς τεχνολογίας του διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να παράγεται 35% μαζούτ, το οποίο είναι ένα προϊόν με χαμηλή προστιθέμενη αξία και για την διάθεση του οποίου όλο και πιο δύσκολα βρίσκονται αγορές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΚΤΑ, για την διύλιση κάθε τόνου αργού πετρελαίου δημιουργούνται ζημιές 70 με 75 δολάρια.
Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, η τιμή του αργού πετρελαίου στην Ευρώπη έχει ακριβύνει λόγω των γεγονότων σε χώρες που αποτελούν παραδοσιακούς προμηθευτές ,όπως η Λιβύη και το Ιράν, οι δε εισαγωγές από το Ιράκ μειώθηκαν , η Ρωσία προτιμά περισσότερο να διαθέτει πετρέλαιο στην Ανατολή και οι Ηνωμένες Πολιτείες , οι οποίες ήταν μεγάλος εισαγωγέας βενζινών, έχουν τώρα δική τους παραγωγή . Την ίδια στιγμή, τα περιθώρια διύλισης διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά διυλιστήρια στην Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου της ΠΓΔΜ στη ΒΑΡΔΑΞ Α.Ε τάχθηκε κατά της μετατροπής του αγωγού πετρελαίου ώστε να μεταφέρει αυτός έτοιμα πετρελαϊκά προϊόντα, για συμβολικούς κυρίως λόγους.
«Η ΟΚΤΑ υπέβαλε αίτημα στην κυβέρνηση για την έγκριση της μετατροπής του αγωγού. Παρά το γεγονός ότι η θέση μας δεν μπορεί να επηρεάσει την τελική απόφαση , επειδή έχουμε μόνο το 20% των μετοχών στη " Vardaks ", ο εκπρόσωπος μας ψήφισε αρνητικά, κυρίως ως προληπτικό μέτρο, ώστε, σε μία άλλη συγκυρία, να μην χρησιμοποιηθεί αυτό ως επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τη διακοπή των εργασίων του διυλιστηρίου», δήλωσε στην «Ντνέβνικ» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Βλάντιμιρ Πέσεβσκι, σχετικά με τα σχέδια μετατροπής του αγωγού και τη διακοπή της παραγωγής πετρελαϊκών προϊόντων από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ.
Ο κ.Πέσεβσκι σημείωσε ότι είναι γνωστό πως η ΟΚΤΑ,από την διύλιση του αργού πετρελαίου παράγει μεγάλες ποσότητες μαζούτ, το οποίο χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο, ενώ η διύλιση δεν μπορεί να οργανωθεί εάν δεν μειωθούν τα αποθέματα μαζούτ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ.Πέσεβσκι, υπάρχει επιχειρηματική λογική για την διακοπή των εργασιών διύλισης της ΟΚΤΑ, αλλά κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας.
«Η διακοπή των εργασιών διύλισης του αργού πετρελαίου αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ, αλλά από την άλλη πλευρά, η λειτουργία του "Vardaks" μπορεί να επιφέρει μέρισμα στο κράτος, ενώ θετικό θα είναι και το γεγονός αν η ΟΚΤΑ γίνει και πάλι αποδοτική μονάδα» τόνισε ο κ. Πέσεβσκι.
  ΠΗΓΗ:.imerisia.gr

ANAKOINΩΣΗ ΣΚΕΕΠ

.
ΣΚΕΕΠ





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Σας υπενθυμίζουμε ότι για την ανάδειξη Εκπροσώπων στα Δευτεροβάθμια Όργανα - Ομοσπονδία και Εργατικά Κέντρα - είναι απαραίτητο για την ψηφοφορία να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο ασθενείας.






ΣΚΕΕΠ

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΔ Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες σε Κάλυμνο, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι!


Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί εδώ και λίγες ώρες οι Ένοπλες Δυναμεις σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου με αφορμή την έκδοση NAVTEX από την Άγκυρα για έρευνες ερευνητικού – ωκεανογραφικού σκάφους της στην θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά νησιά της Καλύμνου και του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου επί των οποίων δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυριότητα!

Η τουρκική κίνηση να περιλάβει στην NAVTEX περιοχές των οποίων δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυριότητα (είναι αναρτημένη στην σελίδα του τουρκικού YPEΞ η σημείωση ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου "δεν είναι προσδιορισμένο") σημαίνει ότι κλιμακώνουν μια πίεση στην ελληνική πλευρά που έχει αρχίσει να καταγράφεται από τον περασμένο Αύγουστο με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα συγκεκριμένα ελληνικά εδάφη κι με αποστολές τουρκικών πολεμικών στις ακτές της Αττικής.

Πληροφορίες στις ελληνικές υπηρεσίες υπήρχαν για επικείμενη έκδοση NAVTEX στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και κατ'αυτό τον τρόπο είχε σχεδιαστεί ως "απάντηση" και ξεκινά τις επόμενες ώρες στην Σαμοθράκη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) στην ζώνη υθύνης της Τακτικής Διοίκησης 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41ου ΣΠ) «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα εκδηλωνόταν τουρκική επιθετική κίνηση σε περιοχή του Αιγαίου που αμφισβητείται η ελληνική κυριότητα και υπάρχει ενδιαφέρον για ύπαρξη υδρογονανθράκων και κατ'αυτό τον τρόπο εκτιμήθηκε ότι επρόκειται περί του βόρειου Αιγαίου.

Η βραχονησίδα Ζουράφα, που είναι επίσης γνωστή ως Λαδοξέρα βρίσκεται σε απόσταση 6 μιλίων από την Σαμοθράκη και στην περιοχή θεωρείται πιθανή η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Το ότι η κίνηση τελικά εκδηλώθηκε λίγα μίλια νοτιότερα στο Κεντρικό Αιγαίο στην περιοχή Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου, μικρή σημασία έχει φυσικά.

Η Σαμοθράκη τα τελευταία χρόνια έχει αντικαταστήσει σε ότι αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας μιας τουρκικής απόβασης, την Λήμνο.

Η μεταφορά μεγάλων τουρκικών μονάδων ειδικών δυνάμεων στην Ίμβρο, η ενεργοποίηση του αεροδρομίου του νησιού και η εγκατάσταση των κινεζικών πυραύλων επιφανείας-επιφανείας WS-1 στην Ίμβρο, αυτομάτως μετέτρεψε το άλλοτε "εκτός βολής τουρκικών αποβατικών" ελληνικό νησί με την ακτογραμμή μήκους 59 χιλιομέτρων και τις 35 παραλίες, σε στόχο υψηλής επικινδυνότητας.

Το σύνταγμα «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ», είναι ανεξάρτητη μονάδα υπερενισχυμένη με Τεθωρακισμένα, Πεζικό, Πυροβολικό Μάχης και Αντιαεροπορικό, Διαβιβάσεις και διοικητικής μέριμνας και οργανωτικά υπάγεται στην XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» με ζωνη ευθύνης που εκτείνεται στο νότιο Έβρο.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Απόφαση – βόμβα του Αρείου Πάγου για τα εργατικά ατυχήματα


Τα πάνω- κάτω στην επιδίκαση αποζημιώσεων λόγω εργατικού ατυχήματος, φέρνει ο Άρειος Πάγος με απόφαση του η οποία ξεκαθαρίζει ότι άλλες είναι οι προϋποθέσεις για την αποζημίωση λόγω περιουσιακής ζημίας που υφίσταται ο παθών και άλλες λόγω ηθικής βλάβης, όπου δεν απαιτείται δόλος αλλά αρκεί πταίσμα του εργοδότη!

Σύμφωνα με την Απόφαση 703/2013, που δημιουργεί δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις, ο παθών σε εργατικό ατύχημα δικαιούται να εγείρει την αγωγή του κοινού αστικού δικαίου και να ζητήσει πλήρη αποζημίωση μόνο όταν το ατύχημα μπορεί να αποδοθεί σε δόλο του εργοδότη ή των προστηθέντων του ή όταν επήλθε σε εργασία, στην οποία δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις νόμων, διαταγμάτων ή κανονισμών για τους όρους ασφαλείας των εργαζομένων και εξαιτίας της μη τηρήσεως των διατάξεων αυτών.

Αυτές οι προϋποθέσεις αναφέρονται, όμως, στην επιδίκαση αποζημιώσεως για περιουσιακή ζημία και όχι στη χρηματική ικανοποίηση, για την οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη στον ανωτέρω νόμο και εφαρμόζονται γι’ αυτό μόνο οι γενικές διατάξεις. Επομένως, για να δικαιούται ο παθών σε εργατικό ατύχημα χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης, αρκεί να συνετέλεσε στην επέλευση του ατυχήματος πταίσμα του εργοδότη ή των προστηθέντων από αυτόν, με την έννοια του άρθρου 914 ΑΚ, δηλαδή της υπαίτιας ζημιογόνου πράξεως ή παραλείψεως. Τέτοιο πταίσμα θεμελιώνεται και από τη μη τήρηση διατάξεων νόμων, διαταγμάτων ή κανονισμών για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

 ΠΗΓΗ:on-news.gr