Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ιράκ: Μετά τα όπλα έρχεται και το ενεργειακό!



Μετά το χτύπημα με την υπογραφή αγοράς όπλων από το Ιράκ, από τη Ρωσία έρχεται νέο χτύπημα αυτή τη φορά ενεργειακής φύσεως που θα πλήξει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία συμφέροντα έχουν ήδη στοιχίσει πολύ αίμα.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί Μαλίκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα υπέγραψε μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμβόλαιο αγοράς όπλων ύψους 4.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα που ανησυχεί για την πτώση του Άσαντ, υπέγραψε αυτή στη στρατηγικής συμμαχίας συμφωνία με τη γειτονικής χώρα της Συρίας, το Ιράκ. Θεωρείται η μεγαλύτερη μεταφορά όπλων, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βαγδάτη. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίες και τις βαριές κατηγορίας του Μαλίκι, κατά της πολιτικής της τουρκικής πολιτικής για τη Συρία ξεκίνησε ένα μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι. Στον απόηχο της συμφωνίας αυτής νέο χτύπημα της κυβέρνησης της Βαγδάτης η οποία και φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης της ExxonMobil με ρωσικές εταιρείες (Rosneft , Lukoil και Gazprom Neft ) στο γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Qurna-1 .
Η κυβέρνηση του ιράκ μάλλον έχει εξοργισθεί από τον εναγκαλισμό της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Ιράκ με τις ΗΠΑ που μεταφράζεται σε υπογραφή συμφωνιών με πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου, όπως η Exxon, Chevron και Total, τις οποίες η Ιρακινή κεντρική κυβέρνηση τις απορρίπτει ως παράνομες.
Αυτό συζητήθηκε με τον πρόεδρο Β.Πούτιν και θα υπάρξει αύξηση του κύκλου εργασιών των  ρωσικών εταιρών που δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την αύξηση της θέσης τους στο Ιράκ ενω υπάρχει και το ενδεχόμενο να συνεργαστούν αμερικανικές και ρωσικές εταιρείας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ( Rosneft και ExxonMobil).
Να θυμίσουμε ότι ήδη οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να εργαστο΄λυν από κοινού στην Αρκτική, και υπάρχει το ενδεχόμενο να εργαστούν μαζί και στον Κόλπο του Μεξικού πετώντας έξω την BP. Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.
Οι καιροί της "φάπας" επί Γιέλτσιν πέρασαν ανεπιστρεπτί.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου