Από το greeklignite.blogspot.gr
Η προώθηση των ΑΠΕ στη Γερμανία βασίστηκε στο σύστημα των επιδοτήσεων (feed-in-tariff) με το νόμο EEG, επιδοτήσεων που οδήγησαν τα τιμολόγια για τους καταναλωτές στα ύψη. Ο νόμος EEG μπήκε σ' εφαρμογή το 2000, εγγυάται υψηλές ταρίφες μέχρι το 2020 και ήδη είμαστε μετά τα μέσα του 2016. Τα ακριβά τιμολόγια μέχρι τώρα δεν είχαν τόσο μεγάλη σημασία, καθώς η καλή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, βασισμένη σ' ένα εξαγωγικό πλεόνασμα που χρηματοδοτούν συνεχώς οι "εταίροι", ιδίως οι χρεοκοπημένοι του Ευρωπαϊκού Νότου, επέτρεψε τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων αδρά επιδοτούμενων "πράσινων" θέσεων εργασίας.
Η εφαρμογή του νόμου EEG οδήγησε στη
Από το newmoney.gr
Αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού για τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή κατέθεσε σήμερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΓΕΝΟΠ θα αποστείλει στους συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία επιστολές, σχετικά με την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση
Από το gsee.gr
Με αφορμή την νέα «θεσμικού» τύπου επίθεση που εξαπέλυσε το Υπουργείο Εργασίας σε βάρος της ΓΣΕΕ, αναφορικά με την κριτική μας για τη στάση, που όπως όλα δείχνουν, ΔΕΝ κρατά στην περίπτωση του εργοστασίου Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, θέλουμε να δηλώσουμε ότι στα συνδικάτα δεν επιλέγουμε «αντιπάλους», αλλά ως εκ του καθήκοντός μας ασκούμε θεσμικό έλεγχο και κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση, στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, για τις επιλογές της, για τα λάθη και τις παραλείψεις της.
Είναι προφανές, γεγονός που προκύπτει από τις επαναλαμβανόμενες συκοφαντικές επιθέσεις που δεχόμαστε (πλέον υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που το επιβεβαιώνουν), ότι η Κυβέρνηση έχει διαλέξει για αντίπαλο τη ΓΣΕΕ και…
Από το energypress.gr
Κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη, η κρατική πετρελαϊκή έχει πλέον χωριστεί σε δύο κομμάτια, το δυτικό και το ανατολικό, καθώς οι κυβερνήσεις της Τρίπολης και του Τομπρούκ μάχονται για να εξασφαλίσουν τα πετρελαϊκά έσοδα.
Σημειώνεται ότι η χώρα διαθέτει τα πιο πλούσια αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου όλης της Αφρικής, αλλά πλέον η παραγωγή της έχει υποχωρήσει από τα 1,65 εκατ. βαρέλια προπολεμικά σε μόλις 350.000 βαρέλια.
Βασικό πρόβλημα αποτελούν ..
Από το naftikachronika.gr
Αρμόδιοι επικεφαλής της ιρανικής περιφέρειας Μπουσέρ ανακοίνωσαν ότι περίπου 240 δεξαμενόπλοια αλλοδαπής ιδιοκτησίας έχουν μέχρι σήμερα αγκυροβολήσει στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της νήσου Kharg του Ιράν μετά την εφαρμογή της νέας συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των διεθνών δυνάμεων.
Τα δεξαμενόπλοια σύμφωνα με την ανακοίνωση του Bushehr Province Department of Ports and Maritime Organization είναι..
Από το kathimerini.gr
Με προσοχή παρακολουθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την αύξηση της συμμετοχής του ομίλου Λάτση στα ΕΛΠΕ από το 40,98% στο 45,47% και προσπαθούν να την ερμηνεύσουν. Εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό για να ξεπεράσει το 51%; Κι αν ναι, με ποιο σκοπό; Για να μείνει και να ενισχύσει τον έλεγχό του στην εταιρεία ή για να φύγει; Κύκλοι του ομίλου λένε ότι δεν πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, αλλά απλώς για αγορά ενός πακέτου μετοχών σε χαμηλή τιμή.
Η κυβέρνηση έχει τον καημό της. Αυτό που την προβληματίζει είναι το εξής
Από το newmoney.gr
Μπορεί πολλοί να μετέτρεψαν τους κινητήρες των οχημάτων τους, προκειμένου να γλιτώσουν την ακριβή βενζίνη, όσο όμως αυξάνεται η ζήτηση,-200.000 αυτοκίνητα κινούνται με πετρέλαιο- τόσο αυξάνονται και οι επιτήδειοι που βρίσκουν χίλιους δύο τρόπους προκειμένου να κλέβουν τους οδηγούς των ΙΧ. Με πειραγμένες αντλίες, πρατηριούχοι πωλούν νοθευμένο καύσιμο και διαθέτουν προϊόντα που προορίζονται για θέρμανση ή βιομηχανία, με έναν μαύρο τζίρο που ήδη υπολογίζεται στα 14 δισ. ευρώ το χρόνο, όπως αναφέρει το Έθνος.
Οι τρόποι της παρανομίας είναι δύο
Από το energypress.gr
Την ενίσχυση των εισαγωγών LNG της Ευρώπης προτείνει ο Αμερικανός απεσταλμένος για ενεργειακά θέματα, Άμος Χόκστιν, ως αντίδοτο στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Παράλληλα, τάσσεται κατά του αγωγού Nord Stream 2, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο Euractiv.
Ο Χόκστιν τόνισε όσον αφορά το LNG ότι "αν φτιάξεις έναν αγωγό έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων, τότε δεν πρόκειται να μπορείς να αγοράσεις από οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή, διότι δεν έχεις άλλες υποδομές. Επίσης, έχεις πληρώσει πολλά χρήματα για αυτόν τον αγωγό άρα πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις. Οπότε, δεν έχεις ευελιξία και έχεις κολλήσει. Το LNG ήρθε και άλλαξε το παιχνίδι. Αν φτιάξεις ένα..
Από το energia.gr
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που επηρεάζουν τον τρόπο αξιοποίησης και μεταφοράς του φυσικού αερίου στις αγορές είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο συνδέεται άμεσα με την πολιτική σταθερότητα. Στην περίπτωση των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, εκφράζονται κατά καιρούς διάφορα γεωπολιτικά σενάρια, που αφορούν κατασκευές αγωγών, σταθμών υγροποίησης κτλ. Βασικοί εμπλεκόμενοι παίκτες είναι η ΕΕ (μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας), το Ισραήλ, η Τουρκία, η Αίγυπτος, με τις μεγάλες δυνάμεις -κυρίως ΗΠΑ και Ρωσία- να βρίσκονται στο παρασκήνιο της ενεργειακής αρχιτεκτονικής.
Για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική επηρεάζει τις ενεργειακές συνεργασίες, η «Σημερινή» εξασφάλισε μια συνέντευξη από τη Δρα Μπρέντα Σάφερ του Πανεπιστημίου Georgetown (ΗΠΑ), του Πανεπιστήμιου της Χάιφα (Ισραήλ) και συνεργάτιδα του Atlantic Council.
Η αμερικανοεβραϊκής καταγωγής καθηγήτρια υπήρξε .
Από το philenews.com
Το πρωτοσέλιδο του «Φιλελεύθερου» την περασμένη Πέμπτη ήταν αρκούντως ενδεικτικό των θετικών αποτελεσμάτων που σημειώθηκαν κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ - εξέλιξη που χαιρετήθηκε άλλωστε απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα. «Κολοσσοί θωρακίζουν ΑΟΖ», ήταν ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας με το ρεπορτάζ να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ήρθαν οι μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Νορβηγίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι πλείστες με ισχυρή κρατική συμμετοχή στη μετοχική τους σύνθεση. Με τη σαφή υποστήριξη ή τη σιωπηρή έγκριση των κυβερνήσεων της κάθε χώρας που εκπροσωπούν».
Σημειώστε ότι ..