Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οικογένεια Στουρνάρα ΕΠΕ


Άλλο ένα υπέρογκο ποσό, 1,6 εκ. €, έχει χαριστεί στην οικογένεια του Υπουργού Οικονομικών για την επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου.

O Γ. Στουρνάρας είναι συνώνυμο της φτωχοποίησης των Ελλήνων και της ευημερίας της οικογένειάς του.

Έχει δύο οικογενειακές επιχειρήσεις με μετόχους τη σύζυγο και τις δύο κόρες του, την πρόσφατη «Mindview Σύµβουλοι Επιχειρήσεων και Έρευνας ΕΠΕ» και τη γνωστή «Mindwork Business Solutions ΕΠΕ», που είχε αναλάβει την εκστρατεία ενημέρωσης για την πολυφαρμακία από τον ΕΟΦ το 2012 με 435.000€. Γι΄ αυτό το θέμα έχουν γραφτεί πολλές σελίδες στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και έγιναν ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο γιατί, εκτός από το γεγονός ότι είναι η σύζυγος του μνημονιακού υπουργού, η Mindwork Business Solutions ΕΠΕ δεν έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές κατά το παρελθόν και έχει καταδικαστεί αμετάκλητα . Το αδίκημα είναι καταγραμμένο στο ποινικό μητρώο της εταιρείας και σύμφωνα με το ΠΔ 118/2007 καμιά εταιρεία δεν μπορεί να αναλάβει και να πληρωθεί έργο από το δημόσιο αν δεν υπάρχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Η προνομιακή, όμως, επιλογή της επιχείρησης της οικογένειας Στουρνάρα, παρά το λερωμένο ποινικό μητρώο,  έχει παρελθόν. Τον Φεβρουάριο του 2011, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος  και πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ η Τ. Κουρέα- Κρεμαστινού,  κατακυρώθηκε στην Mindwork μαζί με την εταιρεία Agenda Α.Ε το έργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου».Το ποσό ήταν τετραπλάσιο από αυτό του ΕΟΦ- για ίδιες δράσεις- και ανερχόταν στα 1.602.653€.

Όταν η πρόσβαση των καρκινοπαθών στη φαρμακευτική αγωγή τους δυσκολεύει με κάθε νέο μέτρο του μνημονίου, χαρίζεται ένα αδικαιολόγητα υπέρογκο ποσό για ένα πρόγραμμα, το οποίο παράγει ανύπαρκτο κοινωνικό έργο και είναι ισχνό ως προς την αποτελεσματικότητα του σκοπού του.  Στις 19-11-2012, από την σύζυγο του υπουργού, κ. Λ. Νικολοπούλου, παρουσιάσθηκε ο απολογισμός και αποκαλύφθηκε το άδειο κουστούμι των 1,6εκ€.  Το πανάκριβο έργο πραγματοποιήθηκε με 200 εθελοντές από τους δήμους και τις κοινότητες και 300 μέλη εθελοντικών οργανώσεων (κυρίως κατά του καρκίνου αλλά και μελών της Ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, της Λέσχης Αυτοκινήτου Βόλου, του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης κ.ά.) και επιστημόνων, (λειτουργών των δομών του ΕΣΥ) προκειμένου να «εξασφαλιστεί η διάχυση και η συνέπεια των μηνυμάτων σ΄ όλη την επικράτεια».

O ρόλος της Mindwork Business Solutions ΕΠΕ μοιάζει να περιορίζεται στο σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου, δηλαδή ήταν ο ακριβοπληρωμένος «στρατηγικός νους» της καμπάνιας. Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΟ είχαν δρομολογήσει τις σχετικές δράσεις, όπως προκύπτει από Δελτία Τύπου.

Το χειροπιαστό έργο της Mindwork Business Solutions ΕΠΕ μοιάζει να εξαντλείται στα οκτώ τεύχη του περιοδικού «Γραμμή ζωής» από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, με ενημερωτικά και συμβουλευτικά θέματα υγείας και καρκίνου.

Η διάρκεια του προγράμματος θα έπρεπε να είναι διετής (Ιαν 2011 –Ιαν. 2013) όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εφημερίδα.  αλλά ήταν μικρότερη του έτους, όπως φαίνεται από τα περιοδικά και από τις εκδηλώσεις, που έγιναν για 5 είδη καρκίνου με διάρκειά, μόλις, ενός μήνα για κάθε είδος.

Μια προκλητική δαπάνη, σε μνημονιακούς καιρούς,  σε μια κοινωνία 3 εκ ανασφάλιστων χωρίς πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα. Όταν οι συμπολίτες μας  παλεύουν για στοιχειώδη επιβίωση, τα κυβερνητικά πρόσωπα, οι συγγενείς και επιτελείς τους επωφελούνται από την εξουσία και εμπλέκονται σε προνομιακές σχέσεις νομής του δημοσίου χρήματος.  

Η οργή, όμως, συσσωρεύεται και θα ξεχειλίσει όσο και αν οι προύχοντες επαναπαύονται στον φόβο και την κατάθλιψη που έχουν παγιδεύσει την κοινωνία.

 ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Τύμπανα πολέμου – Οι Τούρκοι κατεβάζουν πολεμικό στόλο για τις γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο!

Thenewsgr.com__ 21
Ενώ συνεχίζει ανενόχλητο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Paşa τις έρευνες του για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει σε πρώτη φάση σαν πολεμική συνοδεία στο ερευνητικό σκάφος την γνωστή υπερσύγχρονη φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έχει την ονομασία Gökçeada, δηλαδή Ίμβρος.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται από την τουρκική πρωτεύουσα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε για να διασφαλίσει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros που διεξάγει εδώ και τρεις περίπου μήνες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με την πλήρη αδράνεια της ελληνικής πλευράς, να στείλει στην περιοχή σε πρώτη φάση την φρεγάτα Gökçeada η οποία, όπως τονίζεται, θα συνοδεύεται και από δυο «ειδικά» υποβρύχια.
Η φρεγάτα αυτή θεωρείται από τους Τούρκους το τελειότερο όχημα του πολεμικού τους ναυτικού, διαθέτει ελικοδρόμιο για πολεμικά ελικόπτερα τελευταίου τύπου και είναι  εξοπλισμένη με πυραύλους  μακρού βεληνεκούς ενώ στελεχώνεται από επίλεκτα στελέχη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Η όλο και μεγαλύτερη παρουσία της Τουρκίας στην πολύ ευαίσθητη και αρκετά εύφλεκτη αυτή περιοχή, αποφασίστηκε στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας.
Οι αναφορές που παρουσιαστήκαν στο Συμβούλιο ανέφεραν ότι η αυξανόμενη παρουσία του ρωσικού και αμερικανικού παράγοντα έχουν ανεβάσει το θερμότερο στην ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της κυριότητας των ενεργειακών κοιτασμάτων για τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή κυριότητα τους.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο αναγκαία η μεγάλη τουρκική παρουσία για να  διασφαλιστούν  τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή όπου σημειωτέον ακόμα μαίνεται οε εμφύλιος πόλεμος της Συρίας.
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να σταλεί η φρεγάτα Gökçeada ενώ σχεδιάζεται και η αποστολή περισσότερων ναυτικών δυνάμεων σε μόνιμη παρουσία.  Μάλιστα ο τουρκικός στόλος, όπως έγινε γνωστό, θα χρησιμοποιεί το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου  και παρά τις όποιες κυπριακές αντιρρήσεις θα προχωρήσει στην πλήρη στρατικοποίηση της περιοχής που ένεκα των εξελίξεων έχει αποκτήσει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.
Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή από της 21 Σεπτεμβρίου και σκοπεύει να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ακόμα και σε διαμφισβητούμενες θαλάσσιες εκτάσεις.

Οι τουρκικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της διαμφισβητουμένης περιοχής περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις έρευνες αδιαφορώντας για τις όποιες κυπριακές ή ελληνικές αντιδράσεις.
Πέραν όμως των τυχόν κυπριακών αντιδράσεων, η Τουρκιά σκοπεύει να τονίσει την παρουσία της και σαν καθοριστικός παράγοντας  για τις γενικότερες εξελίξεις  στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, προσπαθώντας να εκβιάσει έτσι ώστε το φυσικό αέριο να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 ΠΗΓΗ:inews24.gr

Ιταλία: Διαμαρτυρίες οδηγών φορτηγών για τα ακριβά καύσιμα


Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία οδηγών φορτηγών σε πολλές περιοχές της Ιταλίας. Μπλόκα έχουν στηθεί σε δρόμους της βορειοανατολικής Ιταλίας, ενώ την νύχτα απεργοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στην κεντρική αγορά στην πόλη Τορίνο.

Κύριες αιτίες της διαμαρτυρίας είναι το υψηλό κόστος των καυσίμων και το υψηλό επίπεδο φορολογίας.

Παράλληλα όμως πολλοί οδηγοί, σε δηλώσεις τους προς ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η κίνησή τους αυτή στόχο έχει να καταγγείλει γενικότερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης: «έχουν εξαντληθεί πλέον τα περιθώρια αντοχής των τεράστιων κοινωνικών συνεπειών που έχουν προκληθεί».

Πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ωστόσο ότι υπάρχει ανησυχία για την ενδεχόμενη παρείσφρηση στις διαμαρτυρίες στοιχείων του οργανωμένου εγκλήματος , ιδίως σε περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας.

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα στο μεταξύ αναφέρει ότι την χθες βράδυ εντοπίσθηκαν τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Φόρτσα Νουόβα», σε περιφερειακό οδικό άξονα της Ρώμης, ενώ αναζητούσαν το σημείο στο οποίο επρόκειτο να συγκεντρωθούν οι οδηγοί φορτηγών.

Στο Τορίνο, σήμερα το πρωί, οι απεργοί μοίρασαν στους οδηγούς αυτοκινήτων φέιγ βολάν στα οποία αναφέρουν τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην νέα αυτή κινητοποίηση.

Οι μικροϊδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών καλούν τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους εποχικούς εργαζόμενους να στηρίξουν την απεργία τους, με στόχο την αλλαγή των κύριων κατευθυντήριων γραμμών της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Περιορισμένης έκτασης μπλόκα έχουν στηθεί και στην Σικελία και στην Καλαβρία, ενώ πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η εξέλιξη της συγκεκριμένης κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από την απήχησή της τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στην Ελλάδα σήμερα....

Σκοτώθηκε 42χρονος εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ


Ένας 40χρονος από την Μαλεσίνα, πατέρας 3 παιδιών είναι το τελευταίο θύμα στον μακρύ κατάλογο των εργατικών δυστυχημάτων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. 

Σήμερα λίγο πριν τις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι της βάρδιας «πάγωσαν» όταν είδαν τον συνάδελφό τους να πέφτει από ύψος 20 μέτρων στο κενό.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ Φθιώτιδας για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

«Ένα ακόμα θανατηφόρο έγκλημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα , ο εργαζόμενος Κούτσικος Γιώργος 40 χρονών πατέρας 3 παιδιών, προστέθηκε στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα.

Κι αυτό αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων: εργολαβίες , εντατικοποίηση της δουλειάς, απαξίωση της επιχείρησης με σκοπό την παράδοση της στο κεφάλαιο, λειψά μέτρα ασφαλείας και πρόχειρες επισκευές οδηγούν τους εργάτες είτε στο θάνατο είτε στην αναπηρία.

Είναι καιρός η εργατική τάξη , ο λαός να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να μην θεωρούνται αναλώσιμοι. Να πάψουν να θυσιάζονται για την αστική τάξη και το κοινωνικοπολιτικό της σύστημα.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να απαιτήσουν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα ασφαλείας παντού για να μην θρηνήσει η εργατική τάξη και άλλα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας». 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Το Σωµατείο µας διοργανώνει δύο εκδηλώσεις (Αθήνα & Θεσσαλονίκη) για τα παιδιά που έλαβαν µέρος στο ∆ιαγωνισµό Ζωγραφικής. Στις εκδηλώσεις θα εκτεθούν τα έργα των παιδιών, θα απονεµηθούν τα αναµνηστικά διπλώµατα και οι δωροεπιταγές, καθώς και η βράβευση των παιδιών που διακρίθηκαν στο ∆ιαγωνισµό. Επίσης θα υπάρχει πρόγραµµα µε ταχυδακτυλουργό και κλόουν για 
την ψυχαγωγία των παιδιών. 
 Στην Αθήνα η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 14/12/13 στο Ξενοδοχείο ELEFSINA HOTEL (∆ήµητρος 55 & Ρήγα Φεραίου, Ελευσίνα) και ώρες 18:30 έως 21:30. 
 Στην Θεσσαλονίκη η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 22/12/13 στο Ξενοδοχείο GRAND HOTEL (Μοναστηρίου 305-307) και ώρες 11:00 έως 14:00. 

ΓΣΕΕ (ΙΝΕ): Πώς θα αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό που "σκάει" το 2016

ΓΣΕΕ (ΙΝΕ): Πώς θα αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό που "σκάει" το 2016
Επιπλέον πόρους χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού όπως αύξηση αντικειμενικών αξιών δημόσιας περιουσίας, τυχερά παιχνίδια, κερδοφορία Τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων, κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, καζίνο, κλπ προτείνει το Ινστιτούτο ΓΣΕΕ  με στόχο την μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Η ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη μελέτη των επιδράσεων του προσδόκιμου ζωής, της γήρανσης του πληθυσμού, της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, την αβεβαιότητα και τους χρηματο-οικονομικούς κινδύνους, την αναιμική ανάκαμψη και τα μέτρα περικοπής των συνταξιοδοτικών παροχών από την οποία προκύπτει ότι το σύστημα «σκάει» το 2016.
Αναλυτικά προκύπτει:
- Η οριακή ισορροπία εισροών-εκροών κατά το 2014-2015 και από το τέλος του 2015 και μετά ανατρέπεται ακόμη και αυτή η οριακή ισορροπία στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
- Η δημογραφική μεταβολή του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής καιτης ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων (γήρανση του πληθυσμού) συμβάλλει σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%. Με διαφορετικά σενάρια εκτίμησης της θνησιμότητας αυτή η επιβάρυνση προσεγγίζει το 27% (2050) σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
- Οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εάν δεν συνοδεύονταν από τις συνθήκες και εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας τότε το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών θα ήταν περίπου το 2025. Η παρατεταμένη και βαθειά ύφεση καθώς και η ανεργία μετατόπισε το οριακό έτος δέκα χρόνια νωρίτερα (2015).
- Οι δυσμενείς εξελίξεις στην βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα αναδεικνύει την αναγκαιότητα νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού (αύξηση αντικειμενικών αξιών δημόσιας περιουσίας, τυχερά παιχνίδια, κερδοφορία Τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων, κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, καζίνο, κλπ. ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, 2010) με στόχο την μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του ΣΚΑ.

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Κύπρος: Υπό στενή παρακολούθηση το Μπαρμπαρός


"Ό,τι χρειάζεται να γίνει το πράττουν τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης σε σχέση με τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κινήσεις του τουρκικού πλοίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του Μπαρμπαρός επί ωριαίας βάσης και γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις από το υπουργείο Εξωτερικών προς διάφορα Φόρα».

«Είναι μια κατάσταση που παρακολουθούμε και καταδεικνύει ακόμη μια φορά την επιθετικότητα της Τουρκίας», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας,

προσθέτοντας πως ό,τι χρειάζεται να γίνει γίνεται από τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς και προς την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη και προς την κατεύθυνση των εταιρειών ENI-KOGAS.

Κληθείς να πει αν η κινήσεις του Μπαρμπαρός επηρεάζουν τις  δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συλλογή σεισμογραφικών δεδομένων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «δεν μας έχει επηρεάσει ποσώς αυτή τη στιγμή»,

προσθέτοντας ότι η δράση της Τουρκίας είναι απαράδεκτη, αλλά δεν έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες μας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: philenews

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στον αέρα η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, παρά τις διαβεβαιώσεις Στουρνάρα


Στον αέρα συνεχίζουν να βρίσκονται μια σειρά από κρίσιμα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά την ομιλία του το Σάββατο για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το σύστημα εισροών- εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εγκατάσταση GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα, όπως και στους ιχνηθέτες ναυτιλιακών καυσίμων.
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Όπως παραδέχονται στελέχη τόσο του υπ. Οικονομικών όσο και της αγοράς πετρελαιοειδών, μόλις 350-400 από τους 1.200 συνολικά πρατηριούχους Αττικής και Θεσσαλονίκης που έχουν προμηθευτεί τα συστήματα εισροών-εκροών, αποστέλλουν ηλεκτρονικά στοιχεία για τις ποσότητες που αγοράζουν και πωλούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, προκειμένου με τη σειρά της να κάνει τις σχετικές διασταυρώσεις. Η ΓΓΠΣ επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στους πρατηριούχους προειδοποιώντας τους με κυρώσεις, ενώ οι βενζινοπώλες κατηγορούν τη πρώτη ότι τους ζητά υπερβολικά πολλά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το... έτος κατασκευής των δεξαμενών τους, που πολλοί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν. Σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, και παρ' ότι οι πρατηριούχοι σε Αττική-Θεσσαλονίκη έχουν προμηθευτεί από τον Αύγουστο τα συστήματα, στοιχεία στο υπ. Οικονομικών δεν στέλνει ούτε το 40%.
Σχετικά με την τοποθέτηση GPS που προβλέπονταν για το τέλος του έτους, μάλλον πάμε σε νέα αναβολή. Κατά την παρουσίαση του προτεινόμενου συστήματος που έγινε πρόσφατα στο υπ. Οικονομικών, εντοπίσθηκαν μια σειρά από αστοχίες, σε θέματα τόσο κόστους, όσο και σχετικών με την επάρκεια της υποδομής για την αξιοποίηση των υφιστάμενων GPS που έχουν ήδη τοποθετήσει οι περισσότερες εταιρείες στα ιδιωτικά βυτιοφόρα. Τέλος, σχετικά με τους ιχνηθέτες, δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από την προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρεθεί ο καταλληλότερος τύπος.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη
Συγκέντρωση στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) και πορεία προς το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, η οποία αντιδρά στις διαθεσιμότητες-απολύσεις καθώς και στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης κ.α.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα κηρύσσει παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. 

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Το άγχος και η ανασφάλεια αρρωσταίνουν τους εργαζόμενους

Το άγχος και η ανασφάλεια αρρωσταίνουν τους εργαζόμενους
Η οικονομική αστάθεια έχει αυξήσει την πίεση στους Έλληνες εργαζομένους, καθώς 72% εξ αυτών αναφέρουν ότι, λόγω της ύφεσης, έχουν εμφανίσει ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος , σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Regus. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή αυτής της τάσης, καθώς οι εργαζόμενοι προσδιόρισαν την ευέλικτη εργασία ως σημαντικό στοιχείο για την εξισορρόπηση του εργασιακού άγχους (65%).
Οι ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν πάρα πολλές παθήσεις, από παχυσαρκία έως καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, διαβήτη, κατάθλιψη, γαστρεντερικά προβλήματα και άσθμα.  Από έρευνα της Regus κατά το περασμένο έτος, προέκυψε ότι 48% των ερωτηθέντων παγκοσμίως αισθάνονταν ότι τα επίπεδα του άγχους είχαν αυξηθεί το περασμένο έτος. Από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι παραπάνω από το ένα τρίτο (41%) των Ελλήνων εργαζομένων κυριολεκτικά χάνουν τον ύπνο τους, επειδή ανησυχούν για την εργασία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις περισσότερων από 20.000 ανώτερων στελεχών και επιχειρηματιών σε 95 χώρες, στην Ελλάδα το άγχος οδηγεί σε ανησυχητική αύξηση απουσιών από την εργασία (54%), γεγονός που βλάπτει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και την προσωπική ευεξία των εργαζομένων.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται:

•    63% των ερωτηθέντων ανησυχούν μήπως απολυθούν,
•    74% αισθάνονται λιγότερο σίγουροι για τον τομέα στον οποίο εργάζονται,
•    52% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι η οικογένειά τους και οι φίλοι τους έχουν παρατηρήσει ότι αγχώνονται λόγω της εργασίας τους
•    65% δηλώνουν ότι το άγχος βλάπτει τις προσωπικές σχέσεις των συναδέλφων τους

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Κατερίνα Μάνου, Αντιπρόεδρος της Regus για την περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε: "Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες στη Δύση και ο άνευ προηγουμένου ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Αναμένεται από τους εργαζομένους να αναλαμβάνουν περισσότερα καθήκοντα με μικρότερη αμοιβή και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς πολλοί οδηγούνται στην εξουθένωση.

“Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανησυχία σχετικά με την εργασία και οι επακόλουθες άγρυπνες νύχτες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική ζωή των εργαζομένων. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η υγεία τους τίθεται σε κίνδυνο, καθώς το άγχος είναι ένας γνωστός καταλύτης για πολλές σοβαρές ασθένειες. Οι επιχειρήσεις που προνοούν για την αντιμετώπιση του άγχους στο εργατικό δυναμικό τους είναι πιθανό να αποκτήσουν πιο υγιές προσωπικό και να σημειωθεί μείωση των απουσιών από την εργασία.” 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΛΑΡΚΟ: Δεν δέχονται περικοπές στα bonus οι συνδικαλιστές


Εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ επιχείρησε να εκθέσει στους εργαζόμενους τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, εξηγώντας την ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός του εργατικού κόστους.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι περικοπές μισθών σε ΕΛΒΟ και ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει το 40% και ενώ στις εταιρείες αυτές οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν έως και τέσσερις μήνες, στη ΛΑΡΚΟ, όπου δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα καθυστέρηση, η όποια συζήτηση για εξορθολογισμό του εργασιακού κόστους πέφτει στο κενό και τη συνδικαλιστική αδιαλλαξία, υποσκάπτοντας τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται για να περιοριστούν οι ζημιές και να ξαναμπεί η εταιρεία σε τροχιά βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει προσκαλέσει από το καλοκαίρι και έχει προτείνει στα συνδικάτα της εταιρείας σχέδιο εξορθολογισμού των πριμ παραγωγής, για τον πρόσθετο λόγο ότι η βιομηχανία εμφανίζει αρνητική θέση και συσσωρευμένες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρών.
Αξίζει να τονιστεί ότι η πρόταση που έχει φτάσει στα συνδικάτα αφορά στους μισθούς εργατών άνω των 1000 ευρώ και αφορά στον εξορθολογισμό των πριμ που οδηγούν σε μικρή μείωση των βασικών μισθών ανάλογα με την τιμή του νικελίου και με βάση τα πραγματικά δεδομένα της παραγωγής.
Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ λαμβάνουν δύο πριμ: πριμ τιμής νικελίου και πριμ παραγωγής τα οποία υπολογίζονται σε ποσοστό επί του βασικού μισθού και αθροίζονται ξεχωριστά.
Στην πραγματικότητα η πρόταση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ οδηγεί σε εξορθολογισμό του εργασιακού κόστους  αφού τα πριμ καταβάλλονται σε περίπτωση που οι τιμές νικελίου αλλά και ο όγκος παραγωγής είναι τέτοιος, ώστε η εταιρεία να είναι κερδοφόρος. Εάν μάλιστα εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε μια μέση κλιμακωτή μείωση των βασικών μισθών κατά περίπου 8% ή αλλιώς σε πραγματικά νούμερα κατά 396 χιλιάδες ευρώ το μήνα ή κατά 4,75 εκατ. ετησίως. Και όλα αυτά με 0% μείωση για τους μισθούς έως 1000 ευρώ, 5% για μισθούς από 1000 έως 2000 ευρώ. Ακόμη όμως και για τους μισθούς άνω των 4000 ευρώ η συνολική μείωση είναι 14% ενώ για μισθούς άνω των 5000 25%.
Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία δεν υπάγεται στις διατάξεις των ΔΕΚΟ (υπάρχει διχογνωμία και διιστάμενες απόψεις για το θέμα) και ως εκ τούτου θεωρείται ότι απαιτείται συναίνεση των εργαζομένων για να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση. Σε περίπτωση δε απεργίας και εφόσον το εργοστάσιο κλείσει,  τότε η ζημιά θα είναι πολλαπλάσια αφού για να επανέλθει η παραγωγή θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες.
Τι απαντούν οι συνδικαλιστές
Από την πλευρά τους ωστόσο τα συνδικάτα της ΛΑΡΚΟ με αλλεπάλληλες επιστολές τους προς τη διοίκηση αρνούνται κάθε συζήτηση για εξορθολογισμό του εργατικού κόστους, ζητώντας πρώτα να πληροφορηθούν «τι μέλλει γενέσθαι με τη ΛΑΡΚΟ».
Έτσι προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για εξορθολογισμό των πριμ ή των βασικών μισθών οι συνδικαλιστές ζητούν να μάθουν επισήμως μεταξύ άλλων τα εξής:
- Εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει
- Ποια εργοτάξια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποια όχι
- Εάν ο έλεγχος στην εταιρεία θα συνεχίσει να είναι υπό το κράτος ή όχι
- Εάν ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι Έλληνας ή ξένος
- Εάν η εταιρεία θα υπαχθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης
Πριν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα πως καλούμεθα να απαντήσουμε περί εξορθολογισμού των πριμ και της μείωσης των μισθών μας, καταλήγουν στην απάντησή τους τα συνδικάτα της ΛΑΡΚΟ, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις.
(capital.gr) 

ΠΗΓΗ:.energypress.gr
  
ΣΧΟΛΙΟ: Να που υπάρχουν και συνδικαλιστες.

Κύριοι της κυβέρνησης: Βγείτε από τα ζεστά γραφεία σας, αφουγκραστείτε τον κόσμο


Λένε πως το πιο πηχτό σκοτάδι τόχει η νύχτα λιγάκι πριν να ξημερώσει. Είμαι βέβαιος πως όλοι μας και περισσότερο η κυβέρνηση, εύχονται να είναι αλήθεια αυτό και πράγματι, μετά από τον χειμώνα που περνάμε να φανεί το πρώτο πραγματικό φως στην άκρη του τούνελ. Το κακό είναι και για εμάς και (πολύ περισσότερο) για την κυβέρνηση, πως αυτόν τον δύσκολο χειμώνα δεν θα τον βγάλουμε «καθαρό» ΟΛΟΙ μας, αν η ίδια η κυβέρνηση δεν σκύψει πραγματικά και αποτελεσματικά πάνω στα δυσβάστακτα προβλήματα του φτωχού και άπορου κομματιού της κοινωνίας μας.

Είναι αλήθεια πως ολόκληρο το «παιχνίδι» της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανακούφισης των δοκιμαζόμενων από την κρίση κοινωνικών στρωμάτων, έχει αφεθεί στα χέρια της Εκκλησίας (κάνει ό,τι μπορεί), των Δήμων (οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες) και των ΜΚΟ (πολλές εκ των οποίων κουβαλούν στην πλάτη τους τις μυριάδες «αμαρτίες» του πρόσφατου παρελθόντος). Όλοι μας όμως αντιλαμβανόμαστε, πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς τα προβλήματα οξύνονται όλο και περισσότερο και είναι φανερό πως πλέον απαιτούν κεντρική και θεσμική αντιμετώπιση. Συντονισμό από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι πρόσφατες δυστυχείς περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους από μαγκάλια(!) και οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κεριά(!) και γκαζόλαμπες(!) σε σπίτια φτωχών συνελλήνων που τους έχει κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, οφείλουν να χτυπήσουν όχι απλά καμπανάκια, αλλά θεόρατες καμπάνες, αληθινό συναγερμό κοινωνικής ευαισθησίας στην μεριά της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξακολουθεί να είναι απούσα από την σκληρή και απάνθρωπη καθημερινότητα μεγάλου μέρους του λαού μας, ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος της στην «υψηλή» εξωτερική πολιτική και την ατέλειωτη διαπραγμάτευση – διελκυστίνδα με την τρόικα και προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις θεότρελες απαιτήσεις και τις ακατανόητες εμμονές (κάποιες φορές) των εταίρων και δανειστών μας. Πρέπει να πάψει, λοιπόν, όλη αυτή η επικοινωνιακή μπαρούφα σχετικά με την έλευση της τρόικας. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα για τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα και τους άλλους υπουργούς.

Το έχουμε ξαναγράψει. Αν γινόμαστε ουρά της τρόικας, πότε θα έρθει, πότε θα βήξει, πότε θα φτύσει ο Τόμσεν τότε χάνουμε το παιχνίδι της καθημερινότητας. Υπάρχει ένα κομμάτι συμπατριωτών μας, ένα κομμάτι που δυστυχώς δεν έπαψε ακόμη να αυγαταίνει λόγω της κρίσης, που δεν αντέχει άλλο, που έχει ήδη ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του. Αυτό το κομμάτι του κόσμου οφείλει να στηρίξει και να δια-σώσει η κυβέρνηση, δρώντας αποφασιστικά, γρήγορα, οργανωμένα και κυρίως θεσμικά και αποενοχοποιημένα, ακόμη και αν χρειαστεί να πάει κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικας και των εταίρων μας στην ευρωζώνη. Ευχής έργο θα ήταν φυσικά αν κατάφερνε να τους πείσει πως αυτές οι αυτονόητες ενέργειες είναι απαραίτητες, αδιαπραγμάτευτες και επιτακτικές για την σωτηρία πλέον ανθρώπινων ζωών και την διατήρηση του ελάχιστου απαραίτητου κοινωνικού ιστού ώστε να μην καταρρεύσει η κοινωνία. Ακόμη όμως και αν δεν πειστούν, ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να αναληφθούν ΕΤΣΙ κι ΑΛΛΙΩΣ.

Ποιες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες, άλλωστε, λίγο πολύ τις ξέρουμε. Προστασία των αδύναμων, στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης μέσα στην κρίση. Καλύτερη υγεία, θέρμανση για τους περισσότερους ώστε να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα. Πάνω απ’ όλα, όμως, κι επειδή δεν μπορούν να γίνουν όλα όπως παλιά μέσα σε μια ημέρα, αυτό που απαιτείται είναι να βγει η κυβέρνηση στους δρόμους, στα σπίτια, στις πλατείες. Να αφήσουν τα μεγαλοστελέχη τις ζεστές καρέκλες τους και τα ευρύχωρα γραφεία τους και αφουγκραστούν από κοντά την έκκληση του κόσμου. Όσοι μείνουν… κυριλέ θα αντιμετωπίσουν την μήνιν του λαού. Όσοι περιμένουν από τους άλλους να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν αυτοί, τότε έχουν χάσει το παιχνίδι.

Ας δούμε όμως ορισμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση όσον αφορά την κοινωνική πολιτική της:

Η εξασφάλιση στέγης προς όλους τους πολίτες έχει δύο προαπαιτούμενα: πρώτον, αντιμετώπιση όσων είναι ήδη άστεγοι με την χρησιμοποίηση κρατικών ακινήτων προς τούτο και δεύτερον, αποφυγή δημιουργίας καινούριων στρατιών αστέγων με την εξεύρεση της κατάλληλης φόρμουλας στο θέμα των πλειστηριασμών των (αυστηρά) πρώτων και μοναδικών κατοικιών (ασχέτως με το τι ζητά η τρόικα), τόσο όσων χρωστούν προς τις τράπεζες, όσο και όσων χρωστούν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπρόσθετα, το μέτρο της προσωποκράτησης θα πρέπει να λαμβάνεται με εξαιρετική φειδώ.

Το θέμα της τροφής είναι ίσως απλούστερο από όλα στην λύση του καθώς το μόνο που απαιτεί είναι κάποια έξτρα κονδύλια κυρίως ως επιχορηγήσεις προς τους Δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν να μοιράσουν τα απαραίτητα στους δικαιούχους μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών. Φυσικά, το αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει γίνει, όταν καταστεί πραγματικότητα η πτώση των τιμών των βασικών διατροφικών αγαθών και αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης.

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο να κόβεται το ρεύμα ενός φτωχού νοικοκυριού, που αποδεδειγμένα δεν έχει να πληρώσει τον λογαριασμό. Δουλειά του κράτους είναι να βρει τα απαραίτητα κονδύλια και να καθορίσει πόσα και ποια είναι αυτά τα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και το ύψος του επιδοτούμενου λογαριασμού.

Στο θέμα της ζέστης επίσης, θα πρέπει να μειωθεί πάραυτα ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να πέσει η τιμή του αύριο κιόλας κάτω από τα 70 λεπτά το λίτρο, άσχετα με όσα επιτάσσει η τρόικα επίσης. Είναι απίστευτα σκληρό να υπάρχουν οικογένειες στην Ελλάδα του 2013 που να κινδυνεύουν από το κρύο!

Τέλος, στο μεγάλο θέμα της υγείας, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα ρέστα της. Ο όρος «ανασφάλιστος υγειονομικά πολίτης» θα πρέπει να εξαφανιστεί από το πολιτικό της λεξιλόγιο. Και η σκέψη ακόμη πως κάποιος δεν έχει πρόσβαση λόγω ασφαλιστικού στάτους σε υπηρεσίες υγείας ή στα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα, θα πρέπει να εξοβελιστεί αμέσως από τα μυαλά των κυβερνόντων. Είναι αλήθεια πως προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα με το κουπόνι ανασφαλίστων για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και την επιβολή 25 ευρώ εισιτηρίου στα νοσοκομεία για όσους δύνανται να το πληρώσουν υπέρ των ανασφαλίστων, αλλά δεν αρκούν. Επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι πόρτες όλων των βαθμίδων της υγείας για κάθε Έλληνα πολίτη ανεξάρτητα από την ασφαλιστική του κατάσταση.

Και φτάνουμε τέλος στην ταμπακιέρα: όλα αυτά θα χρειαστούν χρήματα και που θα τα βρούμε; Δύο είναι οι πιθανές πηγές αυτών των κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα:

Η πλήρης εκμετάλλευση των πόρων από την ΕΕ που πολλές φορές λιμνάζουν και χάνονται ανεκμετάλλευτοι. Κυρίως στην κοινωνική πολιτική, αυτοί οι πόροι μπορούν βραχυπρόθεσμα να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα.

Η θεσμοθέτηση απόδοσης ενός ποσοστού των προστίμων και προσαυξήσεων για φορολογικές παραβάσεις για την ανάληψη δράσεων κοινωνικής πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα (σε κάποιες περιπτώσεις και βραχυπρόθεσμα καθώς έχει προχωρήσει ο έλεγχος), θα μπορούσε να αποδώσει η εκμετάλλευση όλων των λιστών που έχουν «χαθεί» στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ και του ΣΔΟΕ με πρώτη την λίστα Λαγκάρντ.
 ΠΗΓΗ:antinews.gr

Πως θα γίνεται η αυτόματη κατάσχεση καταθέσεων


Η διασύνδεση πλέον των ΔΟΥ με τις τράπεζες θα γίνεται με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου οι διευθυντές τους αλλά και εκείνοι του τραπεζικού υποκαταστήματος όπου διαθέτει τον λογαριασμό του ο οφειλέτης θα προχωρούν στην κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού -όλου ή του διαθέσιμου εάν δεν επαρκούν οι καταθέσεις- μέσα σε λίγα λεπτά.

Η διαδικασία λέγεται «αυτοματοποιημένη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών» και θα γίνεται χωρίς καμία άλλη ενημέρωση του οφειλέτη, εφόσον έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής των χρεών, και παρεμβολή δικαστικών επιμελητών-λειτουργών ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν έως τώρα για την ολοκλήρωση της κατάσχεσης να μην ισχύουν.

Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που στόχο έχει να περιοριστούν τα περιθώρια ελιγμών των οφειλετών, έχουν ήδη ξεκινήσει ειδικά σεμινάρια στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την Παρασκευή ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε τη σχετική απόφαση σε εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος 4170 του περασμένου Ιουνίου. Στους διευθυντές έχει αποσταλεί ο πρώτος εξοπλισμός, μέσω του οποίου θα επικοινωνούν με τις τράπεζες, δηλαδή μία ειδική κάρτα και ο υποδοχέας της, ενώ αυτές τις ημέρες θα τους αποσταλεί και ο ειδικός ηλεκτρονικός υπολογιστής. 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

 ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Κύπρος-Ισραήλ: Διευρύνουν τη συνεργασία για την ΑΟΖ

Πετρελαιοπηγή
Κύπρος και Ισραήλ καταστρώνουν στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση έκτακτων περιβαλλοντικών καταστάσεων, σε περίπτωση ατυχήματος στη διάρκεια των διαδικασιών για την ανόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.

Το θέμα συζήτησαν ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης και ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Αμίρ Περέτζ, στο περιθώριο της 18ης Συνόδου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, για την προστασία της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις που μετέδωσε το κρατικό κανάλι του ΡΙΚ, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος θα βρίσκεται στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα, για τον καταρτισμό του στρατηγικού σχεδίου.

Η υφιστάμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει κενό όσον αφορά την προστασία της θάλασσας σε περίπτωση ατυχήματος.

Με τον στρατηγικό σχεδιασμό επιδιώκεται να καλυφθούν κενά στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά στην προστασία της θάλασσας σε περίπτωση ατυχήματος και να ξεκαθαριστεί ο ρόλος της κάθε χώρας και των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Με δόσεις η πώληση των ΔΕΚΟ


Πωλήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ… με δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει βαλτώσει επικίνδυνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοσχέδιο που συνέταξε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και προβλέπει την έκδοση warrants, δηλαδή δικαιωμάτων μελλοντικής αγοράς μετοχών για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ αλλά και τα ΕΛ.ΠΕ.

Το δέλεαρ των warrants ξύπνησε το ενδιαφέρον για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, οι οποίες σε μια αρνητική συγκυρία κατάφεραν να καλυφθούν κατά 10% από ιδιώτες επενδυτές. Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει το ίδιο όπλο και για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ΔΕΚΟ. Εφόσον τελικά το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα ανάψουν το πράσινο φως για να προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, θα δοθεί νέα δυναμική στο πολύπαθο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό θα έπρεπε να είχαν ήδη ιδιωτικοποιηθεί τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, οι εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ για το 2014 προβλέπεται και η ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ.

Στην περίπτωση των τραπεζών, όπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας τα warrants, οι ιδιώτες επενδυτές ανέλαβαν τον κίνδυνο της συμμετοχής στις αυξήσεις, αποκτώντας τη δυνατότητα για καθεμία μετοχή που αγόρασαν στην αύξηση κεφαλαίου να αγοράσουν στην ίδια τιμή σε βάθος πενταετίας επιπλέον εννέα μετοχές. Το σημαντικό είναι ότι ο επενδυτής αναλαμβάνει το ρίσκο με τις τρέχουσες συνθήκες -το οποίο αποτυπώνεται στην αποτίμηση της εταιρείας- και εφόσον ασκήσει τα warrants σε συγκεκριμένες μελλοντικές χρονικές περιόδους θα αποκτήσει νέες μετοχές σε προκαθορισμένη χαμηλή τιμή.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για εξασφάλιση σωρευτικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις 3,1 δισ. έως το τέλος του 2013, 6,5 δισ. έως το τέλος του 2014, 7,7 δισ. έως το τέλος του 2015 και 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Ωστόσο, οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων αποδείχθηκε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας και όχι πάντοτε με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς. Το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε φέτος να κλείσει συμφωνία sale and lease back για 28 κτίρια του Ελληνικού Δημοσίου, να πουλήσει τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, τις εκτάσεις στην Κασσιόπη Κέρκυρας, στο Παλιούρι Χαλκιδικής, τον Ξενία Σκιάθου, ενώ έχουν πουληθεί και ακίνητα με ηλεκτρονικές δημοπρασίες όπως το κτίριο των καταστημάτων «Φωκάς» στην Ερμού κ.ά.

Ωστόσο, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις απέτυχαν, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, που ναυάγησε ύστερα από ευρωπαϊκό βέτο για το ρωσικό ενδιαφέρον. Επιπλέον η πώληση ΔΕΣΦΑ, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ εξασφάλισε τίμημα 400 εκατ. από την αζέρικη Socar, έχει κολλήσει στις ευρωπαϊκές καλένδες. Η E.E. φέρεται να θέτει ως προαπαιτούμενο για να εγκρίνει τη συμφωνία την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν.

Ταυτόχρονα αυτή την εβδομάδα ναυάγησε ο διαγωνισμός για την πώληση των Εταιρειών Πώλησης Αερίου σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Κεντρική Μακεδονία. Η απαίτηση της τρόικας για σπάσιμο των μονοπωλίων στα δίκτυα πόλης απώθησε κάθε ενδιαφερόμενο από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Επίσης και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ -όπου είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Cosco- βραχυκυκλώνει λόγω του αιτήματος της Ε.Ε. «για περισσότερο ανταγωνισμό» στη διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα, υπάρχουν και εσωτερικά προβλήματα που εμποδίζουν την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και τα οποία άπτονται είτε πολιτικών σκοπιμοτήτων, είτε συνδέονται με τη γενικότερη διάλυση του Δημοσίου.

Για παράδειγμα, πολλά κτίρια ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης ή τμήματα της έκτασης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου δεν έχουν οικοδομικές άδειες και γι' αυτό κινδυνεύουν να καταπέσουν οι απαλλοτριώσεις και να επιστρέψουν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους γιατί πέρασαν 20 χρόνια αδράνειας. Εξάλλου και στον διαγωνισμό για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης που είναι σε εξέλιξη έχουν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ έχει δημιουργηθεί πολιτική ένταση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr