Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Εξαρθρώθηκε Σπείρα που Διακινούσε Μεγάλες Ποσότητες Λαθραίου Πετρελαίου


Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε λαθραίο πετρελαίο προχώρησε το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συλλαμβάνοντας, χθες, οκτώ άτομα (έξι Έλληνες και δύο ξένους).
Ειδικότερα, στο πλαίσιο πολύμηνης μεθοδικής αστυνομικής έρευνας σχετικά με το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, εντοπίστηκε, πριν από ένα μήνα περίπου, παράνομη εγκατάσταση στο Κερατσίνι, η οποία αποτελούσε σταθμό διακίνησης λαθραίου πετρελαίου.
Ο συγκεκριμένος χώρος επιτηρούνταν από κάμερες και ήταν περιφραγμένος από μεγάλου ύψους μεταλλική μάντρα, καθιστώντας δυσχερή έως αδύνατη την οπτική επαφή με το εσωτερικό του.
Στη συνέχεια των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι στη Νέα Πέραμο Αττικής λειτουργούσε εργαστήριο με παράνομο εξοπλισμό αποχρωματισμού ναυτιλιακού καυσίμου, το οποίο μεταφέρονταν, μέσω ειδικά διαμορφωμένου φορτηγού-ψυγείου, είτε στην εγκατάσταση στο Κερατσίνι, είτε σε άλλη στην Ελευσίνα.
Επίσης, προέκυψε ότι η παράνομη εγκατάσταση του Κερατσινίου προμηθεύονταν λαθραία καύσιμα και από ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκονταν στη θέση Μαγούλα, στον Ασπρόπυργο. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι επτά πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προμηθεύονταν λαθραία καύσιμα από την ίδια εγκατάσταση.
Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον το τελευταίο 6μηνο, εγκληματική οργάνωση με αντικείμενο την λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και ειδικότερα τον αποχρωματισμό, αποθήκευση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίου πετρελαίου.
Η εγκληματική οργάνωση διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους στα επιμέρους στάδια επεξεργασίας και διακίνησης των λαθραίων καυσίμων, ενώ χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα για να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποφεύγουν ενδεχόμενους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.
Ειδικότερα, λάμβαναν συνεχώς αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και ασφάλειας, όπως, απρόβλεπτη οδική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια κίνησης των οχημάτων τους, αυξομείωση της ταχύτητας, αποφυγή κίνησης σε κεντρικές οδούς, χρησιμοποίηση εναλλακτικών δρομολογίων μέσω επαρχιακών δρόμων κ.λπ.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες, συντονισμένη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και κλιμακίων του Δ΄ Τελωνείου Πειραιά και της Διεύθυνσης Μετρολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Η επιχείρηση επικεντρώθηκε κυρίως στις παράνομες εγκαταστάσεις που διατηρούσε η εγκληματική οργάνωση, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 Στις εγκαταστάσεις του Κερατσινίου:
· 5 ΔΧ φορτηγά βυτία,
· ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο,
· μία υπέργεια δεξαμενή,
· 15 τόνοι λαθραίου πετρελαίου κίνησης,
· 5 κινητά τηλέφωνα,
· 4 κάμερες συνδεδεμένες με ηλεκτρονικό εξοπλισμό ψηφιακής καταγραφής εικόνας,
· μία ηλεκτρική αντλία καυσίμου,
· ένας καταμετρητής χαρτονομισμάτων,
· μία κεντρική μονάδα Η/Υ,
· φορολογικά στοιχεία και
· πλαστικές πινακίδες εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες επικολλούνταν στα κατασχεθέντα βυτία.
Στη Νέα Πέραμο:
· ένα ΔΧ φορτηγό ψυγείο, στο χώρο του οποίου βρέθηκε ειδικά προσαρμοσμένη δεξαμενή 8 τόνων,
· ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο,
· 22 δεξαμενές,
· εξοπλισμός αποχρωματισμού ναυτιλιακού πετρελαίου, αποτελούμενος από αεροσυμπιεστή, φίλτρο, αντλίες και μετρητή,
· χημικά πρόσθετα στοιχεία (θειικό οξύ, πυραμίνη, καυστική ποτάσα και άζωτο) και
· 4 τόνοι λαθραίου πετρελαίου.
Στον Ασπρόπυργο:
· 9 ΔΧ φορτηγά βυτία,
· 2 ΙΧΕ αυτοκίνητα,
· 2 ανυψωτικά μηχανήματα (CLARK),
· 30.750 λίτρα λαθραίου πετρελαίου,
· 30 υπέργειες δεξαμενές,
· 1.158 φιάλες υγραερίου και
· 1.102 βαρέλια με λιπαντικά κινητήρων.
Στην Ελευσίνα:
· 10 υπέργειες δεξαμενές,
· 5.800 λίτρα λαθραίου ναυτιλιακού πετρελαίου και
· ένα ΔΧ φορτηγό βυτίο.
Παράλληλα, χθες διενεργήθηκαν ταυτόχρονοι επιτόπιοι έλεγχοι και στα επτά πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία προμηθεύονταν καύσιμα από την εγκληματική ομάδα.
Κατά τους επιτόπιους ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων, πραγματοποιήθηκε ποσοτική καταμέτρηση των εμπορεύσιμων υγρών καυσίμων που βρέθηκαν στις δεξαμενές τους και ελήφθησαν τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση του φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι επιμέρους τρόποι προμήθειας, διακίνησης και διάθεσης των παράνομων καυσίμων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να προσδιοριστούν τα ποσά και η περαιτέρω διάθεση των παράνομων κερδών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης να διευκρινιστούν και καταλογιστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι που αναλογούν στο ελληνικό Δημόσιο.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Βρε τι μου θυμίζουν….τι μου θυμίζουν..!!

Stanaras and Lawrybenni
 ΠΗΓΗ:olympia.gr/

ΓΣΕΕ :Από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στις ψευδοερμηνείες


ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΨΕΥΔΟΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα η 5νθήμερη εργασία
Η πενθήμερη απασχόληση είναι κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και οποιαδήποτε απόπειρα πλάγιας κατάργησής της θα πέσει στο κενό και θα αποκαλυφθεί από τα συνδικάτα.
Η ψευδοερμηνεία εντεταλμένων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, ουσιαστικά επιχειρεί, κάνοντας ένα αυθαίρετο και καταχρηστικό νομικό άλμα, να ερμηνεύσει διατάξεις του εργατικού δικαίου υπέρ συγκεκριμένων εργοδοτών του επισιτιστικού κλάδου ή άλλων κλάδων που θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τα ερμηνευτικά «δώρα» που τους γίνονται.
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, εντέλλονται (από ποιον άραγε;), με ψευδοερμηνείες να προσαρμόζουν α λα καρτ διατάξεις του ισχύοντος εργατικού δικαίου, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τα αναγκαία για την εφαρμογή των μνημονιακών διατάξεων νομικά προηγούμενα ενόψει μάλιστα και της έλευσης της Τρόικα.
Επιβάλλεται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να απαντήσει με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο αν μετά την απαξίωση του Κοινοβουλίου, μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, περνάμε σε μια εποχή δημιουργίας ενός νέου «εργατικού» δικαίου, με την ανάπτυξη βιομηχανίας ψευδοερμηνειών των εντεταλμένων υπηρεσιακών του παραγόντων.
Ζητούμε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να μην εφαρμόζει οποιοδήποτε έγγραφο παρέχει ψευδοερμηνευτικές εντολές και να περιφρουρήσει ό,τι έχει απομείνει από το προστατευτικό πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά για το χρόνο εργασίας που συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις μέλη της θα αντιδράσουν άμεσα με κάθε μέσο, για την αποκάλυψη και κατάργηση στην πράξη τέτοιου είδους πρακτικών, οι οποίες ενδυναμώνουν το αυταρχικό κράτος και απαξιώνουν καθημερινά το κράτος δικαίου μια ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Διευκρινίσεις για τα επιδόματα

Διευκρινίσεις για τα επιδόματα
Με την πάροδο τριμήνου, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξαν ή καταγγέλθηκαν και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα ΣΣΕ, εξακολουθούν να ισχύουν ο βασικός μισθός ή το βασικό ημερομίσθιο και τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον αυτά προβλέπονται, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και μόνο μη μισθολογικοί όροι μπορούν να μεταβληθούν με νέα ΣΣΕ, καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που εστάλη ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε σχετικά με τους μισθολογικούς όρους που πλέον ισχύουν. Ειδικότερα, στο έγγραφο, με το οποίο διατυπώνεται επισήμως η άποψη του υπουργείου, αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 της με αρ. Π.Υ.Σ. 6/2012 (ΦΕΚ 38/Α/28-2-2012), η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α/14.2.2012), προβλέπεται ότι: «Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους.

Κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του Ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα ΣΣΕ, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα.

 Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν, μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας ΣΣΕ ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. Κάθε άλλο προβλεπόμενο σ’ αυτές επίδομα παύει αμέσως να ισχύει».

Επιπροσθέτως, στην με αρ. πρωτ. 4601/304/12.3.2012 ερμηνευτική εγκύκλιο της παραπάνω ΠΥΣ, η οποία, όπως αναφέρει, παρέχει οδηγίες «για την ενιαία αντιμετώπιση, ερμηνεία και εφαρμογή των αναφερομένων διατάξεων από τους υπαλλήλους του υπουργείου μας, τους εργαζομένους και εργοδότες», ορίζεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5 ότι «όταν παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της ΣΣΕ και δεν συναφθεί νέα ΣΣΕ, τότε όλοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό/ ημερομίσθιο (της ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν».
ΠΗΓΗ:enikos.gr

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεγάλη ΤΑΡάτη και τι κρύβει η κυβέρνηση - Μόνες ευνοημένες ΗΠΑ, Τουρκία και ... Ρωσία!


Ξεπερνάει κάθε όριο σοβαρότητας και καταδεικνύει την ανάγκη αλλά και την απελπισία της να "παρουσιάσει έργο" κι επενδύσεις η κυβερνητική προπαγάνδα των ημερών για τον αγωγό μεταφοράς αζερικού αερίου ΤΑΡ από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Ευρώπη.

Και αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα το όλο θέμα θα καταντούσε πραγματικά γελοίο.

Ας δούμε λοιπόν τι αποκρύβουν από την όλη υπόθεση οι κυβερνητικοί παράγοντες που εργάστηκαν άοκνα για να ικανοποιήσουν τον σχεδιασμό των ΗΠΑ να μεταφερθεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, χωρίς η Ελλάδα να έχει σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ άμεσο όφελος:

-Η Ελλάδα, φυσικά και δεν γίνεται ενεργειακός κόμβος, όπως θα γινόταν στην περίπτωση του South Stream. Απλά γίνεται ένας κρίκος στην αλυσίδα και μάλιστα ούτε καν ο κρίσιμος κρίκος, όπως η Αλβανία από το έδαφος της οποίας θα περάσει ο αγωγός ρπιν "βουτήξει" στην Αδριατική και περάσει στην Ιταλία.

-Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει δικαίωμα να καταναλώνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ κυβικό μέτρο φυσικού αερίου από τα 16 εκατομμύρια που υπολογίζεται να "φεύγουν" από το Αζερμπαϊτζάν. Τα 6 εκατ. θα απορροφώνται από την Τουρκία και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στην Ευρώπη. Άρα δεν θα υπάρχει καν η αυτονόητη για ένα σοβαρό κράτος εμπορική πίεση στην ρωσική Gazprom να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου γιατί επιτέλους βρέθηκε εναλλακτικός προμηθευτής. Και δεν παίρνει, γιατί δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα στο αζερικό κοίτασμα, αλλά και γιατί δεν θέλουν να τα σπάσουν οι Αζέροι με τους Ρώσους. Οι ΗΠΑ θέλουν την μείωση της εξάρτησης της δυτικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όχι της Ελλάδας.

-Η Ελλάδα δεν θα εισπράττει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ευρώ από τέλη διέλευσης. Αυτή ήταν η απίστευτη συμφωνία για να επιλεγεί ο ΤΑΡ και να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά (αλλά και ρωσικά, όπως θα δούμε) συμφέροντα. Κάποιοι στο ΠΕΚΑ έχουν καταλάβει ότι αυτό είναι απίστευτα ετεροβαρές και επιχειρούν να το αλλάξουν αλλά είναι απίθανο αν θα επιτευχθεί.

-Η Ελλάδα αναμένει μόνο έμμεσα οφέλη, τα οποία και αυτά είναι άκρως αμφισβητήσιμα: Οι περίφημες θέσεις εργασίας αφορούν κατά 90% το κατασκευαστικό μέρος για μια συγκεκριμένη περίοδο μέχρι το 2019 που θα ολοκληρωθεί ο αγωγός στην Ελλάδα (το 2023-25 θα ξεκινήσει η λειτουργία του). Μαντέψτε, φυσικά, τι είδους εργάτες θα απασχολήσουν οι κατασκευστικές εταιρείες: Ξένους!

-Στο 1,5 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα κερδίσει η Ελλάδα, περιλαμβάνονται και αφορούν κατά κύριο λόγο τις αππαλοτριώσεις (!) ακίνητων περιουσιών που θα γίνουν για να περάσει από τα ελληνικό έδαφος ο αγωγός. Αλλά αυτό πυο να βγει και σε ποιον να το πει η κυβέρνηση χωρίς τον κίνδυνο να τους πάρουν με τις πέτρες;

-Στρατηγικά, οι μόνοι οφελημένοι είναι η Τουρκία και η Αλβανία. Η Τουρκία έτσι κι αλλιώς θα κέρδιζε με οποιαδήποτε επιλογή είτε του ΤΑΡ είτε του Nabucco. Και βέβαια, όποτε θέλει κλείνει την στρόφιγγα ή περιορίζει την ποσότητα, λόγω των τεράστιων αναγκών της εσωτερικής της αγοράς, αλλά αυτό είναι πρόβλημα που αφορά τους Ευρωπαίους, αφού η Ελλάδα δεν προβλέπεται να συνδέεται με το δίκτυο.

-Στρατηγικά, επίσης, δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα: Σε αντίθεση με τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που θα διαπερνούσε κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων τον Έβρο και θα δημιουργούσε ένα "ρωσικό τείχος" μεταξύ των δύο χωρών, ο ΤΑΡ θα διατρήσει την ελληνική αμυντική τοποθεσία και θα δημιουργήσει μια τεράστια οπή στο ελληνικό αμυντικό σύστημα από την περιοχή που θα περάσει αφού ο αγωγός θα ελέγχεται από κοινού από την κοινοπραξία και την Τουρκία. Στις δύο πλευρές των συνόρων θα γίνουν έργα που ουσιαστικά θα καταργήσουν την αμυντική διάταξη στην περιοχή. Θα ανοίξει, δηλαδή, μία κερκόπορτα στο ελληνικό αμυντικό σύστημα.

Η επιλογή του ΤΑΡ, έναντι του Nabucco, φυσικά δεν είναι άσχετη με τις επιθυμίες και τον απώτερο σχεδιασμό της Μόσχας. Έχοντας χάσει την Ελλάδα από τον ενεργειακό σχεδιασμό της στον South Stream δεν ήθελε να μπλεχθεί στα πόδια της το αζέρικο φυσικό αέριο με τον Nabucco.

Τώρα ο South Stream μένει κυρίαρχος αγωγός από την Βουλγαρία μέχρι την κεντρική Ευρώπη και ταυτοχρόνως τιμωρείται η Αυστρία που μένει εκτός δικτύου αγωγών μετά τα "κορδελάκια" που έκανε στην Μόσχα και τα πισωγυρίσματά της για τον South Stream.

Η Αυστρία είναι και η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης γιατί εκεί θα κατέληγε  ο Nabucco, όπως βλέπουμε και στον χάρτη και εξ αυτού του λόγου είχε ανατρέψει την συμφωνία με την Ρωσία για τον South Stream

Πλέον, είναι αναγκασμένη είτε να συμβιβαστεί με την Μόσχα είτε να μείνει χωρίς φυσικό αέριο.

Οι Αζέροι μπορεί να είναι τουρκοαμερικανικός δορυφόρος, αλλά ευρισκόμενοι στην αυλή της Ρωσίας το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να μπλεχθούν στα πόδια της Ρωσίας και να θυμώσει η "αρκούδα"...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΣΒΙΒΕ: Δεν φταίνε τα βιοκαύσιμα για την ποιότητα του ντίζελ κίνησης


Το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετός λόγος αναφορικά με την ποιότητα του ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην ελληνική αγορά και τα προβλήματα του οποίου αποδίδονται στο βιοντίζελ, τονίζει ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας (ΣΒΙΒΕ).
Για το λόγο αυτό o Σύνδεσμος, σε ανακοίνωσή του, εφιστά την προσοχή του κοινού στα εξής:
1. Οι Έλληνες παραγωγοί βιοκαυσίμων είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το προϊόν τους (βιοντίζελ) στα διυλιστήρια και στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ14214 το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κινητήρα των αυτοκινήτων, προσδίδοντας μάλιστα καλύτερες ιδιότητες στο ντίζελ κίνησης σε πολλές παραμέτρους.
2. Σε περίπτωση που το βιοντίζελ είναι εκτός προδιαγραφών ο αποδέκτης είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να μην το παραλάβει.
3. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ντίζελ κίνησης περιέχει συγκεκριμένο ποσοστό βιοκαυσίμου για το οποίο παρέχεται εγγύηση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
4. Η μίξη και διάθεση του βιοντίζελ με το ντίζελ κίνησης είναι αποκλειστική ευθύνη των διυλιστηρίων και τον εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.
5. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πολλές εισαγωγές βιοντίζελ αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.
Όπως αναφέρει ο ΣΒΙΒΕ, «θα θέλαμε να αντιληφθεί το κοινό ότι οι Έλληνες Παραγωγοί Ανανεώσιμων Καυσίμων ακολουθώντας τις επιταγές τις ελληνικής νομοθεσίας διαθέτουν το προϊόν τους σύμφωνα με τις αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές τηρώντας το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ14214. Σε διαφορετική περίπτωση, πάντα σύμφωνα με το Νόμο, το βιοντίζελ δεν θα μπορούσε να διατεθεί στην ελληνική αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, το μικρό ποσοστό συμμετοχής του βιοντίζελ στο τελικό μείγμα καυσίμου του ντίζελ κίνησης (93% ορυκτό ντίζελ – 7% βιοντίζελ) αλλά και την τήρηση των προδιαγραφών από πλευράς παραγωγών, οι αιτίες για τα όποια προβλήματα δύναται να δημιουργηθούν στους κινητήρες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και όχι στην ποιότητα του βιοκαυσίμου.
Ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος που η χώρα του παράγει ένα ανανεώσιμο καύσιμο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προέρχεται κατά 90% από ελληνικές α΄ύλες, δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, μειώνει την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές πετρελαίου συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου» καταλήγει η ανακοίνωση 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Περικοπές στα Συμβόλαια για Ενεργειακά Φυτά Φέρνει η «Λειψή» Κατανομή Αυτούσιου Βιοντήζελ


Μεγάλα προβλήματα σε αρκετές εταιρείες στις οποίες κατανέμεται αυτούσιο βιοντήζελ για το 2013, δημιουργεί η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία φέρει και την υπογραφή Χαρακόπουλου. Δυσχέρειες ωστόσο εκτιμάται ότι έρχονται και για τους αγρότες που παράγουν ενεργειακά φυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τις εταιρείες που έχουν λάβει «κομμάτι» από την πίτα του βιοντήζελ, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση στις ποσότητες, σε σύγκριση με την προηγούμενη κατανομή. 
Αν και η απόφαση προβλέπει την κατανομή 92.000 χιλιόλιτρων αυτούσιου βιοντήζελ σε μια σειρά από εταιρείες για το 2013, εκτιμάται ότι οι τελικές κατανεμηθείσες ποσότητες θα φτάσουν τα 108.000 χιλιόλιτρα. 
Από μια άποψη εκτιμάται θετικά αυτή η εξέλιξη, ωστόσο ακόμη και αυτές οι ποσότητες είναι δραστικά μειωμένες, σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση (η οποία είχε λάβει παράταση από το 2011 και το 2012), η οποία προέβλεπε την κατανομή 132.000 χιλιόλιτρων. 
Σύφμωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες είναι εξαιρετικά πιθανό να ζητήσουν περαιτέρω ποσότητες για το 2013, εκτιμά άνθρωπος της συγκεκριμένης αγοράς, ο οποίος εκφράζει επιφυλάξεις για τα κριτήρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, στις επιπλέον κατανομές. 
Συνέπειες και στους αγρότες όμως εκτιμάται ότι θα φέρει η απόφαση, παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη κατανομή έχουν ήδη απορροφηθεί τα προϊόντα και μάλιστα συμβολαιακά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα από την επόμενη χρονιά και αρκετοί αγρότες να μείνουν έξω από τα συμβόλαια.  
Εδώ ολόκληρη η απόφαση που συνυπογράφει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος
(paseges.gr, 27/06/2013) 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Έρχεται νέα κρυφή αύξηση στη ΔΕΗ


Τα μικρά γράμματα κάνουν τη διαφορά. Μπορεί η ΔΕΗ να ανακοινώνει ότι θα διατηρήσει τα τιμολόγιά της στα τρέχοντα επίπεδα για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, όμως ο λογαριασμός για τον καταναλωτή θα μεγαλώσει. Πως; Μέσω ΕΤΜΕΑΡ, του πρώην τέλους ΑΠΕ, δηλαδή
Η αύξηση που ζητήθηκε είναι σχεδόν 300%, από τα 9,37 στα 27 ευρώ ανά Mwh όμως η ΡΑΕ αναµένεται να αποφασίσει µία πολύ πιο μικρή κοντά στα 13 με 16 ευρώ/Mwh. 

Η αύξηση αυτή θα σημάνει ότι ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 2.000 Kwh/τετράµηνο και πλήρωνε 56 ευρώ τον χρόνο για τις ΑΠΕ, µε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ 15 ευρώ/MWh θα πληρώνει περίπου 90 ευρώ ετησίως. 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Απολύουν και τους τελευταίους 6.000 συμβασιούχους


Σε απολύσεις 6.000 συμβασιούχους υπαλλήλων του Δημοσίου προχωρά έως το 2014 η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προωθεί νομοθετική-εξπρες με σκοπό να μπεί τέλος «στις προσωρινές διαταγές που αναστέλλουν τις απολύσεις», καθώς με αυτές πολλοί συμβασιούχοι του Δημοσίου παραμένουν στη θέση τους αφού δικαιώθηκαν δικαστικά.

Σύμφωνα με το «’Εθνος», η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις.

Επί του παρόντος εκκρεμούν στη δικαιοσύνη περίπου 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων που έχει λήξει η σύμβασή τους και επέστρεψαν στις θέσεις που κατείχαν με προσωρινές διαταγές. Με τα νέα δεδομένα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα μείνουν εκτός Δημοσίου.

«Δεν μπορούν να παίρνουν προσωρινές διαταγές. Πρέπει να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος. Δεν μπορεί να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές», δήλωσε ο κ. Αθανασίου. Κατά τα άλλα δεν λέει πως πρέπει να απολυθούν.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Εξαήμερη εργασία με 586 ευρώ το μήνα

Εξαήμερη εργασία με 586 ευρώ το μήνα
Μειώσεις μισθών ως 20% στον ιδιωτικό τομέα
Στον «αέρα» βρίσκονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τη βούλα του υπουργείου Εργασίας, καθώς καταργείται η πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια. 

Η αρχή, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, γίνεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις. 

Σύμφωνα με οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες (η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012) οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία».

Δηλαδή, με απλά λόγια, τους λέει «εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, οι μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Ο Μελισσανίδης απείλησε τον Λουρόπουλο του ΟΠΑΠ


Εκτός ελέγχου η κατάσταση. Εγείρεται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης. Εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός
Ενα δημοσίευμα των Financial Times το οποίο επικαλείται και παρουσιάζει e-mail του επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλου αποκαλύπτει τον άγριο εκβιασμό που δέχθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ως εκπρόσωπο του Emma Delta, που εξαγοράζει το 33% του ΟΠΑΠ...
Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του κου Λουρόπουλου επιβεβαιώνει σειρά δημοσιεμάτων του Sofokleousin.gr στα οποία περιγράφεται ο ωμός εκβιασμός του επιχειρηματία προς κάθε πλευρά με τελικό στόχο τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Μετά από την αποκάλυψη των Financial Times οι εξελίξεις επιταχύνονται και η κυβέρνηση καλείται να λάβει θεση, κάτι που αποφεύγει επιμελώς να πράξει το τελευταίο χρονικό διάστημα, πετώντας παράλληλα το μπαλάκι στο ΤΑΙΠΕΔ και τον Στέλιο Σταυρίδη. 

Όπως προκύπτει η υπόθεση έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς ο επιχειρηματίες και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Μελισσανίδης εφαρμόζει πρακτικές γκάγκστερ προς τη διοίκηση μιας δημόσιας -για την ώρα- εταιρίας. 

Συνεπώς εγείρεται μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης καθώς εκβιάζεται και το καταγγέλει κρατικός λειτουργός. Παράλληλα εγείρονται εύλογα ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του εν λόγω επιχειρηματία απέναντι στους εργαζομένους του ΟΠΑΠ αν τελικά αναλάβει τη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Τέλος πλήττεται ευθέως το κύρος του πρωθυπουργού ο οποίος πολλάκοις έχει βρεθεί να εναγκαλίζεται δημοσίως με τον Δ. Μελισσανίδη.

Σε μήνυμα e-mail που εξασφάλισαν οι Financial Times, το οποίο έχει ως αποστολέα τον κ. Λουρόπουλο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ παραπονείται από την πίεση που δέχεται από τον κ. Μελισσανίδη, από τον οποίο, όπως αναφέρει ο ίδιος, δέχθηκε σειρά τηλεφωνημάτων. «Με προσέβαλε», αναφέρει ο κ. Λουρόπουλος, «όπως συνέβη και ορισμένες φορές στο παρελθόν».

«Εάν τολμήσεις να υπογράψεις (τη συμφωνία με την Intralot και τα λαχεία), θα σου κόψω το κεφάλι», φέρεται να είπε ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Λουρόπουλο, σύμφωνα με το μήνυμα e-mail του τελευταίου. Ολα αυτά συνέβησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, στις 20 Μαϊου.

sofokleousin.gr 
ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.gr

Απευθείας διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΔΕΠΑ


Μετά την «εξαφάνιση» της Gazprom, η ταχεία έναρξη μιας νέας διαδικασίας πώλησης της ΔΕΠΑ αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σε συνεννόηση προφανώς με την κυβέρνηση. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «energypress», εξετάζεται σοβαρά η αξιοποίηση της δυνατότητας που δίνεται από το νόμο για πιο «στοχευμένη» αναζήτηση αγοραστή.
Ειδικότερα, η διαμόρφωση μιας περιορισμένης λίστας υποψήφιων αγοραστών με τους οποίους θα διεξαχθούν απευθείας διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλεγεί εν τέλει ο πλειοδότης.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για συγκεκριμένες εταιρείες, πέραν των… γνωστών, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, ένας νέος διαγωνισμός μπορεί να πάρει και ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Σταυρίδης, ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ «θα επαναπροκηρυχθεί μόλις γνωρίζουμε πώς θα γίνει και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά», σημειώνοντας ότι μπορεί να πάρει 1,5 χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.
Η διοίκηση του Ταμείου έχει απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος ότι οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και οι αποκλίσεις από το πρόγραμμα, μπορεί να της στοιχίσει ακόμα και τη… θέση της. Η τρόικα εμφανίζεται ανήσυχη για την πορεία των πραγμάτων και στο τραπέζι έχουν επανέλθει προτάσεις από τον διορισμό νέας διοίκησης απευθείας από τους δανειστές έως και την αλλαγή του φορέα που θα έχει την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων.
Στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες στα μέτωπα της ΔΕΗ των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.
Άλλες  αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν είναι εκείνες που αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο Δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν 1/3 στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Οι «ρουφιάνοι» της εφορίας για τα τεκμήρια τους μισθούς και τα ρολόγια της ΔΕΗ

Οι «ρουφιάνοι» της εφορίας για τα τεκμήρια τους μισθούς και τα ρολόγια της ΔΕΗ
Μόλις αναγράψετε τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ, θα διαπιστώσετε ότι το σύστημα υποβολής της φορολογικής δήλωσης σας εμφανίζει τη διεύθυνση. Μόλις αναγράψετε μισθό και φόρο που παρακρατήθηκε, γίνεται έλεγχος με τα όσα δήλωσε ο εργοδότης ενώ για το τσεκάρισμα των συντάξεων, τρέχει «διασταύρωση» με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων. Βάλε και το ηλεκτρονικό μάτι σε τόκους καταθέσεων, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και δάνεια τραπεζών και καταλήγεις εύκολα στο συμπέρασμα: ο Μεγάλος Αδελφός παρακολουθεί ήδη τις φορολογικές μας δηλώσεις.
Κι άλλες χρονιές, οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες κατακλύζονταν από δημοσιεύματα για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που δήθεν θα συλλάμβαναν τη φοροδιαφυγή. Όμως, οι περισσότερες από αυτές, ήταν στα σχέδια. Φέτος, φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει οργανωθεί καλύτερα καθώς διαθέτει και τα περισσότερα στοιχεία στην ιστορία του. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα ιδιωτικά σχολεία αναγκάστηκαν να στείλουν τα δίδακτρα των μαθητών και τους ΑΦΜ των γονιών τους, οι τράπεζες έχουν ενημερώσει για τα τοκοχρεολύσια που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουν επίσης στείλει στοιχεία ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλές ακόμη επιχειρήσεις.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;
Θα αναγκαστείτε να δηλώσετε τον πραγματικό αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει ολόκληρη τη βάση δεδομένων από την εταιρεία ηλεκτρισμού και απλώς περιμένει να κάνει διασταυρώσεις. Αν δεν το κάνετε (ή αν επιλέξετε τη λύση του 999999999) μπορεί να κληθείτε για έλεγχο καθώς θα διαπιστωθεί ότι το ρολόι δεν ταιριάζει με τη διεύθυνση που έχετε δηλώσει. Η εφορία ζητάει τον αριθμό του ρολογιού καταρχήν για να τσεκάρει ποιοι πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ το 2011 και ποιοι όχι. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν πλήρωσαν αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει την ταυτότητά τους και τώρα φιλοδοξεί ότι θα τους βρει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Κατά τη δήλωση του γενικού γραμματέα, τα ρολόγια της ΔΕΗ δεν τα ζητούν για τα τετραγωνικά των σπιτιών. Άλλωστε, αν το κάνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το …χάος καθώς το ίδιο σπίτι εμφανίζεται με διαφορετικά τετραγωνικά στην εφορία και με διαφορετικά στη ΔΕΗ.
Προσοχή στα τεκμήρια. Κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια και δεν δήλωναν τα δάνεια από τις τράπεζες. Φέτος, αν πράξουν το ίδιο, μπορεί να κληθούν για εξηγήσεις. Ως γνωστόν, τα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ) προστίθενται στα υπόλοιπα τεκμήρια και συνθέτουν το τεκμαρτό σας εισόδημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το τεκμαρτό εισόδημα, τόσο περισσότερος είναι ο φόρος και τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να χάσετε προνόμια όπως το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το επίδομα τέκνων κλπ.
Μην «ξεχάσετε» εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις. Μέσα από τις διασταυρώσεις θα ελεγχθεί αν αυτό που αποτυπώνεται στη φορολογική δήλωση είναι το ίδιο που φαίνεται και στη δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών υπηρεσιών του εργοδότη. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ θα καθυστερήσουν να υποβληθούν, είναι και ο λόγος για τον οποίο θα καθυστερήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων των μισθωτών.
 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Διεύρυνε το ανοδικό του σερί το αργό


Διεύρυνε το ανοδικο της σερί για τέταρτη ημέρα συναλλαγών η τιμή του αργού, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας.

Μεταξύ αυτών, τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που έδειξαν πτώση την τελευταία εβδομάδα, αλλά και η άνοδος του προσωπικού εισοδήματος και της προσωπικής δαπάνης το Μάιο. Τον ίδιο μήνα οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα αναρριχήθηκαν σε υψηλό έξι ετών. 

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 1,55 δολάρια ή 1,6% για να κλείσει στα 97,05 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Βουτιά έκανε αντίθετα η τιμή του φυσικού αερίου, υποχωρώντας κατά 4,3% μετά τα εβδομαδιαία στοχεία που έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στα αποθέματα.


ΠΗΓΗ:capital.gr

ΕΛΠΕ: Δεν έχουμε ακόμη επίσημη πρόταση για ΔΕΣΦΑ


Την χρονική επέκταση του μνημονίου μεταξύ των ΕΛΠΕ, του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού δημοσίου για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, ενέκρινε σήμερα η τακτική Γ.Σ. του ομίλου. Όπως διευκρίνιζαν στελέχη των ΕΛΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει η επίσημη νέα βελτιωμένη πρόταση των αζέρων προκειμένου αυτή στη συνέχεια να εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση. 

Αυτό αναμένεται να γίνει μόλις διευκρινιστούν ορισμένες εκκρεμότητες και λεπτομέρειες της αρχικής προσφοράς, η οποία ως γνωστόν περιείχε όρους και προϋποθέσεις. Πάντως τα ίδια στελέχη εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα θέματα θα διευκρινιστούν σύντομα και ότι σε διάστημα λίγων ημερών θα κληθεί να αποφανθεί το Δ.Σ. 

Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η πώληση στη Socar και με βάση τις πληροφορίες για το προσφερόμενο τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να βάλουν στο ταμείο τους ποσό κοντά στα 210 εκατ. ευρώ.

Η εκκρεμότητα αυτή – δηλαδή το ενδεχόμενο να εισρεύσουν στο ταμείο έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ – «ευθύνεται» και για το γεγονός ότι το μέρισμα που εγκρίθηκε από τη ΓΣ ήταν 0,15 σεντς ανά μετοχή (αποκοπή 16/8 καταβολή 26/8) με τη διοίκηση να επιφυλάσσεται για την έγκριση προμερίσματος σε περίπτωση που βελτιωθούν τα μεγέθη του ομίλου μέσα στο 2013 και προχωρήσει η πώληση του ΔΕΣΦΑ. 

Στη Γ.Σ. τόσο ο πρόεδρος Α. Κομνηνός όσο και ο διευθύνων Ι. Κωστόπουλος αναφέρθηκαν στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο όμιλος εξαιτίας της κατάστασης στην οικονομία και την αγορά καυσίμων. Αν και όπως εκτίμησε ο κ. Κωστόπουλος υπάρχουν απτά σημάδια για τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, η αγορά καυσίμων συνεχίζει να αναζητά τον πάτο του βαρελιού και κινείται εκ νέου με αρνητικό πρόσημο γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις της αλυσίδας της αγοράς. 

Κάνοντας έναν απολογισμό ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι ο όμιλος πέτυχε τα τελευταία χρόνια σημαντικές εσωτερικές λειτουργικές οικονομίες (ύψους 230 εκατ. ευρώ) χωρίς τις οποίες η κερδοφορία θα ήταν στο μισό και δε θα ήταν εφικτές οι επενδύσεις. Πλέον, πρόσθεσε ο όμιλος ολοκλήρωσε τον επενδυτικό κύκλο και δίνει έμφαση στην απομόχλευση αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των επιστροφών στους μετόχους του. 

Ένας κλάδος που φαίνεται ότι ενδιαφέρει τα ΕΛΠΕ είναι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Ελλαδικό χώρο και όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος, ο όμιλος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, ενώ συμμετέχει και στο open door για τον Πατραϊκό. 

Σημειώνεται τέλος ότι άλλαξαν τρία μέλη του Δ.Σ. ο εκπρόσωπος της Paneuropean (ο κ. Σιάμισης, αντί του κ. Καλλιμόπουλου) καθώς και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων (Ορφανίδης και Παπαγιαννόπουλος).


ΠΗΓΗ:capital.gr

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ; Μήπως γέρασαν πρόωρα οι νέοι της Ευρώπης;


Τι κοινό έχουν η Βραζιλία και η Τουρκία; Είναι στα κάγκελα. Διαδηλώνουν. Η αφορμή για κάθε μία από αυτές είναι ξεχωριστή. Η βασική αιτία, όμως, είναι η ίδια. Όχι ζωή με το κομμάτι αλλά ζωή με αξιοπρέπεια. Και ειδικά οι πολίτες της Βραζιλίας και της Τουρκίας την είχαν χάσει για πολλά χρόνια. Αυτήν την ειδική στιγμή, λοιπόν, που άρχισαν να την ξαναβρίσκουν, κατάλαβαν ότι οι μεγάλοι τους έχουν για άλλη μία φορά έξω από το παιχνίδι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Βραζιλία αντιπροσώπευε στην Λατινική Αμερική την επιτομή των κοινωνικών ανισοτήτων. Λίγα μέτρα δίπλα από την πλούσια έπαυλη και το ακριβό αυτοκίνητο βρίσκονταν οι φαβέλες. Μισογκρεμισμένες παράγκες, με 6-7 εξαθλιωμένους ανθρώπους στην κάθε μία να αναζητούν τροφή από τα αποφάγια…

Γράφει ένας φοιτητής στο προσωπικό του μπλογκ: «Μερικά πολιτικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν την περασμένη δεκαετία έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα: η οικονομική ανισότητα –στην οποία η Βραζιλία ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής- έχει μειωθεί σημαντικά. Το πρόγραμμα Bolsa Família έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη μείωση της φτώχειας και οι επενδύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και για τις εθνικές μειονότητες έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ