Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012



ΒΙΕΝΝΗ – Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Abdul Kareem Luaiby, δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στις συνθήκες υπερπροσφοράς που επικρατούν στην αγορά. 
Μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ενόψει της συνεδρίασης του Οργανισμού στη Βιέννη μέσα στην εβδομάδα, ο Luaiby δήλωσε ότι "είναι ξεκάθαρο" πως έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση υπερπροσφοράς στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. 
Η τιμή του αργού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έχει διολισθήσει προς τα 80 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, από τα επίπεδα των 110 δολ. το βαρέλι νωρίτερα φέτος, λόγω των ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει την ζήτηση. 
Ο Luaiby δήλωσε ότι "οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές πιστεύουν ότι ένα εύρος μεταξύ 100 δολ. και 120 δολ. το βαρέλι είναι λογικό τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς". 
Αρνήθηκε παράλληλα ότι το Ιράν έχει αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει το κενό στην προσφορά από το Ιράν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα. 
"Αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Ιράκ αντισταθμίζει τις απώλειες από το Ιράν κάνουν λάθος", δήλωσε, μιλώντας με την ιδιότητα του αρμόδιου υπουργού Πετρελαίου. "Δεν υπάρχει καμία μεγάλη αύξηση της παραγωγής για να καλυφθεί το Ιράν".
Ο Luaiby απέρριψε επίσης την πρόταση να ενταχθεί το Ιράκ στο σύστημα των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ ή την πρόταση να δημιουργηθούν νέες ποσοστώσεις για τα μέλη του ΟΠΕΚ. 
"Το Ιράκ δεν είχε τη δυνατότητα να εξάγει πετρέλαιο για πολλά χρόνια λόγω των πολέμων και των κυρώσεων [των Ηνωμένων Εθνών] και οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστοί στον ΟΠΕΚ", δήλωσε. 
"Είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε για διαφορετικές ποσοστώσεις για το κάθε μέλος του [ΟΠΕΚ] στη συνάντηση αυτή", δήλωσε. "Υπάρχουν παράγοντες που είναι έξω από τον έλεγχο του Οργανισμού, όπως προβλήματα που προκύπτουν σε διαφορετικές χώρες. Όταν επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, τότε ο οργανισμός  θα μπορεί να διαμορφώσει νέες ποσοστώσεις για το κάθε μέλος".
Ο Luaiby αρνήθηκε να σχολιάσει για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα στοιχεία που θα υποβάλει η επιτροπή οικονομικών.
Πηγή:www.capital.gr

ΙΕΑ: Δεν υπάρχουν ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου



Δεν υπάρχει ανάγκη για απελευθέρωση και νέων ποσοτήτων πετρελαίου στις αγορές από τα στρατηγικά αποθέματα καθώς δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην προσφορά, δήλωσε η επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Maria van der Hoeven.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου της Υπηρεσίας η van der Hoeven σημείωσε ότι ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις στο Ιράν έχει ήδη αποτυπωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος στις αγορές. 
ΠΗΓΗ:www.inews.gr

Πλαφόν στις αναλήψεις εξετάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι


Πλαφόν στις αναλήψεις εξετάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Σενάριο εκτάκτου ανάγκης με περιορισμό στο όριο αναλήψεων από μηχανήματα ATM, επιβολή συνοριακών ελέγχων και εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων τουλάχιστον στην Ελλάδα, αν η Αθήνα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, συζήτησαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι οι ιδέες αυτές είναι μέρος από μία σειρά σχεδίων εκτάκτου ανάγκης, δίνοντας έμφαση στο ότι οι συζητήσεις ήταν αποκλειστικά μέρος μιας προετοιμασίας απέναντι σε παν ενδεχόμενο και όχι σχεδιασμός για κάτι το οποίο αναμένουν να συμβεί. 
ΠΗΓΗ:/www.newsbeast.gr

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης εισηγείται ο ΟΟΣΑ

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης εισηγείται ο ΟΟΣΑ

Τον Ιούλιο του 2013 το φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη



Tον Ιούλιο του 2013 θα φτάσει το φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ενώ ο αγωγός θα επεκταθεί στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, που δεν αποτελούσαν τμήμα του αρχικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, το οποίο γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για όλη την περιφέρεια, σημειώνοντας:
«Η παροχή φυσικού αερίου αποτελεί κοινωνικό αγαθό και επιδιώκουμε την κάλυψη όσο δυνατόν περισσότερων περιοχών και για το λόγο αυτό, προωθούμε τη δημιουργία ενός πιλοτικού δικτύου στην περιφέρεια Πελοποννήσου». 
ΠΗΓΗ;/www.energypress.gr

Reuters: Η ΔΕΗ Υπέβαλε Αίτηση για Δάνειο 130 Εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων



Η ΔΕΗ υπέβαλε αίτηση για τριετές δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην προσπάθειά της να αποπληρώσει υφιστάμενο χρέος της, ανέφερε σήμερα σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Επιχείρηση. 
ΠΗΓΗ:www.energia.gr

Δελτίο Τύπου





Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, θέλει να εκφράσει την δικαίωσή του, καθώς μετά από το Δελτίο Τύπου – Καταγγελία που δημοσιεύσαμε στις 30/5/12, εξαναγκάσαμε την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ο.Λ.Ε. μετά από έξι ολόκληρους μήνες στο τιμόνι της προεδρίας να απολογηθεί και να διατυπώσει τις πρακτικές που άσκησε απέναντι στους εργαζόμενους κάνοντας πράξη μονομερώς και αδίκως όλους εκείνους τους αντεργατικούς νόμους που νομοθέτησε η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση, δίχως να επιδείξει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας έτσι όπως όφειλε, και λέμε έτσι όπως όφειλε καθώς η κα Γιάννα Κριεκούκη τυγχάνει να είναι και πολιτικό πρόσωπο με αναφορές στην τοπική κοινωνία της περιοχής μας και στην παρούσα φάση ως Πρόεδρος του Ο.Λ.Ε. θα έπρεπε να επιδείκνυε πολιτικές πράξεις και συμπεριφορές, οι οποίες θα ήταν σε πλήρη ισορροπία και αντιστοιχία μεταξύ των αντεργατικών νόμων και των συναδέλφων μας εργαζομένων στον Ο.Λ.Ε. που πλήττονται από αυτούς.
Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στην κα Κριεκούκη που επικαλείται συνέχεια τους νόμους του κράτους, ότι ο συνάδελφός της Φιλιππάκος Πρόεδρος στην ΕΑΒ,  είπε ότι «εγώ δεν εφαρμόζω  ενιαίο μισθολόγιο και πάρτε την παραίτησή μου».   Γιατί ο Νόμος λέει πως αν από ενέργειες του Δ.Σ. υποστεί βλάβη ο Οργανισμός που παρίσταται υπάρχουν και τότε ποινικές ευθύνες.
Αυτόν το Νόμο γιατί δεν της τον έδειξε ο νομικός της σύμβουλος, ο λαλίστατος;
Στην ΣΤΑΣΥ (λεωφορεία) υπέγραψαν σύμβαση γιατί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα διέλυε την εταιρεία.  
Αλήθεια δεν μας είπε η κα Κριεκούκη, ζήτησε εξαίρεση με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο κατάλαβε εκ των υστέρων ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το ενιαίο μισθολόγιο, παρά μόνο στα Υπουργεία;
Εξ’ άλλου επειδή είναι διορισμένη σε αυτή την θέση, θα μπορούσε να υποβάλλει την παραίτησή της και το θέμα να το έλυνε η νέα Διοίκηση που θα τοποθετηθεί από τη Νέα Κυβέρνηση, η οποία σίγουρα θα νομοθετήσει διαφορετικά γιατί αυτό απαίτησε ο Λαός.   Απεναντίας, με την εμμονή στην καρέκλα, οι εργαζόμενοι του ΟΛΕ λαμβάνουν σήμερα μηδέν αποδοχές.
Σε ό,τι αφορά την παράθεση όλων των Νόμων, έχουμε να πούμε ότι καλή η προσπάθεια να επιδείξει και νομικές γνώσεις, αλλά όλα αυτά εμείς τα ξέραμε πριν ψηφιστούν, τα αντιπαλέψαμε και θα συνεχίσουμε μέχρι την κατάργησή τους.
Στη συνέχεια σε ότι αφορά τον συνεργάτη της κας Γιάννας Κριεκούκη Λογιστή του Ο.Λ.Ε. κο Γιώργο Νικολακάκη, του δίνουμε ένα Μεγάλο Μπράβο, Συγχαρητήρια και του λέμε Άξιος ο Μισθός που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια από όλες τις διοικήσεις του Ο.Λ.Ε., καθώς αποτυπώνει επακριβώς και στο ακέραιο όλα εκείνα που ευαγγελίζονται οι νόμοι και που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του Ο.Λ.Ε.  εις βάρος των εργαζομένων.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας δεν θα ασχοληθεί ξανά με τον συγκεκριμένο «άξιο» λογιστή.   Δεν έχουμε να του πούμε τίποτε άλλο.   Θα χρειαστεί όμως να μας πει αυτός πολλά περισσότερα στα έδρανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την προβοκατόρικη στάση του, να μας αποκαλέσει «συνδικαλιστικούς απατεώνες» μπροστά σε εργαζόμενους του Ο.Λ.Ε., εξυπηρετώντας για άλλη μία φορά τα συμφέροντα του εργοδότη.   Παρεπιπτόντως, όλως τυχαίως και ο κος Νικολακάκης τυγχάνει να είναι πολιτικό πρόσωπο.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας θέλει να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν ανακαλούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν δεχόμαστε υποδείξεις πάνω σε όλα εκείνα που έχουμε καταγγείλει, καθώς δεν είναι ούτε συκοφαντίες ούτε ανακρίβειες.   Δυστυχώς είναι μία ζοφερή πραγματικότητα.
Όμως πάντα ασπαζόμενοι την αρχή του διαλόγου είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε έστω και τώρα με τον οποιονδήποτε το επιθυμήσει, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους του Θριάσιου Πεδίου, γιατί οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί ή άψυχα αντικείμενα όπως τους θεωρούν κάποιοι.
Τιμούμε την εμπιστοσύνη τόσο των εργαζομένων του Ο.Λ.Ε. όσο και των εργαζομένων του Θριάσιου Πεδίου για την πίστη τους στο πρόσωπό μας και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον ανιδιοτελή Μαραθώνιο αγώνα δρόμου της πάλης ενάντια στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, που στόχο έχουν την κατακερμάτιση των δικαιωμάτων μας, οδηγώντας μας στο μονόδρομο της εξαθλίωσης.    


Για τη Διοίκηση


                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                  ΝΙΚ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                                       ΒΑΓΓ. ΛΙΓΓΟΣ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


Βουλευτές περιοχής, Αντιπεριφέρεια, Δήμο Ελευσίνας


Σωματεία μέλη ΕΚΕ-ΔΑ, Τοπικό Τύπο 
ΠΗΓΗ:www.ekeda.gr

Σχέδιο μείωσης του χρέους κατά 30% με παραχώρηση γης για πράσινη ενέργεια



Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα χρέη τους μέσω παραχωρήσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία έχουν άριστες συνθήκες για την συγκομιδή ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και γεωθερμικές πηγές. Θα μπορούσαν να δώσουν στους πιστωτές τους παραχωρήσεις για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που προσφέρουν μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος.
Το εν λόγω σχέδιο προωθείται από μια ομάδα της διάσημων καθηγητών οικονομικών και ενέργειας και προτάθηκε στην ολλανδική εφημερίδα «NRC Handelsblad».
Σύμφωνα με αυτό, θα ήταν δυνατή μια μείωση του χρέους κατά 30%, αν η Ιρλανδία προσέφερε λιγότερο από 1%, η Πορτογαλία περίπου 1% και η Ελλάδα περίπου 2% της συνολικής επιφάνειάς της ως παραχώρηση για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι συντάκτες του σχεδίου τονίζουν ότι.............ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου 15 Ιουνίου 2012 – Ο άνεμος στη ζωή μας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 ολόκληρος ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου.
Υπό την ομπρέλα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) διοργανώνονται σε περισσότερες από 75 χώρες στον κόσμο δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού, καθώς και διαγωνισμοί με βασικό μήνυμα την προώθηση και προβολή της καθαρής ενέργειας από τον άνεμο ( http://www.globalwindday.org/ ). Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις είναι μια γιορτή που υποδέχεται μικρούς και μεγάλους με σκοπό να τους ξεναγήσει στη δύναμη ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΕΤΑΕΝ δήλωσε:
«Μέσα στο καταθλιπτικό περιβάλλον της πολλαπλής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η ενεργός και ισότιμη συμμετοχή της ΕΛΕΤΑΕΝ στις παγκόσμιες εκδηλώσεις αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα. Αποτελεί έκφραση της προσπάθειας να διεκδικήσει η Ελλάδα τη θέση που αξίζει στη διεθνή σκηνή, χωρίς να μένει στο περιθώριο, προβάλλοντας διαρκώς την παρουσία και την προσφορά της. Όλοι -φορείς και πολίτες - οφείλουμε να σηκώσουμε ψηλά την Ελλάδα, ο καθένας στο διεθνές περιβάλλον όπου κινείται και δραστηριοποιείται».
Φέτος, η ΕΛΕΤΑΕΝ υπεύθυνη για την Ελληνική Ημέρα του Ανέμου διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μία σειρά από δρώμενα και διαγωνισμούς ( http://www.eletaen.gr/drupal/content/30 ), μεταξύ των οποίων το κλασικό πλέον τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 (http://www.eletaen.gr/drupal/windcup/2012 )
Οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα κορυφώνονται την εβδομάδα .............ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα Πλωτά Γεωτρύπανα Εισέρχεται ο Όμιλος Ρέστη

Στα πλωτά γεωτρύπανα εισέρχεται ο Ομιλος Ρέστη, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη του στην Lloyds List. O Ομιλος έχει ήδη παρουσία στα supply vessels έχοντας προ διτείας αγοράσει την νορβηγική Aries την οποία μετονόμασε σε Golden Energy Offshore. 
Όσον αφορά τα πλωτά γεωτρύπανα, όπως ανέφερε, αγόρασε ποσοστό στην Χ-Drill, η οποία συζητά με ναυπηγεία στην Κορέα και την Κίνα. Οι όποιες ναυπηγήσεις θα χρηματοδοτηθούν με ιδιωτική τοποθέτηση, μετά την ολοκλήρωση της οποίας, το ποσοστό του Ομίλου Ρέστη θα διαμορφωθεί μεταξύ 20 και 40%. 
ΠΗΓΗ:/www.energia.gr

Υπεγράφη η νέα ΕΣΣΕ στη ΔΕΗ

Κύπρος: Τερματικό με Noble και παραθυράκι για άλλους



Ο κύβος ερρίφθη για την κυπριακή πλευρά που εκτός απροόπτου προχωρά σε δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου αρχικά με την εταιρεία Noble αφήνοντας όμως ανοικτό παράθυρο για συμμετοχή και άλλων εταιρειών.
Οι επαφές που είχε το υπουργείο Εμπορίου με τη Noble το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως θα έχουν θετική κατάληξη τόσο σε σχέση με τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην ξηρά όσο και σε σχέση με τη κατασκευή εργοστασίου LNG στο οποίο θα συμμετέχει και η αμερικανική εταιρεία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν από τη συμμετοχή της Noble θα ζητήσει και εκδήλωσει ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή.
Για το τερματικό όπως ανέφερε στο ''Cyprus Natural Gas Conference'', που διοργάνωσε η ΙΜΗ την Πέμπτη ο Νεοκλής Συλικιώτης οι εταιρείες που θα έχουν τα δικαιώματα στα υπόλοιπα οικόπεδα θα έχουν προτεραιότητα συμμετοχής. «Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μία κοινοπραξία εταιρειών στην οποία θα συμμετέχει το κράτος μέσω της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπείται μέσω της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων η οποία αναμένεται να συσταθεί σύντομα. Ήδη, η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει το καταστατικό λειτουργίας αυτής της εταιρείας της οποίας το ΔΣ θα αποτελείται από 5-7 άτομα με θητεία 4 ή 5 χρόνων".
Απαντώντας σε ερώτηση στο συνέδριο, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως στόχος του από την μέρα.................ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ