Από το naftikachronika.gr
Ο πάγος στην Αρκτική Θάλασσα, όπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, λιώνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες, επιφέροντας δραματικές αλλαγές στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη και όχι μόνο.
Ιστορικά, ο θαλάσσιος πάγος στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, που δεν ξεπερνά σε πάχος τα πέντε μέτρα, σχηματίζεται κάθε χειμώνα, ενώ με τον ερχομό του καλοκαιριού ο πάγος λιώνει εν μέρει και περιορίζεται η περιοχή που αυτός καλύπτει, ενώ με τον ερχομό του χειμώνα ο κύκλος της εκ νέου δημιουργίας του αρχίζει και πάλι. Όμως, από την εποχή της δεκαετίας του 1980 η Αρκτική υπερθερμαίνεται με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, επιφέροντας μεγάλες αλλαγές στα οικοσυστήματα και διάβρωση των ακτών σε Αλάσκα και Καναδά, ενώ ενισχύει και την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Τομ Βάγκνερ, τον διευθυντή του προγράμματος έρευνας της κρυόσφαιρας της NASA, το 2016 καταγράφεται έως τώρα..
Από το energia.gr
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, προχωρά στην παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου ( shale gas) μετά από μια σειρά επιτυχημένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και οι οποίες οδήγησαν στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Mohammed Y. Al Qahtani, ανώτερος αντιπρόεδρος των υπηρεσιών upstrea m της εταιρείας.
Ο Qahtani, ο οποίος ήταν ομιλητής σε ενεργειακό συνέδριο στη Νορβηγία, δήλωσε ότι...
Από το naftikachronika.gr
Ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός Statoil σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα μείωση του εργατικού του δυναμικού. Εκπρόσωπος της Statoil δήλωσε ότι τα όποια σχέδια για περικοπές έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού επιχειρηματικού μοντέλου, τον περιορισμό των δαπανών και την «πιο αποτελεσματική λειτουργία» της εταιρείας, ενώ δεν πρόκειται να επηρεάσουν σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Statoil, η διοίκηση της τελευταίας σχεδιάζει ..
Από το energypress.gr
Οι νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλά επτά δεκαετιών, προκαλώντας ανησυχίες για το αν θα είναι σε θέση να καλύψουν τη μελλοντική ζήτηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν το 2015 μόλις το ένα τρίτο σε σχέση με το πετρέλαιο που ανακάλυπταν ετησίως κατά μέσο όρο από τη δεκαετία του 1960. Φέτος πιθανώς θα βρουν ακόμη λιγότερο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Αιτία αποτελεί ..
Από το newmoney.gr
Για πολιτικές σκοπιμότητες κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα που επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΝ, η ευθύνη για μια ενδεχόμενη αποχώρηση της SOCAR από τον διαγωνισμό θα βαρύνει την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ και τους ίδιους του Αζέρους.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά
Από το naftemporiki.gr
Η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της, με μόνο το 1% να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, με μία διαδικασία που ονομάζεται «απόβλητα σε ενέργεια» παράγεται βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια της χώρας.
Από τα 4,4 εκατομμύρια τόνων οικιακών αποβλήτων που παράγονται ετησίως στη Σουηδία, τα 2,2 εκατομμύρια μετατρέπονται σε ενέργεια με τη χρήση αυτής της διαδικασίας. Τα σκουπίδια που ταξινομούνται για να αξιοποιηθούν από τη διαδικασία καίγονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την περιστροφή στροβίλων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Σουηδία έχει..
Από το cnn.gr
Ολοένα και πιο αμφίβολη θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής στην προσεχή συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ τόσο εξαιτίας του Ιράν όσο και του Ιράκ.
Το μεν Ιράν δηλώνει ότι θα συμφωνήσει σε πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου μόνο αν του αναγνωριστεί το δικαίωμα να κερδίσει πλήρως το μερίδιο της αγοράς που είχε πριν από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων. Το δε Ιράκ ακολουθεί ..
Από το capital.gr
Στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να φτάσει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ το πρώτο φορτίο πετρελαίου που αγοράστηκε απευθείας από τη ρωσική εταιρεία Rosneft χωρίς τη μεσολάβηση traders, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας του ελληνικού ομίλου με το ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα.
Η σημασία του deal είναι πολλαπλή, με το φορτίο καταρχάς να έχει εξασφαλιστεί με σημαντικό discount σε σχέση με την τιμή διάθεσης του ρωσικού αργού από traders. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 1 εκατομμύριο βαρέλια που προμηθεύονται τα ΕΛΠΕ μεταφράζεται σε όφελος της τάξης των 300 – 350 χιλιάδων δολαρίων, συγκριτικά με την τιμή προμήθειας από traders.
Σημειώνεται ότι..
Από το energypress.gr
Ενδιαφέρον σε δύο επίπεδα, σε ότι αφορά τον ενεργειακό χώρο, έχει εκδηλώσει το τελευταίο διάστημα το Ιράν μέσω των κρατικών του εταιρειών, σε συνέχεια του ανοίγματος που υλοποιεί μετά την άρση της χρόνιας απομόνωσής του από τις διεθνείς αγορές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ιρανική εταιρεία αερίου NIGC έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο σχέδιο ανάπτυξης του πλωτού τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, ενώ παράλληλα η ιρανική εταιρεία πετρελαίου ΝΙΟC έχει καταθέσει πρόταση στα ΕΛΠΕ για την από κοινού κατασκευή νέας διυλιστικής μονάδας στη χώρα μας.
Όσον αφορά το πρώτο project, είναι γνωστό ότι..