Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Περικοπές 1.500 Θέσεων Εργασίας Προαναγγέλλει η Repsol

Αποτέλεσμα εικόνας για Περικοπές 1.500 Θέσεων Εργασίας Προαναγγέλλει η Repsol
Η ισπανική πετρελαϊκή Repsol αποφάσισε την περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του αργού. Η Repsol, η οποία επιχειρεί σε 40 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας και αντιπροσωπεύουν το 6% του συνολικού εργατικού της δυναμικού.

Όπως δήλωσε...

ELPEDISON: Διάκριση στον τομέα της Υγείας & Ασφάλειας



Η ELPEDISON ήταν ο νικητής του Βραβείου «Health & Safety Awards 2015», στην κατηγορία «Ενέργεια», κατακτώντας την 1η θέση.

Τα βραβεία «Health & Safety Awards», που αποτελούν έναν από τους πιο διακεκριμένους διαγωνισμούς στον κλάδο της Υγείας & Ασφάλειας στην Ελλάδα, προσέλκυσαν τη συμμετοχή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών, ηγετών στον κλάδο τους.

Η Τελετή Απονομής πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grande Bretagne στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και της Κριτικής Επιτροπής.

Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Εργασίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο για Υγιεινή & Ασφάλεια στην Εργασία, μαζί με διακεκριμένους Καθηγητές Πανεπιστημίων, ειδικούς στον τομέα της Υγείας & Ασφάλειας, αξιολόγησαν τις δράσεις και έργα της ELPEDISON, λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα αποτελέσματα μέχρι σήμερα .

Συγκεκριμένα....

Στο δρόμο των ασφαλέστερων καυσίμων οι επιστήμονες


Υλικό από μακριές αλυσίδες πολυμερούς έφτιαξαν επιστήμονες το οποίο μειώνει την εκρηκτικότητα των καυσίμων (βενζίνης, πετρελαίου, κηροζίνης κ.α.).

Η προσθήκη του συνθετικού υλικού στους ιδιαίτερα εύφλεκτους υδρογονάνθρακες θα κάνει πιο εύκολη υπόθεση τη διαχείρισή τους και θα μειώσει την έκταση της καταστροφής σε περίπτωση ατυχήματος, σύγκρουσης ή τρομοκρατικής επίθεσης και της ανάφλεξης της δεξαμενής των καυσίμων που ακολουθεί.

Το υλικό δημιούργησαν οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας και Χημικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) και του Στρατού των ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούλια Κόρνφιλντ του πανεπιστημίου.

Τα πολυμερή είναι μεγάλα μόρια που...

Τρεις "ορφανές" ιδιωτικοποιήσεις αναζητούν την τύχη τους - Βγαίνει προς το παρόν το πωλητήριο από τα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Την ώρα που κάποιες αποκρατικοποιήσεις όπως του ΟΛΠ και των αεροδρομίων ταλαιπωρούνται από το κατενάτσιο υπουργών, άλλες όπως των ΕΛΠΕ, της ΔΕΗ, πιθανώς και της ΔΕΠΑ, αποσύρονται εντελώς από τη λίστα, τουλάχιστον την κυβερνητική.

Στο στρατηγικό ωστόσο σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελούσε παράρτημα του 3ου Μνημονίου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, η διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ ήταν μια από τις 23 ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει για το 17% της ΔΕΗ, και τη ΔΕΠΑ.

Αυτή ακριβώς είναι και η αντίφαση. Στη περίπτωση των ΕΛΠΕ για παράδειγμα, ο εποπτεύων υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Π. Σκουρλέτης φέρεται ...

Δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες στη σειρά για αποσυναρμολόγηση. Ποιος είπαμε θα πληρώσει το κόστος;


Η αιολική ενέργεια δεν αποτελεί κάποια νέα ανακάλυψη, καθώς πήρε το όνομά της απ' τον Αίολο, τον "ταμία" των ανέμων στην Ελληνική μυθολογία. Επί αιώνες η ναυτιλία βασιζόταν στα ιστιοφόρα, μέχρις ότου η κατασκευή των ατμόπλοιων περιόρισε τα ιστία στα σκάφη αναψυχής, εκεί που η μη ύπαρξη ανέμων δεν δημιουργεί άμεσο πρόβλημα. Επί αιώνες επίσης χρησιμοποιήθηκαν οι ανεμόμυλοι για την άλεση των σιτηρών, καθώς το εποχιακό της δραστηριότητας δεν είχε άμεσο πρόβλημα απ' την τυχόν έλλειψη ανέμων. Οι νερόμυλοι ωστόσο δεν είχαν τέτοια προβλήματα.

Η εκμετάλλευση του ανέμου για παραγωγή ηλεκτρισμού με ανεμογεννήτριες επίσης δεν είναι κάτι νέο, η ΔΕΗ ήδη το 1982 είχε κατασκευάσει στην Κύθνο το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη κι ακολούθησαν άλλες χώρες. Μια απ' αυτές ήταν η Γερμανία, η οποία ανέπτυξε στη συνέχεια βιομηχανία κατασκευής και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 γέμισε τις πεδιάδες του Γερμανικού Βορρά με ανεμογεννήτριες, περίπου 25 χιλ. ανεμογεννήτριες υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες στη Γερμανία. Οι πρώτες ανεμογεννήτριες ήταν μικρής ισχύος, καθώς η τεχνολογία ακόμα εξελισσόταν και τώρα, 20 χρόνια μετά, έρχεται η ώρα που ..

Όλη η αλήθεια για τα πετρέλαια στο Αιγαίο και το ρόλο των ΗΠΑ

Όλη η αλήθεια για τα πετρέλαια στο Αιγαίο και το ρόλο των ΗΠΑ
Η ξαφνική συμπάθεια και το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλα έχουν το τίμημά τους και το θέμα που καίει την υπερδύναμη δεν είναι άλλο από το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. 

Τα σχέδια των πολυεθνικών, των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της οικογένειας Κλίντον για τα πετρέλαια της Ελλάδας μπήκαν σε εφαρμογή ουσιαστικά το 2011. 

Ήταν τότε που η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου για να ασκήσει πιέσεις για την ενέργεια.

Η ελληνική κυβέρνηση τότε - μετά από υποδείξεις των Αμερικανών - δημιούργησε μια νέα κυβερνητική υπηρεσία, για τη διαχείριση των προσφορών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις έρευνες και τις προσφορές γεωτρήσεων.

Κατά περίεργο τρόπο, μέχρι ...

Απώλειες για το αργό με "φόντο" τις προοπτικές ζήτησης των traders

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαια
Ήπιες απώλειες διαδέχτηκαν την απότομη άνοδο που κατέγραψε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης η τιμή του αργού, καθώς τα αδύναμα στοιχεία από το μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ και ο λιγότερο απειλητικός τυφώνας αποδυνάμωσαν το ράλι. 

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Νοεμβρίου έκλεισε με πτώση 35 σεντς ή 0,8% στα 44,47 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου brent, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 68 σεντς ή 1,4% στα 47,69 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών...

Σοκάρει η πρόβλεψη του Hawking για τους εξωγήινους - "Αν έρθουν δεν θα είναι καλά τα πράγματα"

Σοκάρει η πρόβλεψη του Hawking για τους εξωγήινους - "Αν έρθουν δεν θα είναι καλά τα πράγματα"
Ο Stephen Hawking μελετά όλη του τη ζωή τα μυστήρια του διαστήματος. Τώρα ο διάσημος επιστήμονας παίρνει θέση στο θέμα των εξωγήινων και σοκάρει με την άποψή του.

"Αν μας επισκεφτούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα για την ανθρωπότητα θα έμοιαζε με αυτό όταν ο Κολόμβος επισκέφτηκε την Αμερική, όπου τα πράγματα δεν αποδείχθηκαν καλά για τους ντόπιους", αναφέρει στην ισπανική εφημερίδα El País ο καθηγητής Hawking.

"Με τέτοια τεχνολογία, οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να γίνουν νομάδες (του διαστήματος), ψάχνοντας να κατακτήσουν και να αποικήσουν πλανήτες στους οποίους θα έφταναν", αναφέρει.

Ο διασημότερος εν ζωή επιστήμονας, που...

Κερδίζουν Έδαφος οι Τεχνικές Βελτιστοποίησης της Παραγωγής Πετρελαίου

΅Αποτέλεσμα εικόνας για Κερδίζουν Έδαφος οι Τεχνικές Βελτιστοποίησης της Παραγωγής Πετρελαίου
Η ανάπτυξη των τεχνικών βελτιστοποίησης παραγωγής πετρελαίου (Enhanced Oil Recovery) EOR άρχισε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το ενδιαφέρον για τις EOR διαδικασίες αυξήθηκε ιδιαίτερα το 1973 ως αποτέλεσμα του εμπάργκο πετρελαίου και της ενεργειακής κρίσης στη συνέχεια. Το ενδιαφέρον για αυτές τις τεχνικές μειώθηκε δραστικά με την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου το 1986.

Με το πέρασμα του χρόνου και την αύξηση των συμβατικών ταμιευτήρων πετρελαίου, οι τεχνικές βελτιστοποίησης και ανάκτησης πετρελαίου έτυχαν μειωμένου ενδιαφέροντος. Η αιτία έγκειται στο γεγονός ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από συμβατικούς ταμιευτήρες δεν θα παραχθεί από τεχνικές βελτιστοποίησης EOR λόγω υψηλότερου κόστους παραγωγής. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που η σύγκριση κόστους ανά μονάδα προϊόντος είναι θετική για την υλοποίηση EOR τεχνικών, οι εταιρείες πετρελαίου προτιμούν αυτές τις μεθόδους εξόρυξης (EOR) αφού μεγιστοποιούν την παραγωγή πετρελαίου.

Γιατί όμως τρίτου βαθμού ανάκτηση πετρελαίου – EOR?

Κατά την παραγωγή-ανάπτυξη ενός οικοπέδου πετρελαίου η αρχική πίεση του....

Η Energean Oil & Gas απασχολεί πλέον 94 απόφοιτους του ΤΕΙ Καβάλας


Με αφορμή την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 και μιλώντας στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το ΤΕΙ Καβάλας, εκ μέρους της Energean Oil & Gas o αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας ανέφερε ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο του νέου γεωτρητικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πρίνο, έχει ήδη προσλάβει τέσσερις αποφοίτους του ΤΕΙ. Επιπλέον, για το ακαδημαϊκό έτος θα χορηγήσει δύο μεταπτυχιακές υποτροφίες, ενώ πέντε τελειόφοιτοι του ΤΕΙ θα λάβουν πρακτική εξάσκηση ενόψει της ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

«Η Energean Oil & Gas στηρίζει έμπρακτα και επί σειρά ετών τις αξιέπαινες προσπάθειες του ΤΕΙ Καβάλας, καθώς αποδίδει μεγάλη σημασία στην δημιουργία, ανάδειξη και εξέλιξη του νέου επιστημονικού δυναμικού που θα ερευνήσει και θα αναπτύξει τον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Σήμερα στην Καβάλα, αύριο στο Κατάκολο και στα Γιάννενα και στη συνέχεια στις άλλες περιοχές της χώρας, έχουμε ως στόχο τη δημιουργία σύγχρονης τεχνογνωσίας και, βεβαίως, ενός πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου που θα βρει...

Πιο κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία

Πιο κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία
Σήμερα ολοκληρώνεται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρας στις ΗΠΑ, όπου σε όλες τις επαφές και σε αυτή με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, άνοιξε στην ατζέντα θέματα όπως το ενεργειακό.

Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Mega, εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θέλει να τρέξει το θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Τουλάχιστον με μία από τις γειτονικές χώρες, την Ιταλία, οι συζητήσεις είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και πιθανότατα σύντομα θα έχουμε αποφάσεις και ανακοινώσεις.

Με άλλους γείτονες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, με σημαντική εξέλιξη να θεωρείται η τριμερής που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, πάλι με θέμα την ΑΟΖ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr