Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Κρανίου τόπος: Πώς είναι το Τσέρνομπιλ σήμερα, 28 χρόνια μετά

Κρανίου τόπος: Πώς είναι το Τσέρνομπιλ σήμερα, 28 χρόνια μετά
Πέρασαν 28 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τον αντιδραστήρα Νο 4 του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνόμπιλ.

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή η εικόνα έχει αλλάξει, πολλά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ακόμη και σήμερα ότι οι περιβαλλοντικές ισορροπίες διαταράχθηκαν και μόλις τα τελευταία χρόνια υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης.

Χρησιμοποιώντας ένα drone, ο Phillip Grossman κατάφερε να λάβει πλάνα από ψηλά, προκειμένου να παραθέσει μια νέα οπτική από το σημείοΣτο πλαίσιο αυτό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ένας Αμερικανός φωτογράφος προσπάθησε να καταγράψει τι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή που περικλείει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, αποτυπώνοντάς το σε συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Μιλώντας στο RT ο φωτογράφος δήλωσε ότι πάντα γοητευόταν ως καλλιτέχνης «από τους πυρηνικούς σταθμούς, ακόμη και από τις καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν», καθώς μεγάλωσε σε περιοχή 11 μιλίων μακριά από το νησί των Τριών Μιλίων της Πενσυλβανία, όπου το 1979 συνέβη το χειρότερο ατύχημα αντιδραστήρα.

«Με την καταγραφή αυτών των εικόνων γινόμαστε μάρτυρες των όσων συνέβησαν. Ζωές καταστράφηκαν, οικογένειες ξεκληρίστηκαν» είπε μεταξύ άλλων ο Grossman.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του φωτογράφου ότι υπέπεσαν στην αντίληψή του κραυγές αρκούδων και άλλων άγριων ζώων στην περιοχή, η οποία σε ορισμένα σημεία παρουσιάζει έντονη βλάστηση, λόγω της απουσίας ανθρώπινης παρέμβασης.

Ο Grossman κατάφερε επίσης να μπει στα «άδυτα» του αντιδραστήρα No 4, απ' όπου ξεκίνησε η καταστροφή, τον Απρίλιο του 1986, που έμελλε να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά δυστυχήματα της ανθρωπότητας.

«Καταφέραμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον αντιδραστήρα και στο δωμάτιο ελέγχου. Έμεινα εκστασιασμένος από όλα όσα είδα εκεί. Μας επέτρεψαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μείνουμε μέσα. Στεκόμουν εκεί και έβγαζα φωτογραφίες. Εντός 30 δευτερολέπτων συνειδητοποίησα πού βρισκόμουν» είπε ο Grossman.





ΠΗΓΗ:madata.gr

Διάβηματα από την Αλβανία στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις έρευνες για πετρέλαιο στο Β.Ιόνιο!


Οι Αλβανοί ξεκινούν έρευνες βορείως της Κέρκυρας σε περιοχή η οποία ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.

Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δεν επικύρωσαν την συμφωνία για την διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είχαν υπογράψει Ελλάδα-Αλβανία το 2009 και ακύρωσε το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι ο Ε.Βενιζέλος με δικές του ενέργειες έδωσε στην Αλβανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.Φυσικά αυτό το έκανε χωρίς κανένα αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πιέσουμε τα Τίρανα να επικυρώσουν την συμφωνία που τα ίδια υπέγραψαν.

Σημειώνεται επίσης ότι έβαλε το "χεράκι" της και η Τουρκια η οποία υπογείως πίεσε για την ακύρωση της συμφωνίας του 2009.

Δύο διαβήματα, με τα οποία ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση τις ακριβείς συντεταγμένες των ερευνών στο Ιόνιο, ιδιαίτερα στην περιοχή του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων βόρεια - βορειοδυτικά της Κέρκυρας, έχει κάνει η αλβανική κυβέρνηση, διαμηνύοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή της να ξεκινήσει δικές της έρευνες στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τα "Επίκαιρα" ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής τους να αρχίσουν τις δικές τους έρευνες, οι Αλβανοί δημιουργούν και πάλι αρνητικό κλίμα έναντι της χώρας μας, διοχετεύοντας στα ΜΜΕ «πληροφορίες» ότι η Ελλάδα καταπατά αλβανικά θαλάσσια οικόπεδα! Αν εξετάσουμε την τακτική του πρωθυπουργού Έντι Ράμα τόσο πριν γίνει πρωθυπουργός όσο και μετά, συμπεραίνουμε ότι αποσκοπεί στην πλήρη κατάρρευση της συμφωνίας του 2009 αλλά και στην αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, τακτική που παραπέμπει ευθέως στις στενές σχέσεις του με την Άγκυρα.

Ψαρεύοντας σε θολά νερά...

Δεν είναι σαφές ακόμη ποια περιοχή έχουν επιλέξει οι Αλβανοί για να προχωρήσουν σε έρευνες ή αν οι κινήσεις τους αποσκοπούν στο να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από τις έρευνες της Ελλάδας, στο πλαίσιο της πολιτικής ακύρωσης της συμφωνίας του 2009, ωστόσο είναι προφανές ότι σταθερά και ανυποχώρητα τα προβλήματα οξύνονται αντί να αμβλύνονται.

Εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει να πείσει τα Τίρανα να εφαρμόσουν τη συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ στο παρασκήνιο οι Αλβανοί ζητούν νέα διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. 

Οι εξελίξεις δείχνουν κλιμάκωση της τακτικής της Αλβανίας να θολώσει την πολιτική ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης της νομιμότητας των ελληνικών ερευνών. Στο επίκεντρο της συζήτησης που έχει αρχίσει στο παρασκήνιο και αναμένεται σύντομα να γίνει και δημόσια βρίσκεται η άποψη ισχυρών κύκλων στα Τίρανα ότι οι ελληνικές έρευνες επικαλύπτουν την αλβανική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, άρα πρέπει να επανεξεταστούν. 

Υπάρχει δε και μια τάση που παραπέμπει σε μια άτυπη, σιωπηρή συμφωνία για τη διεξαγωγή ερευνών, αλλά χωρίς να προκληθούν προβλήματα εκατέρωθεν. Όλα αυτά όμως είναι συνέπεια του ίδιου προβλήματος, ότι, δηλαδή, για τα Τίρανα δεν ισχύει η συμφωνία του 2009, επομένως τα προβλήματα θα παραμείνουν και θα οξύνονται.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αθήνα δεν απάντησε στα αλβανικά διαβήματα, ωστόσο είναι προφανές ότι, σε περίπτωση που επιμείνουν τα Τίρανα, εισερχόμαστε σε νέα φάση. 

Στην αλβανική πρωτεύουσα πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμούς για έρευνες πετρελαίου σε θαλάσσια οικόπεδα. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αλβανός υπουργός Νταμιάν Γκικνούρι, μιλώντας σε συνάντηση με εμπειρογνώμονες της αλβανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Γκικνούρι τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι με απόφαση της κυβέρνησης συγκροτήθηκε η νέα Διεύθυνση Θαλάσσιας Γεωλογίας. Ο αλβανικός Τύπος θυμίζει ότι ήδη πριν από πολλά χρόνια η αλβανική κυβέρνηση σύναψε συμφωνίες με ξένες εταιρείες για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές, κυρίως δε στην Αδριατική, με το καθεστώς εκχώρησης δικαιωμάτων.

Το μοναδικό Οικόπεδο που χορηγήθηκε στο Ιόνιο είναι το Οικόπεδο 5 και η συμφωνία υπεγράφη τη δεκαετία του 1990 με τη Hamilton BHP.

Έτσι χάρις την εξωτερική πολιτική του ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλου κατάφερε η Αλβανία να μην έχει κανένα μοχλό πίεσης να τιμήσει την υπογραφή της, ενώ απ'οτι φαίνεται το κοίτασμα στην περιοχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλο.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

«Τεχνητό φύλλο» χαμηλού κόστους για την παραγωγή καύσιμου υδρογόνου


Τα τελευταία χρόνια αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν επιδιώξει τη δημιουργία ενός «τεχηνητού φύλλου», δηλαδή μίας τεχνολογίας παραγωγής υδρογόνου που θα αντιγράφει την ικανότητα των φυτών να αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια ισχυρίζονται πως κατάφεραν να φτιάξουν ένα τέτοιο αυτόνομο σύστημα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε κλίμακα μεγάλης παραγωγής και χαμηλού κόστους.
 Η αξιοποίηση του ηλιακού φωτός για το διαχωρισμό του νερού και τη συλλογή υδρογόνου αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους παραγωγής καθαρής ενέργειας, δήλωσαν οι επικεφαλής της έρευνας Πεϊντόνγκ Γιανγκ και Μπιν Λιου.
Ήδη έχουν κατασκευαστεί τα πρώτα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν καύσιμα υδρογόνου και δημιουργούν μόνο νερό όταν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο η διαδικασία παρασκευής υδρογόνου, το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από το φυσικό αέριο, απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια από παραδοσιακούς σταθμούς παραγωγής που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.
Συνεπώς η επίτευξη παραγωγής υδρογόνου χαμηλού κόστους από νερό χρησιμοποιώντας την καθαρή ηλιακή ενέργεια θα αποτελούσε μία εναλλακτική λύση απείρως πιο φιλική προς το περιβάλλον. Μετά από μία δεκαετία έρευνας, η ομάδα του Γιανγκ κατάφερε να φτάσει πολύ κοντά στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου.
Οι ερευνητές τροποποίησαν μία διαδικασία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χαρτιού και δημιούργησαν ένα επίπεδο πλέγμα από νανοσύρματα ημιαγωγών που απορροφούν το φως, το οποίο όταν βυθίζεται στο νερό και εκτίθεται στο ηλιακό φως, παράγει αέριο υδρογόνο.
Η επιστημονική ομάδα πιστεύει πως η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα χαμηλού κόστους. Αν και η ενίσχυση της αποδοτικότητας παραμένει μια πρόκληση, η συγκεκριμένη προσέγγιση, σε αντίθεση με άλλα παρόμοια συστήματα, είναι αυτόνομη και δεν απαιτεί επιπλέον καλώδια ή άλλες εξωτερικές συσκευές που θα επιβάρυναν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Προς αναβολή πετρελαϊκά σχέδια 150 δις. δολαρίων λόγω της χαμηλής τιμής


Σχέδια ύψους 150 δις. δολαρίων στην έρευνα υδρογονανθράκων αναμένεται να αναβληθούν μέσα στο 2015 ως αποτέλεσμα των χαμηλών πετρελαϊκών τιμών, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.
Καθώς οι απανταχού πετρελαϊκές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ολοένα και πιο δύσκολα κοιτάσματα, χρειάζονται ένα δεδομένο ύψος τιμών πετρελαίου προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμες οι προσπάθειές τους. Από τη στιγμή που το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, εξυπακούεται ότι αρκετές από τις επενδύσεις δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικές και θα αναβληθούν μέχρι η τιμή να ξανανέβει.
Σημειώνεται επίσης, ότι μέσα στο επόμενο έτος θα ληφθούν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για 800 συνολικά σχέδια στο πετρέλαιο και στο αέριο, συνολικού ύψους 500 δις. δολαρίων. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 60 δις. βαρέλια αποθεμάτων, με βάση τα στοιχεία της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων, Rystad Energy. Με βάση τις προβλέψεις για μέση τιμή του βαρελιού στα 82,5 δολάρια το 2015, αναμένεται να ακυρωθεί το ένα τρίτο εξ αυτών, που εκπροσωπεί το ένα πέμπτο των αποθεμάτων.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η "κλιματική αλλαγή" τώρα συρρικνώνει και τα παιδιά. Ή πως το χρήμα ρέει άφθονο σε "μελέτες" προπαγάνδας ...


Στο Open Access ηλεκτρονικό περιοδικό Climate Change Responses δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες ένα καταπληκτικό άρθρο, με τίτλο "El Niño adversely affected childhood stature and lean mass in northern Peru", (Το Ελ Νίνιο επηρέασε δυσμενώς το ανάστημα και τη μυική μάζα των παιδιών στο Βόρειο Περού").

Το άρθρο έχει οκτώ υπογραφές επιστημόνων από ιατρικές σχολές της Βαλτιμόρης, του Λονδίνου, του Durham και της Λίμα και 52 βιβλιογραφικές αναφορές. Και τα δυο νούμερα είναι μεγάλα και αρκούν για να βάλουν σε σκέψεις. Μια ματιά ωστόσο στο περιεχόμενο του άρθρου είναι αρκετή για να ...
διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες: οι μελετητές εξέτασαν το 2008-9 την επίδραση των πλημμυρών που προκάλεσε το φαινόμενο του Ελ Νίνιο το 1997-8 στην περιοχή Tumbes του Περού σε δείγμα παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1991-2001. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο και μετά απ' αυτό ήταν "κατά μέσο όρο" κοντύτερα και είχαν μικρότερη μυϊκή μάζα από ό,τι θα αναμενόταν αν το Ελ Νίνιο δεν είχε συμβεί.

Πάμε τώρα να δούμε και λίγο καλύτερα το άρθρο: το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι περιοδικό, συμβαίνει κάθε δύο έως οκτώ χρόνια στην περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα κι από εκεί πήρε το όνομά του. Διαρκεί περίπου ένα χρόνο και στη διάρκειά του τα νερά του Ειρηνικού κοντά στον Ισημερινό γίνονται πιο θερμά έως περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου, όπως ενδεικτικά φαίνεται στο πάνω σχήμα. Η εμφάνιση του Ελ Νίνιο συνδέεται με "ακραία" καιρικά φαινόμενα. όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικοί κυκλώνες, αλλά η περιοχή του Βόρειου Περού είναι αυτή που υποφέρει περισσότερο από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Στο Ελ Νίνιο του 1997-8 οι πλημμύρες απέκοψαν για μήνες την πρόσβαση στις περιοχές που επηρεάστηκαν, με αποτέλεσμα  να μείνουν χωρίς τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα και να εμφανιστούν κρούσματα ελονοσίας και διάρροιας. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου στην κτηνοτροφία περιόρισαν τόσο τα αποθέματα τροφίμων όσο και το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων.

Το συγκλονιστικό συμπέρασμα λοιπόν του άρθρου είναι πως όταν περιορίζονται τα αποθέματα τροφίμων και χειροτερεύουν οι συνθήκες υγιεινής επηρεάζεται η ανάπτυξη των παιδιών. Ίσως οι μελετητές να είναι νέοι σε ηλικία και να μην έχουν ακούσει τον όρο "παιδί της Μπιάφρα", αλλά, πριν από περίπου 45 χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του '60, τα γυμνά παιδιά της Μπιάφρα με τα κοκκαλιάρικα πόδια τους και τις πρησμένες απ' την πείνα κοιλιές τους έδειχναν στον "πολιτισμένο" δυτικό κόσμο τις τραγικές συνέπειες του υποσιτισμού των αμάχων εξαιτίας του πολέμου για τα πετρέλαια της Νιγηρίας. Αλλά και οι νέοι σε ηλικία μελετητές καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στα ατελείωτα μαρτύρια των προσφύγων του Νταρφούρ του Σουδάν και άλλων περιοχών της Αφρικής. Αυτή κι αν είναι μια "άβολη αλήθεια" για το δυτικό κόσμο, που παρά τον επίσημο τερματισμό της αποικιοκρατίας, εξακολουθεί μια χαρά να εκμεταλλεύεται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Αφρικής.


Στη φωτογραφία φαίνεται το αποστεωμένο χέρι ενός μικρού αγοριού στην Ουγκάντα, που κρατά ένας ιεραπόστολος, κατά τη διάρκεια λιμού τον Απρίλιο του 1980. Το 21% του πληθυσμού (και το 60% των βρεφών) πέθανε, σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που γνώριζε η χώρα. Ο φωτογράφος Mike Wells παραδέχτηκε ότι ένιωσε ντροπή τραβώντας τη φωτογραφία και παρά το σπουδαίο βραβείο που κέρδισε, τάχθηκε κατά της διάκρισης φωτογραφιών που απεικονίζουν ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό και περιοδικό φαινόμενο, όπως οι μουσώνες στην Ασία ή τα μελτέμια στο Αιγαίο. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ανεξάρτητα απ' την παγκόσμια υστερία περί "κλιματικής αλλαγής". Άλλοτε θα είναι πιο ήπιο κι άλλοτε θα είναι πιο έντονο. Τα φυσικά φαινόμενα είναι αυτά που προκαλούν τη διάβρωση και την αποσάθρωση των πετρωμάτων, που με τη σειρά τους δημιουργούν νέα πετρώματα, τα λεγόμενα ιζηματογενή, αυτά που σχηματίζονται από την καθίζηση ιζημάτων στους πυθμένες των λιμνών και των θαλασσών. Ο πλανήτης είναι γεμάτος ιζηματογενή πετρώματα, σε όλες τις ηπείρους, αποδεικνύοντας μια επαναλαμβανόμενη κυκλική ιστορία καιρικών φαινομένων και διαβρώσεων. Και δεν πρόκειται αυτοί οι κύκλοι της φύσης να σταματήσουν από καμιά ανθρώπινη παρέμβαση, όσο κι αν κάποια "πράσινα λαμόγια" προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. 

Διαβάστε γεωλογία, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πολύ καλύτερα την απάτη της "κλιματικής αλλαγής"! Το διάβασμα πάντα κάνει καλό!



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πούν....