Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ

>> ΕΛΠΕ : Με αφορμή τη ζημιά που εμφανίζουν τα ΕΛΠΕ για πρώτη φορά από το 1958, οι Θανάσης Πετράκος, Ευγενία Ουζουνίδου, Δημήτρης Γελαλής, Ηρώ Διώτη, Χαρά Καφαντάρη, Γιώργος Πάντζας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Δημήτρης Στρατούλης ρωτούν αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις επιχειρηματικές κινήσεις των διοικήσεων που έχει ορίσει (ύψος εξαγοράς  ΒΡ, καθυστερήσεις και υπερβάσεις έργου αναβάθμισης διυλιστηρίου ΠΕΤΡΟΛΑ, αναγκαιότητα έργου αναβάθμισης διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης με παράλληλη διακοπή της λειτουργίας του κ.λπ), αλλά και αν αποδέχεται την πολιτική των εθελουσίων αποχωρήσεων με παράλληλες προσλήψεις εργολάβων πρώην εργαζομένων των ΕΛΠΕ (υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Εργασίας)



ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ 14.03.2014


Ολόκληρη η τηλεοπτική εκπομπή SBC Energy για την ενέργεια - βίντεο


Τα προβλήματα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η πορεία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, τόσο σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ όσο και σε ότι αφορά τη "μικρή ΔΕΗ", αλλά και του new deal στις συμβάσεις των υφιστάμενων ΑΠΕ απασχόλησαν την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή SBC Energy που προβλήθηκε την Τετάρτη στο οικονομικό κανάλι SBC.
Καλεσμένος στο στούντιο, φιλοξενούμενος του Θοδωρή Παναγούλη, ο Αντώνης Κοντολέων της ΕΒΙΚΕΝ που παρουσίασε τα νέα δεδομένα για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, μετά το ευνοϊκό πακέτο τιμολόγησης που αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Την εκπομπή SBC ENERGY επιμελείται ο διευθυντής του Εnergypress, δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγούλης, με συμπαρουσιαστή το Λουκά Γεωργιάδη. Μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 10 το βράδυ.
Τα προβλήματα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η πορεία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, τόσο σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ όσο και σε ότι αφορά τη "μικρή ΔΕΗ", αλλά και του new deal στις συμβάσεις των υφιστάμενων ΑΠΕ απασχόλησαν την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή SBC Energy που προβλήθηκε την Τετάρτη στο οικονομικό κανάλι SBC.
Καλεσμένος στο στούντιο, φιλοξενούμενος του Θοδωρή Παναγούλη, ο Αντώνης Κοντολέων της ΕΒΙΚΕΝ που παρουσίασε τα νέα δεδομένα για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, μετά το ευνοϊκό πακέτο τιμολόγησης που αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Την εκπομπή SBC ENERGY επιμελείται ο διευθυντής του Εnergypress, δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγούλης, με συμπαρουσιαστή το Λουκά Γεωργιάδη. Μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 10 το βράδυ.

Η εκπομπή SBC ENERGY είναι η πρώτη εξειδικευμένη αποκλειστικά στα θέματα ενέργειας τηλεοπτική εκπομπή. Είναι μια μάχιμη δημοσιογραφική ακτινογραφία της ελληνικής και διεθνούς ενεργειακής αγοράς. Καταγράφει και παρουσιάζει τις εξελίξεις, τις τάσεις, τις εταιρείες και τους ανθρώπους  που πρωταγωνιστούν στον τομέα της ενέργειας και διαμορφώνουν την "ενεργειακή ατζέντα" σε επίπεδο οικονομίας, επιχειρηματικότητας, αγοράς, θεσμών, τεχνολογίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αναλύσεις, έρευνες, η εκπομπή παρακολουθεί στενά τόσο τις κυβερνητικές και ρυθμιστικές  αποφάσεις που αφορούν τον κλάδο, όσο και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, των συλλογικών φορέων, της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας.
Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο της πρώτης εκπομπής:
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Απίστευτο: Η «κυβέρνηση» δύο εβδομάδων της Ουκρανίας παρέδωσε όλο το χρυσό της χώρας στις ΗΠΑ!


Τα αποθέματα του ουκρανικού μεταφέρθηκαν βιαστικά σε μια μυστική επιχείρηση και αεροπορικώς στις ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αποδιδόμενα σε αξιωματούχους της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η μεταφορά του ουκρανικού χρυσού έγινε από το αεροδρόμιο του Borispol στο Κίεβο στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 40 τόνους χρυσού αν και σύμφωνα με το World Gold Council τα ουκρανικά αποθέματα ανέρχονται σε 36 τόνους.

Η μεταφορά του ουκρανικού χρυσού έγινε στις 11 Μαρτίου μετά τη συσκευασία σε 40 κιβώτια τα οποία φορτώθηκαν σε αεροσκάφος (άγνωστης προέλευσης)  στο αεροδρόμιο του Κιέβου και αμέσως μετά αυτό απογειώθηκε αμέσως.

Όπως αναφέρεται από αξιόπιστη πηγή εντός της ουκρανικής κυβέρνησης, η απόφαση για τη μεταφορά του ουκρανικού χρυσού διατάχθηκε από τον Ουκρανό μεταβατικό πρωθυπουργό Arseny Yatsenyuk.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή η μεταφορά του χρυσού στις ΗΠΑ έγινε καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου  φοβάται πως σε περίπτωση ρώσικης εισβολής ο χρυσός αυτός θα περάσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες και θα το κατασχέσουν.

Σύμφωνα με τον νόμο περί αποθεμάτων χρυσού GATA (Gold Anti-Trust Action) ζητήθηκε από την  αμερικανική ομοσπο0νδιακή τράπεζα εάν όντως έχει στην κατοχή της τον ουκρανικό χρυσό, αλλά υπεύθυνοι της τράπεζας αντλήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός λέγοντας απλώς πως θα απαντήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ: Μειώνει την τιμή-στόχο η IBG

Μειώνει την τιμή-στόχο για ΕΛΠΕ η IBG *Διατηρεί hold
Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 8,1 από 8,8 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση hold. 

Όπως αναφέρει, υιοθετεί πιο συντηρητικές προβλέψεις για τα περιθώρια διύλισης, λόγω του αντίξοου λειτουργικού περιβάλλοντος και της αβεβαιότητας για τις προοπτικές.

Επίσης, η χρηματιστηριακή προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων για το κόστος κεφαλαίου της εταιρίας κατά 30 μονάδες βάσης, στο 9,6%, ενώ σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος περικοπών που εφαρμόζει θα υποστηρίξει την ανάκαμψη των κερδών φέτος.  

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δήλωση-προάγγελος επέλασης του ρωσικού Στρατού; - "Θα προστατεύσουμε τους ομοεθνείς μας"


Σε δήλωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ευρύτερης επέμβασης στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και στην ρωσόφωνη περιοχή της Οδησσού, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πριν λίγο ότι "Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει τους ομοεθνείς της στην Ουκρανία".

Μια δήλωση που ήρθε ως αποτέλεσμα της αιματηρής καταστολής διαδηλώσεων στην "ρωσική" πόλη στο Ντόνετσκ στην ανατοική Ουρκανία με έναν νεκρό, χθες το βράδυ.

"Το γεγονός πως οι διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει γνώση της ευθύνης που έχει για τις ζωές των συμπατριωτών, πολιτών στην Ουκρανία. Μια ένοπλη ακροδεξιά ομάδα ανθρώπων επιτέθηκε στους ειρηνικούς διαδηλωτές και έπνιξε στο αίμα την διαδήλωση. Διατηρούε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τους ομοεθενίς μας"!

Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ουσιαστικά προάγγελος επέμβασης στις ανατολικές περιοχές. Κάτι που εκτιμάται ότι αν πρόκειται να συμβεί, θα συμβεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής οπότε και η Κριμαία θα ενσωματωθεί στην Ρωσία.

Άλλωστε όλη αυτή η ροή των ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά προς τα δυτικά, προς τα σύνορα με την Ουκρανία, μόνο τυχαία δεν είναι.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία "ανοίγει" το μέτωπο και προς το νότο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από τις στρατιωτικές κινήσεις που έκανε στον βορρά:

"Ρωσικά μαχητικά αεριωθούμενα Su-33 και ελικόπτερα από το αεροπλανοφόρο "Κουζνετσόφ" άρχισαν να εκτελούν ασκήσεις πάνω από τη Μεσόγειο", δήλωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο εκπρόσωπος Βαντίμ Σέργκα δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Interfax πως το αεροπλανοφόρο "Κουζνετσόφ" του ρωσικού Βόρειου Στόλου ξεκίνησε ασκήσεις με αντικείμενο την προσβολή εχθρικών σκαφών επιφανείας και οι Μοίρες του ασκούνται σε σενάρια αεροπορικής υπεροχής

Ο Βαντίμ Σέργκα τόνισε ότι "Το αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει τις ασκήσεις του μέχρι νεοτέρας". Oι ασκήσεις ξεκινούν από την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και φτάνουν μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Καταπέλτης ο Παπαχρήστου στα ΝΕΑ για Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ

Καταπέλτης ο Παπαχρήστου στα ΝΕΑ για Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ
"Πρόκειται για ένα από ρουσφέτι και τίποτα περισσότερο"...
Για πολιτική πρόκληση και κανονικό ρουσφέτι κάνει λόγο σήμερα στα ΝΕΑ ο Γιώργος Παπαχρήστος με αφορμή τον διορισμό του Γιάννη Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ με ετήσια καθαρή αμοιβή 100.000 ευρώ.

Ο διορισμός του υπουργού οικονομικών στην κυβέρνηση Καραμανλή και η υψηλή αμοιβή προκαλεί αντιδράσεις.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος γράφει σήμερα μεταξύ άλλων: «Μου ανέφερε πηγή μου ότι ο Παπαθανασίου διορίστηκε μεν πρόεδρος στα ΕΛΠΕ, αλλά όχι και εκτελεστικό μέλος της διοίκησης, όπως ο προκάτοχός του Τίτος Κομνηνός. Ο διορισμός του δηλαδή δεν έγινε επειδή είναι ένα πρόσωπο αυξημένου κύρους λόγω της θητείας του ως υπουργού Οικονομομικών, αλλά πρόκειται για ένα από ρουσφέτι και τίποτα περισσότερο. Οπως τα όσα άλλα που έχει κάνει ως τώρα «κατόπιν ενεργειών του» ο έταιρος του ντουέτου «Αμποτ και Κοστέλο» πρόεδρος Αντώνης, με τους τόσους Καλαματιανούς φίλους. Για τον κόπο του ο πρόεδρος Παπαθανασίου υπολογίζεται ότι θα εισπράττει ετησίως περί τις 100.000 ευρώ «καθαρά» γεγογός που επιτείνει την άποψή μου περί κανονικού ρουσφετιού.»

ΠΗΓΗ:epikaira.gr

ΕΛΠΕ: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο-Κρήτη

ΕΛΠΕ: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο-Κρήτη
Παρ' ότι έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών - Αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε Θράκη, Καβάλα, Θερμαϊκό, Ήπειρο, Κατάκολο, Ακαρνανία και Γρεβενά

Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στις δικές της ενεργειακές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών πηγών (στις οποίες περιλαμβάνεται το σχιστολιθικό αέριο, shale gas) ανέφερε η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα, μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό φόρουμ.

Στο σχιστολιθικό αέριο οφείλεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απέκτησαν οι ΗΠΑ έναντι τις Ευρώπης τα τελευταία χρόνια καθώς η τιμή του κυμαίνεται στο ένα τρίτο της τιμής του συμβατικού αερίου. 

Ωστόσο η διαδικασία εξόρυξής του έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον (μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, σεισμοί, κ.ά.)

Σύμφωνα με τον κ. Β. Καρακίτσιο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα μη συμβατικού φυσικού αερίου.

Ο Βασίλης Νικολετόπουλος γενικός διευθυντής της National Resources GP ανέφερε ότι αποθέματα υπάρχουν επίσης σε Θράκη, Καβάλα, Θερμαϊκό, Ήπειρο, Κατάκολο, Ακαρνανία και Γρεβενά.

Όπως είπε, στην Πολωνία, την Ουκρανία και τη Μ. Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για shale gas, ενώ και η Δανία εξέδωσε πρόσφατα άδειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα αποθέματα μη συμβατικού πετρελαίου παγκοσμίως εκτιμώνται σε 345 δισ. βαρέλια και φυσικού αερίου σε 7 τρισ. κυβικά πόδια.

Ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθυντής ερευνητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, ανέφερε ότι ο όμιλος αγόρασε τα στοιχεία που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της PGS στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους, αλλά όπως είπε είναι νωρίς ακόμη για να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα για αποθέματα υδρογονανθράκων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου (τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην κοινοπραξία που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό), εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για το φορολογικό καθεστώς.

«Υπομονή» συνέστησε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου Μαθιός Ρήγας, ως προς την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. 

«Η κοινή γνώμη αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να γνωρίζουν ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακαλύπτονται μόνο μέσα από συστηματική έρευνα και με μεγάλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου», ανέφερε συγκεκριμένα. Υπενθύμισε, δε, ότι η Κύπρος βρισκόταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα το 2001 και δεν προβλέπεται να έχει παραγωγή φυσικού αερίου πριν το 2018-2019.

Ο κ. Ρήγας παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, στον Πρίνο και στις περιοχές Ιωαννίνων και Κατάκολου όπου η Energean έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Συγκεκριμένα:

- Για την αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο και στον Βόρειο Πρίνο καθώς και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα επενδυθούν το 2014-2015 160 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 4.500 βαρέλια ημερησίως.

- Για το ερευνητικό στάδιο στα Ιωάννινα, θα επενδυθούν 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν, τα αποθέματα μπορεί να φτάσουν στα 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έναντι 50- 80 εκατ. που είναι οι επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου.

- Για την ανάπτυξη του διαπιστωμένου κοιτάσματος στο Κατάκολο, τα αποθέματα του οποίου εκτιμώνται μεταξύ 3 και 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, θα επενδυθούν 15 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της εταιρίας μίλησε επίσης για σειρά αντικινήτρων στις επενδύσεις για έρευνες στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται η δυσκολία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η έλλειψη υποδομών, με εξαίρεση τον Πρίνο, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη των απαιτούμενων αδειών και η αδυναμία της κρατικής μηχανής να τηρήσει στοιχειωδώς τα χρονοδιαγράμματα, οι συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και στο φορολογικό καθεστώς και η δημιουργία υπέρμετρων προσδοκιών από πολιτικούς, καθηγητές και ΜΜΕ στην κοινή γνώμη. 

Τέλος, ανέφερε ότι στα έξι χρόνια που εκμεταλλεύεται η εταιρία τα κοιτάσματα του Πρίνου, έχει καταβάλει πάνω από 40 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για φόρους και εισφορές και πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία της Καβάλας.

Μεταξύ 3 και 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, θα επενδυθούν 15 εκατ. ευρώ

Ο επικεφαλής της εταιρίας μίλησε επίσης για σειρά αντικινήτρων στις επενδύσεις για έρευνες στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται η δυσκολία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η έλλειψη υποδομών, με εξαίρεση τον Πρίνο, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη των απαιτούμενων αδειών και η αδυναμία της κρατικής μηχανής να τηρήσει στοιχειωδώς τα χρονοδιαγράμματα, οι συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και στο φορολογικό καθεστώς και η δημιουργία υπέρμετρων προσδοκιών από πολιτικούς, καθηγητές και ΜΜΕ στην κοινή γνώμη. 

Τέλος, ανέφερε ότι στα έξι χρόνια που εκμεταλλεύεται η εταιρεία τα κοιτάσματα του Πρίνου, έχει καταβάλει πάνω από 40 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για φόρους και εισφορές και πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία της Καβάλας.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Ηandelsblatt: "50 χρόνια υπό την κατοχή της τρόικα η Ελλάδα"


Yπό επιτήρηση για μισό αιώνα θα είναι η Ελλάδα μέσω επιμήκυνσης των δανείων στα 50 χρόνια, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στο άρθρο της με τίτλο «50 χρόνια Τρόικα» η γερμανική εφημερίδα, αφού παρουσιάζει την Τρόικα ως τον πιο μισητό θεσμό και αναφέρεται στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έρχεται και στο ελληνικό θέμα λέγοντας: 

«Στην περίπτωση της Ελλάδας η επιμήκυνση θα ξεπεράσει τα 30 χρόνια. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης, που θα αγγίζει τα 50 χρόνια.Για να διασφαλιστεί ωστόσο η βιωσιμότητα του χρέους, Ελλάδα και Πορτογαλία θα πρέπει να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να δοθεί μια νέα προοπτική ιδίως στους νέους, έτσι ώστε να μην θεωρούν ότι για τα επόμενα 30 χρόνια ο μόνος στόχος θα είναι η αποπληρωμή πιστώσεων και τόκων».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Με εγκύκλιο θα ξεκαθαρίσει αν θα φορολογούνται τα κινητά και πότε

 Με εγκύκλιο θα ξεκαθαρίσει αν θα φορολογούνται τα κινητά και πότε
Να εξαιρεθούν από φόρο εισοδήματος τα χρήματα για κινητά τηλέφωνα που παρέχουν οι εταιρίες σε στελέχη και υπαλλήλους τους, συζητούν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2014)  φορολογούνται σαν εισόδημα με συντελεστή 42%, οι παροχές που προσφέρουν «σε είδος» οι εργοδότες σε υπαλλήλους τους, όπως είναι μεταξύ άλλων οι συσκευές ή η κάλυψη εξόδων κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι, μετά και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι παροχές που θεωρούνται παραγωγικές για την επιχείρηση που τις δίνει, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εισόδημα του υπαλλήλου τους. Απέφυγε όμως να δεσμευτεί ότι θα επέλθουν αλλαγές στο νόμο, λέγοντας ότι «αρκεί η εφαρμοστική εγκύκλιος που θα εκδοθεί για τη συγκεκριμένη διάταξη, να λάβει υπόψιν της την δικαστική απόφαση».

Με  τα δεδομένα αυτά, αναμένεται πλέον ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει την εγκύκλιο που αναμένουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, για να αποσαφηνιστεί εάν τελικώς  οι παροχές για κινητά τηλέφωνα στους εργαζομένους των επιχειρήσεων, θα θεωρούνται ή όχι εισόδημα που προστίθεται στις αμοιβές τους και θα φορολογείται με συντελεστή έως 42%.

Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς άδικο, αν και προβλέπεται με βάση το νέο νόμο, αφού παροχές όπως το κινητό τηλέφωνο δίδονται συνήθως από τις επιχειρήσεις για να μπορούν να βρίσκουν και να επικοινωνούν φθηνότερα με τους υπαλλήλους τους, χάριν της αύξησης της αποδοτικότητάς τους, και δεν αποτελούν απλώς «επιμίσθιο».

Πρόσφατα με απόφασή του  το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση επιδόματος βιβλιοθήκης που παρέχεται σε πανεπιστημιακούς, με  το σκεπτικό ότι «κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δε υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός».

Με την έννοια αυτή, η χορήγηση κινητού τηλεφώνου και η κάλυψη μέρους ή του συνόλου της τη δαπάνης τηλεφωνίας, που συχνά επιβάλλεται από τον εργοδότη στους υπαλλήλους του, δεν θα μπορούσε να υπόκειται σε φόρο Εισοδήματος για τον μισθωτό, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Με το σκεπτικό αυτό, ανέφερε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα κρίνει πότε είναι παράνομη  η φορολόγηση των παροχών σε είδος, κατατάσσοντας έτσι σε αυτές και την φορολόγηση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

          Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 13/03/14 το Γενικό Συμβούλιο του Σωματείου μας με θέμα την έγκριση του Πρακτικού Συμφωνίας για την ΕΣΣΕ 2014 – 2015 – 2016 μετά από απόφαση του Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ καθώς και η έγκριση της τροποποίησης του Ασφαλιστικού Συμβολαίου της Groupama που αφορά την αναστολή για ένα έτος των εργοδοτικών εισφορών και την ενεργοποίησή του με ρήτρα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
         Οι εισηγήσεις του Προεδρείου τέθηκαν προς συζήτηση και μετά τις τοποθετήσεις παρατάξεων και Γενικών Συμβούλων, εγκρίθηκαν με 41 ΥΠΕΡ και 23 ΚΑΤΑ.
         Επίσης συζητήθηκε και το θέμα του νέου τριετούς Εσωτερικού Κανονισμού και ενημερώθηκαν οι Γενικοί Σύμβουλοι για το στάδιο επεξεργασίας στο οποίο βρισκόμαστε. Αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί από τις ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί από ΠΣΕΕΠ και Διοίκηση, θα συγκληθεί νέο Γενικό Συμβούλιο προς  τελική έγκρισή του.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

         Μετά και το θετικό αποτέλεσμα στην εισήγηση του Προεδρείου, ήλθε η ώρα να εγκριθεί και από σένα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη νέα μας ΕΣΣΕ,  όπως  άλλωστε πράττει το Σωματείο μας για κάθε σύμβαση από το 2008  και μετά.  Στις 17/3 στις ΒΕΘ,  στις 18/3 στις ΒΕΕ,  στις 19/3 στις ΒΕΑ και στις 21/3 στο Μαρούσι θα πραγματοποιηθούν Περιφερειακές Συνελεύσεις προς ενημέρωση των εργαζομένων και στις 26 & 27/3 σε ΒΕΑ, ΒΕΕ & ΒΕΘ  και στις  27/3 στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την τελική έγκριση του Πρακτικού Συμφωνίας.

         Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες καθώς και να υπερψηφίσουν την εγκεκριμένη από το Γενικό Συμβούλιο πρόταση, η οποία κατοχυρώνει τους μισθούς μας και εξασφαλίζει το επίπεδο διαβίωσής μας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τι μισθό θα παίρνει ο Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ

Γιάννης Παπαθανασίου
«Σάλο» έχει προκαλέσει ο διορισμός από την Κυβέρνηση του Γιάννη Παπαθανασίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» ο πρώην υπουργός Οικονομικών «για τον κόπο του» θα εισπράττει ετησίως περί τα 100.000 ευρώ καθαρά.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον διορισμό του Γιάννη Παπαθανασίου ως ρουσφέτι λόγω των παχυλών απολαβών από τη θέση, ενώ επισημαίνει πως ο πρώην υπουργός διορίστηκε μεν ως πρόεδρος των ΕΛΠΕ, αλλά όχι ως εκτελεστικό μέλος της διοίκησης.

ΠΗΓΗ:paraskhnio.gr

«Πέρασε» η τροπολογία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των πετρελαϊκών


«Πέρασε» χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αφορά ενδοομιλικές συναλλαγές πετρελαϊκών εταιρειών.
Κατά τη συζήτηση υπάρξαν ωστόσο σημαντικές ενδοκυβερνητικές τριβές εξαιτίας των αρκετών διαρροών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και με έντονη κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.
Επί της επίμαχης ρύθμισης χρειάστηκε να δοθούν εξηγήσεις -προκειμένου να πειστεί το ΠΑΣΟΚ- από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, χωρίς ωστόσο η αντιπολίτευση να κάνει πίσω, κάτι που αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία που ακολούθησε (4 «πράσινα» όχι, 3 παρών και 5 απόντες).
Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη. «Δεν έχετε δικαίωμα να μετατρέψετε σε μαχητές τριγωνικές συναλλαγές που έχουν σκοπό τη μεταφορά κερδών και εισοδημάτων με σκοπό τη φοροδιαφυγή», είπε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Μαυραγάνης είπε ότι η ρύθμιση «αποσαφηνίζει το θέμα με βάση τη νομολογία του ΣτΕ που ορίζει ότι εάν ένα τεκμήριο δεν ορίζεται ως αμάχητο είναι μαχητό».
«Είναι θέμα αποσαφήνισης για να μην υπάρχει κανένα θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «η τροπολογία πρέπει πρώτα να συζητηθεί και μετά αν πρέπει να ψηφιστεί» και ζήτησε να αποσυρθεί.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Μετατρέποντας το φυσικό αέριο σε υγρά καύσιμα


Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια νέα πιο απλή, πιο φθηνή και πιο φιλική για το περιβάλλον μέθοδο βιομηχανικής μετατροπής του φυσικού αερίου σε υγρά καύσιμα και άλλα χημικά παράγωγα. Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να παίξει καταλυτικό ρόλο για την απεξάρτηση από τα παράγωγα του πετρελαίου.
Προς το παρόν, η καινοτομική τεχνολογία δεν είναι έτοιμη για άμεση εφαρμογή στην παραγωγή και για εμπορική αξιοποίηση, καθώς απαιτούνται νέες έρευνες και βελτιώσεις της. Όμως -αν όλα πάνε καλά- εκτιμάται ότι η τεχνική θα μπορεί να είναι έτοιμη για πρακτική εφαρμογή σε τρία χρόνια και το πρώτο πιλοτικό εργοστάσιο να κατασκευαστεί μετά από ένα ακόμη έτος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Ρόι Περιάνα, διευθυντή του Κέντρου Ενέργειας και Υλικών του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στη Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέφεραν πως η νέα διαδικασία είναι λιγότερο πολύπλοκη από τις συμβατικές μεθόδους, ενώ χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη θερμότητα (άρα είναι λιγότερο ενεργοβόρα), καθώς και υλικά χαμηλού κόστους.
Σχεδόν οποιοδήποτε υγρό καύσιμο ή χημικό παράγωγο που παράγεται από την επεξεργασία του πετρελαίου, είναι επίσης δυνατό να προκύψει και από το φυσικό αέριο. Αυτό όμως δεν γίνεται μέχρι σήμερα, επειδή -με την υπάρχουσα τεχνολογία- το κόστος μετατροπής του αερίου είναι πολύ υψηλό, με συνέπεια τα παράγωγα του αερίου να μην είναι καθόλου ανταγωνιστικά σε σχέση με τα πολύ φθηνότερα παράγωγα του πετρελαίου.
Το μεθάνιο κυρίως, καθώς επίσης το αιθάνιο και το προπάνιο, είναι τα βασικά συστατικά του φυσικού αερίου. Όλα ανήκουν στην κατηγορία των απλών υδρογονανθράκων που λέγονται αλκάνια, η μετατροπή των οποίων όμως σε βενζίνη και πετρέλαιο ντίζελ ή σε άλλα χρήσιμα για τη χημική βιομηχανία παράγωγα όπως οι ολεφίνες (ή αλκένια), έχει αποδειχτεί σχεδόν απαγορευτική υπόθεση από άποψη κόστους με βάση τις υπάρχουσες τεχνολογίες.
Όμως η νέα «έξυπνη» τεχνολογία μετατροπής του αερίου φιλοδοξεί να ανατρέψει ακριβώς αυτή την ισορροπία υπέρ του πετρελαίου. Η ανακάλυψη έρχεται σε μια εποχή που όλες οι χώρες αναζητούν εναλλακτικές φθηνές και καθαρές ενεργειακές πηγές, ενώ ειδικότερα στις ΗΠΑ (τον κορυφαίο πλέον παραγωγό αερίου διεθνώς) η παραγωγή αερίου έχει εκτιναχθεί χάρη και στη νέα -επίμαχη- τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης.
Τα μόρια των αλκανίων του φυσικού αερίου αποτελούνται από άτομα άνθρακα και υδρογόνου, συνδεμένα μεταξύ τους με μερικούς από τους πιο δυνατούς δεσμούς που είναι γνωστοί στη Χημεία. Η μετατροπή των αλκανίων απαιτεί τη διάσπαση αυτών των δεσμών - κάτι καθόλου εύκολο. Οι συμβατικές τεχνικές απαιτούν θερμοκρασίες 800 έως 900 βαθμών Κελσίου, είναι ενεργειακά μη αποδοτικές, ενώ απελευθερώνουν στο περιβάλλον πολλούς ρύπους.
Η νέα τεχνολογία λαμβάνει χώρα σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία (στους 180 βαθμούς Κελσίου), αποτελείται από λιγότερα διαδικαστικά βήματα, ενώ χρησιμοποιεί ως καταλύτες για την χημική μετατροπή πιο κοινά μέταλλα όπως μόλυβδο ή θάλλιο και όχι πολύτιμα (πλατίνα, παλλάδιο, χρυσό κ.α.).
Οι αμερικανοί ερευνητές ήδη έχουν έλθει σε επαφή με δυνητικούς συνεταίρους από τον χώρο της πετροχημικής βιομηχανίας και των επενδυτικών κεφαλαίων, για να δημιουργήσουν μια νέα εταιρία από κοινού, που θα βάλει σε πράξη τη νέα διαδικασία.
Ο Ρόι Περιάνα δεν δίστασε να δηλώσει -ίσως με υπερβολική αισιοδοξία- ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει πραγματική ενεργειακή επανάσταση, μεταμορφώνοντας σταδιακά την παγκόσμια οικονομία από μία οικονομία του πετρελαίου σε μια οικονομία του φυσικού αερίου. «Αυτό θα αύξανε την ενεργειακή ασφάλεια και θα ευνοούσε τη βιωσιμότητα, καθώς το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρό από το πετρέλαιο και τον άνθρακα», πρόσθεσε.
Όσο πάντως κι αν ακούγεται υπεραισιόδοξο, με δεδομένη και την τρέχουσα κρίση στην Κριμαία, που τείνει να αναβιώσει τον «Ψυχρό Πόλεμο», ο γεωπολιτικός ρόλος του αερίου αναβαθμίζεται και οι δυτικές χώρες ήδη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.
(του Παύλου Δρακόπουλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Hackers "έσπασαν" e-mails μεταξύ ΗΠΑ και Κιέβου και αποκαλύπτουν σχέδια προβοκάτσιας στην Κριμαία


Οι Αμερικανοί και η παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου όπως χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα μεθοδεύουν προβοκάτσιες στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με στόχο να κατηγορηθεί η Ρωσία και να προκληθούν αναταραχές ανάλογες με αυτές του Κιέβου. Ήδη τα επεισόδια στο Ντόνετσκ με τον ένα νεκρό παραπέμπουν σε μία τέτοια κατάσταση. Οι Ρώσοι όμως είναι και αυτοί ενήμεροι.

Όπως αποκάλυψαν Ουκρανοί hackers που «έσπασαν» την αλληλογραφία μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της κυβέρνησης του Κιέβου, οι προβοκάτσιες σχεδιάζονται για την παραμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, όπου αναμένεται να αποφασισθεί η απόσχιση της Χερσονήσου και η προσάρτηση της στη Ρωσία.

Η  ομάδα η οποία αυτοαποκαλείται «Ουκρανοί ανώνυμοι» και είναι παράρτημα μια παγκόσμιας οργάνωσης των hackers, «έσπασε», όπως δηλώνει, τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία μερικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, καθώς και των πολιτικών τους φίλων στην Ουκρανία. Την είδηση έχει μετέδωσε και το τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24».

Αίσθηση προκαλεί η επιστολή του βοηθού στρατιωτικού ακολούθου των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέισον Τρες στον Ουκρανό συνάδελφό του στο γενικό αρχηγείο του υπουργείου Αμύνης Ίγκορ Πρότσικ. Ο Αμερικανός επιτακτικά συμβουλεύει την παραμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία οι ίδιοι οι Ουκρανοί, προσποιούμενοι Ρώσοι, να επιτεθούν στο ουκρανικό αεροδρόμιο της Μελιτόπολης.

Ιδού το απόσπασμα από την επιστολή αυτή: «Ίγκορ, τα γεγονότα στην Κριμαία εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Ο φίλοι μας στη Ουάσιγκτον περιμένουν από το δίκτυό σας πιο δραστικές ενέργειες. Ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε το σχέδιο το οποίο έχουμε συζητήσει τις προάλλες. Ο στόχος σας: να διασφαλίσετε κωλύματα στους μεταφορικούς κόμβους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας για να κατηγορήσετε για το λόγο αυτό τους γείτονές σας (τους Ρώσους). Η δράση αυτή θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για ενέργειες του πεντάγωνου και της εταιρίας. Μην χάνετε χρόνο, φίλε μου».

Την επιστολή υπογράφει ο «Τζέισον Τρες, αντισυνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ, βοηθός του στρατιωτικού ακολούθου. Πρεσβεία των ΗΠΑ, Κίεβο». Ο Τζέισον Τρες εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ ακόμα στο Τατζικιστάν. Έπειτα την καριέρα του ο αξιωματούχος συνέχισε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο δε συνομιλιτής του Ίγκορ Πρότσικ έχει σελίδα σε ένα από τα προγράμματα αμερικανικής κοινωνικής δικτύωσης και κατάρτισης. Η τελευταία θέση του ήταν στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το «σπασμένο» ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο, ο Πρότσικ με τη σειρά του αλληλογραφούσε με κάποιον Βασίλι Λαμπαϊτσούκ. Είναι αρκετά γνωστός σε στενούς κύκλους Ουκρανός εθνικιστής, ηγέτης του τμήματος της Τερνόπολης της πασίγνωστης «Δεξιάς παράταξης».

Με τη σειρά του ο Λαμπαϊτσούκ γράφει σε κάποιον Ολέγξ Κολιάρνι: «Ολέγκ, πρέπει επειγόντως να κάνουμε φασαρίες εξ ονόματος των «Μοσχοβίτων» (των Ρώσων) στο αεροδρόμιο της Μελιτόπολης. Πρέπει να το κάνουμε μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ο ίδιος καταλαβαίνει το γιατί. Πρώτα από όλα, πρέπει να επικοινωνήσεις με τον Πάσα Ταρασένκο. Πρέπει να τον γνωρίζεις, είναι από την τοπική «Ελευθερία», κατέχει το θέμα. Σε σένα θα έρθουν 10-12 παιδιά από το Κέντρο. Είναι οι καλύτεροι μαχητές του «Τριζούμπ». Ο επικεφαλής εκεί είναι ο Μίσσα, πρέπει να γνωρίζεις επίσης.

Θα μάθεις από αυτόν τις λεπτομέρειες. Πρέπει να υποδεχτείς τους ανθρώπους και να τους εξασφαλίσεις όλα τα απαραίτητα. Να λειτουργείτε προσεκτικά. Να μιλάτε μόνο τα ρωσικά. Η 25η ταξιαρχία τώρα εκτελεί μαχητικές υποθέσεις, γι’ αυτό μην επιφέρετε μεγάλη ζημιά στα αεροπλάνα. Είναι πολλά άχρηστα εκεί, μπορείτε να τα κάνετε ό, τι θέλετε. Τα κατεστραμμένα αεροπλάνα θα σας δείξουν. Χρειάζεται να φαίνονται όλα σαν μια αληθινή επίθεση των γειτονικών (ρωσικών) ειδικών δυνάμεων».

Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης ήδη έχουν στείλει τις επιστολές στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων που ανέφεραν οι hackers. Απάντηση ήταν η σιωπή. Και όπως φαίνεται, ο server δεν επιστρέφει την επιστολή. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις αυτές είναι πραγματικές, όπως και όλη η αλληλογραφία.

Για προβοκάτσια από τη «Δεξιά Παράταξη» παραμονές του δημοψηφίσματος στην Κριμαία έχει μιλήσει και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Σεργκέι Αξιόνοφ, λέγοντας πώς κάτι τέτοιο θα το επιχειρήσουν Ουκρανοί με τις στολές Ρώσων στρατιωτών.

Όλα αυτά είναι σε γνώση της Μόσχας και φαίνεται πώς έχουν ληφθεί υπόψη. Αν γίνουν τότε είναι σχεδόν σίγουρη μία στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, πιθανόν και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Δεν πρόκειται το Κρεμλίνο να επιτρέψει να γίνει η Κριμαία Κίεβο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στόχος και κοιτάσματα σε Μαύρη Θάλασσα – Κριμαία;


Δεν είναι μόνο η γεωστρατηγική της αξία ως ο νότιος κυματοθραύστης του αμυντικού συστήματος της Ρωσίας, δεν είναι μόνο η συναισθηματική, πολιτισμική, και ιστορική της αξία, δεν είναι μόνο η δεσπόζουσα θέση της στον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας ζώνης της Μαύρης Θάλασσας, η Κριμαία διαθέτει και αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τόσο φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου.

Του Δρ. Γεωργίου Φίλη

Στην συνημμένο χάρτη, για τον οποίο το «defence-point.gr» θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Δρ. Ηλία Κονοφάγο που τον παραχώρησε, γίνεται φανερό ότι η περιοχή, η οποία δυνητικά πρόκειται να αποτελέσει μέρος της υφαλοκρηπίδας αλλά και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της ανεξάρτητης Κριμαίας, βρίθει από κοιτάσματα και δυνητικές περιοχές ενδιαφέροντος ενώ μεγάλες θαλάσσιες περιοχές αποτελούν Οικόπεδα το οποία είτε έχουν παραχωρηθεί, είτε βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, είτε σχεδιάζεται να διατεθούν μέσω ανοιχτού διαγωνισμού.

Από τον χάρτη γίνεται φανερό ότι σε περίπτωση που η Ουκρανία χάσει την Κριμαία τότε θα απολέσει μία μεγάλη πηγή εσόδων τα οποία στην καταρρέουσα οικονομία της ίσως και να αποτελούσαν ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την συνομολόγηση της οποιαδήποτε δανειακής σύμβασης. Επιπλέον, όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, τα κύρια θαλάσσια οικόπεδα τα οποία προφανώς το Κίεβο είχε σκοπό να παραχωρήσει, βρίσκονται σε μία περιοχή την οποία δεν θα μπορεί ούτε να ελέγξει ούτε όμως και να διεκδικήσει σε περίπτωση που η Κριμαία αποφασίσει να διαχωρίσει τον δρόμο της από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως εάν η κατάσταση στην χώρα κλιμακωθεί, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή από την Οδησσό έως και την Κριμαία να επιμείνει στα σχέδια αυτονομίας ή/και ανεξαρτησίας, τότε γίνεται σαφές πως το Κίεβο θα χάσει ολόκληρη την παράλια ζώνη του και θα μεταβληθεί σε ένα περίκλειστο κράτος (landlocked state) του οποίου η μοίρα θα εξαρτάται από την καλή θέληση της Μόσχας και την… κατανόηση της Δύσης.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η Δυτική «εθνικιστική» Ουκρανία είναι μία αγροτική και υποανάπτυκτη σε οικονομικούς όρους περιοχή, ενώ ολόκληρη η βαριά βιομηχανία της χώρας βρίσκεται στην Ανατολική «ρωσική» Ουκρανία. Εάν λοιπόν το Κίεβο στερηθεί και των δυνητικών ενεργειακών του πηγών, πολύ απλά μεταβληθεί σε ένα κράτος δευτέρας κατηγορίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Πέραν λοιπόν της ρεβανσιστικής πολιτικής απέναντι στον Γιανουκόβιτς, η ηγεσία στο Κίεβο καλό θα ήταν να αντιλαμβανόταν την κατάσταση και να λογικευόταν, αφού εάν κάποιος θα μπορούσε να δεχτεί την de facto απόσχιση της Κριμαίας, η απώλεια της ανατολικής Ουκρανίας και της νότιας παράκτιας ζώνης θα σήμαινε και τον θάνατο του κράτους, το οποίο απλώς θα θυμίζει Ουκρανία, ενώ στην ουσία δεν θα έχει μείνει τίποτα περισσότερο από μία ανατολική απόφυση των σλαβικών φύλων της κεντρικής Ευρώπης.

ΠΗΓΗ:defence-point.gr

«Ξεπούλημα», «Πλουτοκρατία», «Κατοχή» - Τι κακόηχες λέξεις…


Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος 
Mιλούν για «ανάπτυξη», για «πλεονάσματα», για «success story». Και τι κάνουν; Ξεπουλάνε τα πάντα!
Μετά τον ΟΠΑΠ, τώρα πήρε σειρά το Ελληνικό, των 6.500 στρεμμάτων και των 400 κτιρίων, το οποίο πάνε να το δώσουν στον… έναν (και πάλι) μειοδότη, έναντι τιμήματος που ανέρχεται σε λιγότερο από 80 ευρώ το τετραγωνικό!!!
Προχτές ψήφισαν το πλαίσιο για να ξεκάνουν ολόκληρο τον ΟΛΠ.
Στις «διαπραγματεύσεις» τους με την τρόικα διακρίνει κανείς τις μεθοδεύσεις για το περαιτέρω ξεπούλημα του τραπεζικού τομέα.
Την περασμένη βδομάδα έδωσαν άδεια στα «κοράκια» να εποπτεύσουν επί τόπου το υπό ξεπούλημα αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Στη Βουλή πέρασαν διατάξεις για να μοιραστούν σε «φέτες» τα... ιμάτια της ΔΕΗ.
Έφτασαν στο σημείο να βγάζουν στο σφυρί ακόμα και τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ξεπουλάνε μέχρι και τα Προσφυγικά! Που «…αποτελούν κτίρια με ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική σημασία, άρρηκτα συνδεμένα με την αποκατάσταση και ένταξη των Μικρασιατών προσφύγων στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας».  

Aυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα αναφέρει η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, που το 2009 ανακήρυξε τα Προσφυγικά ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αλλά, σήμερα, είναι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού – πλέον - Σαμαρά που τα ξεπουλάει! 

Όποιος ρίξει μια ματιά στον κατάλογο εκποίησης που έχει συντάξει το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ (σσ: πρόκειται για το «ευγενές» Ταμείο που προσπάθησε να βγάλει στο σφυρί ακόμα και τον τοίχο της Καισαριανής!), θα φρίξει!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

«Ψαλίδι» στο μισθό του αφεντικού της Shell


Οι ετήσιες απολαβές του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της πετρελαϊκής εταιρείας Royal Dutch Shell Πίτερ Βόζερ μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα 11,2 εκατομμύρια δολάρια το 2013, εξαιτίας των απογοητευτικών επιδόσεων της εταιρείας.

Ωστόσο, η αμοιβή του Βόζερ για το περασμένο έτος ήταν και πάλι κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου της βρετανικής BP, παρά το ότι οι αποδοχές του Μπομπ Ντάντλεϊ τριπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά στα 8,7 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ετήσιος μισθός των συγκεκριμένων ανώτερων στελεχών των δυο ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών παραμένει πάντως πολύ κατώτερος από τα μισθολογικά επίπεδα των συναδέλφων τους στους πετρελαϊκούς κολοσσούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον ενθυλάκωσε συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. 

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι ο βασικός μηνιαίος μισθός του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Μπεν φαν Μπόιρντεν θα υποχωρήσει για τη φετινή χρονιά στα 1,95 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 2,25 εκατομμύρια δολάρια που ήταν ο μηνιαίος μισθός του Βόζερ, ο οποίος παραιτήθηκε στο τέλος του 2013 και έχει μέχρι το τέλος του Μαρτίου ρόλο «συμβούλου» του νέου επικεφαλής της εταιρείας. Για υπηρεσίες τριών μηνών θα λάβει ποσό 730.000 δολαρίων.

Η Royal Dutch Shell ακύρωσε στις αρχές του έτους ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην Αρκτική και ανακοίνωσε μείωση των δαπανών της μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών κερδών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, που ήταν το λιγότερο κερδοφόρο τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η απόδοση των επιχειρήσεων το 2013 ήταν απογοητευτική. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα των αμοιβών για το τρέχον έτος», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αποδοχών της εταιρείας.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΝ

Μικρά κέρδη για το αργό


Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το αργό αντιδρώντας ανοδικά έπειτα από τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις. 

Ειδικότερα, το αργό παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 21 cents ή 0,2% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 98,20 δολ. το βαρέλι. 

Το φυσικό αέριο σημείωσε βουτιά 2,4% στον απόηχο των κυβερνητικών στοιχείων που έδειξαν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου υποχώρησαν όσο αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. 

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου παραδόσεως Απριλίου έχασε 11 cents τερματίζοντας στα 4,38 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ξαναπήρε την ανηφόρα η ανεργία. Στο 27,5% το δ’ τρίμηνο

Νέα αύξηση της ανεργίας. Στο 27,5% το δ' τρίμηνο
Νέο άλμα καταγράφηκε στην ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία την εξεταζόμενη περίοδο αυξήθηκε στο 27,5%, έναντι 27,0% του προηγούμενου τριμήνου και 26,0% του αντίστοιχου τριμήνου 2012.

Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.589.657 άτομα και των ανέργων σε 1.363.137. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (31,7%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (24,4%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (57%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,5%
Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 28,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 66,5% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 1,4% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 72,0%. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (36,2% έναντι 26,8%). Επίσης, το 73,5% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,3%.

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Συνάντηση ΓΣΕΕ- εργοδοτών για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Για σήμερα, Παρασκευή, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματισθεί η πρώτη συνάντηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση που απέστειλε η Συνομοσπονδία προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη νέα εθνική γενική σύμβαση εργασίας.

Η ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα, καθώς και την επαναφορά των επιδομάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr