Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Σαν σήμερα το 1953, διαγράφονται τα χρέη της Γερμανίας... Όταν η Ελλάδα συμφωνούσε στην ελάφρυνση του χρέους...

Οικονομικές απαιτήσεις από τη Γερμανία είχαν 70 χώρες και το 1953 το συνολικό χρέος της χώρας ανερχόταν σε 30 δισ. μάρκα (σχεδόν 15,3 δισ. ευρώ)
Οικονομικές απαιτήσεις από τη Γερμανία είχαν 70 χώρες και το 1953 το  συνολικό χρέος της χώρας ανερχόταν σε 30 δισ. μάρκα (σχεδόν 15,3 δισ. ευρώ)
Ήταν 27 Φεβρουαρίου του 1953, όταν στο Λονδίνο επετεύχθη η συμφωνία ακύρωσης του μισού χρέους της μεταπολεμικής Γερμανίας. Αυτή η ακύρωση και ο τρόπος που έγινε, ήταν ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης (όπως ειπώθηκε) από τον πόλεμο. Παρουσιάζει ωστόσο έντονη αντίθεση με τα δεινά των πολιτών της Νότιας Ευρώπης σήμερα, στο όνομα του χρέους.
Με τις αναμνήσεις της ναζιστικής θηριωδίας ακόμη νωπές, πολλές χώρες ήταν απρόθυμες να...
προσφέρουν τόσο γενναιόδωρη ανακούφιση χρέους στη Γερμανία. Αλλά οι ΗΠΑ έπεισαν τους ευρωπαίους συμμάχους της, όπως η Ελλάδα, να παραιτηθούν από την αποπληρωμή του χρέους και τις αποζημιώσεις, προκειμένου να οικοδομηθεί μια σταθερή Δυτική Ευρώπη.

Στη γειτονική μας Βουλγαρία κάτι φαίνεται να έμαθαν οι πολιτικοί απ' τις διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου 2013


Ο ηλεκτρισμός στη Βουλγαρία είναι "απελευθερωμένος", δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες και "υπάρχει ανταγωνισμός". Μέσα στην "απελευθερωμένη" αγορά, το κυβερνών GERB του Μπορίσοβ είχε θεσπίσει το 2009 προνομιακό καθεστώς για τις ΑΠΕ, προκειμένου να ...

Στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ η εταιρεία ΝΤΙΑΞΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΑ


Στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Αερίου (ΕΣΦΑ) αποφάσισε η ΡΑΕ να εντάξει την «ΝΤΙΑΞΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΑΒΕΕ».

Όπως σημειώνει η Ρυθμιστική Αρχή, με απόφασή της που δημοσιεύεται στο Διαύγεια, διαπιστώνεται ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εγγραφή του αιτούντος στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ».

Η εν λόγω εταιρεία θα καταχωρηθεί στο Μητρώο Χρηστών με Αριθμό ΑΜΧ-41.ΠΗΓΗ:energypress.gr

Περισσεύει υπομονή!..


Τα λάθη γίνανε. Και γίνανε πολύ νωρίς και σε πολύ κρίσιμο τομέα, τον κρισιμότερο.

      Είτε μας αρέσει είτε όχι (δεν μας αρέσει), στις διαπραγματεύσεις ηττηθήκαμε κατά κράτος. Κυριολεκτικά. Ηττήθηκε το κράτος, που παραμένει δέσμιο και ανίσχυρο στα χέρια ξένων τοκογλύφων-απατεώνων-''εταίρων''.

     Ηττήθηκε και η κυβέρνηση κατά τούτο: αναγκάστηκε ήδη όχι σε συμβιβασμό (ο συμβιβασμός πολλές φορές είναι νίκη), αλλά να χρειάζεται να ψεύδεται απέναντι στους πολίτες που την στήριξαν, και την στηρίζουν ακόμα.
     Και μόνον ο ευφημισμός ''θεσμοί'', έναντι του πραγματικού ''τρόϊκα'', αποτελεί μείζον ψέμα.
     Κακώς, κάκιστα.
     Μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να τα κάνει σκ@τά λόγω απειρίας, ανεπάρκειας, βιασύνης ή ο,τιδήποτε άλλο,
     ..αλλά δεν έχει δικαίωμα να το κρύψει από τον λαό, ή ακόμη χειρότερα να προσπαθήσει να τον παραπλανήσει με κόλπα που ο ίδιος ο λαός καταδίκασε πριν από ένα μήνα.

     Επειδή δεν υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις (προς το παρόν), το blog υποθέτει πως οι πολίτες θα κάνουν για λίγο ακόμα ''τον χαζό'' και θα ανεχτούν την κυβέρνηση. Αυτό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο και από τις έμπρακτες διαθέσεις που θα δείξει η κυβέρνηση:
     Αν δηλαδή σκοπεύει να βάλει άγριο χέρι στους μεγαλοκαρχαρίες φοροφυγάδες, φοροκλέφτες, φοροψεύτες, και ν' αφήσει ήσυχους μισθωτούς και συνταξιούχους και μικροεπιχειρηματίες, αυτούς δηλαδή που ήδη είναι στο χείλος του προσωπικού και οικογενειακού τους γκρεμού,
     ..αν σκοπεύει (έμπρακτα όλα αυτά) να κάνει κάθαρση στο κράτος από ζιζάνια, παράσιτα, εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές, εθνικούς μιζαδόρους και σπαταλητές του δημοσίου χρήματος,
     ..αν σκοπεύει να σύρει στην Δικαιοσύνη ώστε να τιμωρηθούν σκληρά οι αίτιοι της εθνικής καταστροφής, μαζί με τα φερέφωνά τους ΜΜΕ και δημοσιογράφους που άνετα μπορούν να πάνε φυλακή για διασπορά ψευδών ειδήσεων, εκφοβισμό και εκβιασμό του κοινού, εν γνώσει τους και κατ' επανάληψη,
     ..αν, με δυό λόγια, σκοπεύει να ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

     Το παιχνίδι των Δανειακών Συμβάσεων, Μνημονίων, κλπ φαίνεται προς το παρόν πως χάθηκε, μέχρι τουλάχιστον να μας φέρουν οι απατεώνες δανειστές-''εταίροι''  προ τετελεσμένου, ή να αποφασίσουμε μόνοι μας να χτυπήσουμε γροθιά στο μαχαίρι.
     Απομένει η πραγματική αναδιάρθρωση του κράτους,
     ..και η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.

     Περιμένουμε.
     Κάνουμε υπομονή και περιμένουμε.
     Αλλά όχι για πάντα!..  
ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr

"Μπλόκο" Λαφαζάνη στις Σκουριές - Αντιδράσεις εργαζομένων

Αποτέλεσμα εικόνας για "Μπλόκο" Λαφαζάνη στις Σκουριές - Αντιδράσεις εργαζομένων
Σε ανάκληση της θεώρησης της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές Χαλκιδικής προχώρησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Η ανάκληση έγινε προκειμένου να γίνει επανέλεγχος για το κατά πόσον οι υποβληθείσες μελέτες, στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.

«Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ' όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον» αναφέρει το ΥΠΑΠΕΝ.

Στην απόφασή του ο κ. Λαφαζάνης επικαλείται ότι η τεχνική μελέτη της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών καθώς και η αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εγκρίθηκαν με βάση νομοθεσία που θεσπίστηκε μεταγενέστερα από την έκδοση των αδειών.

Αντίδραση εργαζομένων

«Ο πιο "αριστερός" υπουργός, θεωρητικά, αυτής της κυβέρνησης, αντί να τηρήσει τον λόγο του απέναντι σε εργαζόμενους, προτίμησε να κάνει το χατίρι σε πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και εντιμότητας, των οποίων τις απόψεις επικαλείται στη σημερινή απόφασή του» αναφέρουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην επιστολή υποστηρίζουν ότι ο κ. Λαφαζάνης είχε υποσχεθεί ότι «πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα ερχόταν πρώτα στη Χαλκιδική για να ενημερωθεί και να δει από κοντά τους χώρους που εργάζονται 2.000 κάτοικοι της Βορειανατολικής Χαλκιδικής».

Τα σωματεία καλούν τον επενδυτή να συνεχίσει τη στήριξη του επενδυτικού έργου και δηλώνουν ότι «αν γίνουμε δυσάρεστοι στη κυβέρνηση ας στείλει τα ΜΑΤ». Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα» Γιώργος Χατζής και ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας.ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ


Και διαδικτυακά η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας του ΙΚΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΚΑ
Δεν απαιτείται η προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ προκειμένου να 
ανανεώσουν την ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016 και να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, αφού όλες οι σχετικές διαδικασίες μπορούν να γίνονται από τον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Τη δυνατότητα αυτή έχουν όσοι υπάγονται στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τ. ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ).

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επισημαίνει τα εξής:

- Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωσή τους καταργήθηκε.

- Για τους άμεσα ασφαλισμένους, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το έτος 2014), έχουμε ήδη αναγγείλει ηλεκτρονικά την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, ώστε οι πάροχοι υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί, διαγνωστικά κέντρα κλπ) να τους εξυπηρετούν με την επίδειξη του ατομικού βιβλιαρίου υγείας, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και κυρίως χωρίς να απαιτείται προσέλευσή τους στις υπηρεσίες μας.

- Τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα έως 18 ετών) των ασφαλισμένων δικαιούχων περίθαλψης, εξυπηρετούνται από τους παρόχους υγείας χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, έστω και αν δεν διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου/ ΑΜΑ (δηλ. δεν έχουν απογραφεί), αρκεί να επιδείξουν ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, στο οποίο είναι καταχωρημένα.

- Για τα προστατευόμενα μέλη (συζύγους και τέκνα) των ασφαλισμένων του τ. ΟΠΑΔ / ΤΥΔΚΥ η ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας θα αναγγελθεί στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης την Τρίτη 3/3/2015.

- Όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να ενημερώνονται και να επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα από το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους/ Ασφαλιστική Ικανότητα).

Τέλος από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω τις οποίας θα παρέχεται δυνατότητα απογραφής (απόδοσης Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου / ΑΜΑ) των προστατευόμενων μελών (συζύγων και τέκνων) που είναι καταχωρημένα σε οικογενειακά βιβλιάρια υγείας με παράλληλη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας (ηλεκτρονική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας).ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Παρουσίαση της ΔΕΠΑ στο Συνέδριο European Export Showcase

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΠΑ
Η ΔΕΠΑ συμμετείχε στο συνέδριο European Export Showcase, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 20 Ιανουαρίου.
Την εταιρεία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Δρ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος.
Η ομιλία του είχε ως θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών οδών τροφοδοσίας του Ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος με φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν βγαίνουν οι χρόνοι για να αλλάξει εγκαίρως το θεσμικό πλαίσιο στα πετρέλαια


Δύσκολη και χρονοβόρα διαπιστώνουν όσο περνούν οι εβδομάδες στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ότι θα είναι η αλλαγή του σημερινού μοντέλου παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων, όπως είχε αρχικά προαναγγείλει η ηγεσία του.

Και υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπροστά στο χρόνο που πιέζει, αλλά και σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να το ξανασκέφτεται, και να εξετάζει τη διεξαγωγή του επικείμενου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη με βάση το σημερινό μοντέλο.

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ωστόσο στις δεύτερες αυτές σκέψεις οδηγεί η διαπίστωση ότι η αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου δεν είναι εφικτή αν δεν περάσουν τουλάχιστον... 6 με 8 μήνες, που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι και στη χειρότερη θα“χαθεί” ολόκληρη η φετινή χρονιά.

Ακόμη δηλαδή και αν δοθεί παράταση στη προθεσμία υποβολής των προσφορών για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη που εκπνέει στις 14 Μαίου, υπάρχει ο κίνδυνος, αφενός να χαθεί ολόκληρη η φετινή χρονιά, αφετέρου το παρόν τους στο διαγωνισμό να δώσει πολύ μικρός αριθμός εταιρειών.

Σκεφτείτε μόνο ότι για να καταρτισθεί το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες απαιτήθηκαν δύο χρόνια. Στο υπουργείο προβληματίζονται ότι δεν βγαίνουν οι χρόνοι, και ανήσυχοι από το αντίκτυπο που θα έχει να επαναληφθεί το Μάιο ό,τι περίπου συνέβη στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου το παρών τους στο διαγωνισμό της Δ.Ελλάδας έδωσαν μόνο δύο ελληνικές εταιρείες, εξετάζουν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και να μην αλλάξουν τη διαδικασία.

Αν επικρατήσει αυτή η άποψη τότε ο διαγωνισμός δεν θα μετατεθεί χρονικά, όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί και θα διεξαχθεί ως έχει. Δηλαδή, ο ανάδοχος θα είναι και ο κύριος του κοιτάσματος, αντίθετα με όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυριότητα των υδρογοναθράκων θα ανήκει στο κράτος, με τον μισθωτή να λειτουργεί ως εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Μοντέλο που ακολουθείται σε χώρες όπως η Γκάνα, η Νιγηρία, και η Βενεζουέλα.

Ο διάχυτος προβληματισμός συνδέεεται και με την απουσία κινητικότητας που επικρατεί από πλευράς πετρελαικών εταιρειών, κάτι που αποδίδεται τόσο στις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού, όσο και στην επενδυτική δυσπιστία προς τη χώρα.

Το μήνυμα που έδωσαν με τη στάση τους τέσσερις μεγάλοι ξένοι παίκτες, Shell, Total, Repsol, και Enel, αποσύροντας στις αρχές του μήνα το ενδιαφέρον τους από το μικρό διαγωνισμό της Δ. Ελλάδας, είναι σαφές, και φαίνεται να έχει ληφθεί και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ειδική βάση δεδομένων του υπουργείου για τις προς παραχώρηση και έρευνα περιοχές (data room), έχουν πολύ καιρό να εισέλθουν εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, και ο κίνδυνος πολύ μικρής προσέλευσης στο μεγάλο διαγωνισμό του Μαίου είναι υπαρκτός.ΠΗΓΗ:energypress.gr

Γιατί έπεσε τόσο πολύ χθες το Ευρώ;

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευρώ;
Το Ευρώ ανέμενε επί μέρες ένα κίνητρο για να λάβει συγκεκριμένη κατεύθυνση και να απεγκλωβιστεί από το στενό εύρος διακύμανσης στο οποίο κινούνταν τελευταία έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου.

Αυτό το κίνητρο δόθηκε μετά τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τις ΗΠΑ και έδειξαν μια εκπληκτική αύξηση των παραγγελιών για διαρκή καταναλωτικά αγαθά και μια αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης για τον δομικό πληθωρισμό. Ο δομικός πληθωρισμός είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και γενικά αποτελεί ένα πιο αξιόπιστο μέτρο εκτίμησης του πληθωρισμού. Τα στοιχεία αυτά προδίδουν ανάπτυξη για την αμερικανική οικονομία και πληθωριστικές πιέσεις.

Από την αντίσταση του 1.1363 το EUR/USD έκανε βουτιά κάτω από τη στήριξη του 1.1212 και έφτασε ως το 1.1182. Η τάση είναι καθοδική, αλλά είναι πιθανό να παγιωθεί για λίγο η ισοτιμία στη στήριξη του 1.1212 προτού δοκιμάσει νέα χαμηλά.


ΠΗΓΗ:forex.capital.gr

Καλοκαίρι και βάλε βλέπουν την απόφαση για ΔΕΣΦΑ τα ΕΛΠΕ


Η απόφαση για την έγκριση της πώλησης του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, στην κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εκτίμησε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2014 στους αναλυτές.

Τα ΕΛΠΕ πωλούν το μερίδιο που κατέχουν στο διαχειριστή 35% και αναμένεται να εισπράξουν όταν ολοκληρωθεί η πώληση 212 εκ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 400 εκ. ευρώ, με το Δημόσιο που πωλεί το 31% να εισπράττει τα υπόλοιπα.

Πάντως η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει αυτή τη στιγμή παγώσει τις διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή πάντως, όπως αναφέρθηκε χθες, ο όμιλος των ΕΛΠΕ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ έχουν δώσει την απαραίτητη παράταση ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο για ολοκλήρωση της μεταβίβασης, μόλις εξεταστεί η υπόθεση από τις Βρυξέλλες.

Τα ΕΛΠΕ, ανέφεραν εξάλλου ότι τα θεσμικά κενά που υπάρχουν στην αγορά του ηλεκτρισμού και χρήζουν παρεμβάσεων, οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εσόδων από τη συμμετοχή στην εταιρεία Elpedison και συνακόλουθα από τη ΔΕΠΑ. Χρειάζονται παρεμβάσεις αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Προς Μία Συνολική Ρήξη με το Αζερμπαϊτζάν Φαίνεται να Οδηγείται η Κυβέρνηση Λόγω TAP

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑΠ
Πρόσφατα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επισκέφτηκε το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο ( South Corridor). Ως γνωστό ο Νότιος Διάδρομος ο οποίος θα αποτελείται από το σύστημα αγωγών TANAP- TAP, όταν η κατασκευή του ολοκληρωθεί το 2019/2020 πρόκειται να μεταφέρει περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου (10.0 BCM σε πρώτη φάση) από το Αζέρικο τμήμα της Κασπίας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδος και Αλβανίας. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες η οποία από την αρχή υποστήριξε ανεπιφύλακτα και με συνέπεια την ανάγκη κατασκευής του αγωγού TAP, έναντι του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco, το σχέδιο του οποίου και καταργήθηκε μετά την επενδυτική απόφαση για τον TAP τον Ιούνιο του 2013.
Όμως παρά την αμέριστη στήριξη διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων προς τον TAP, η Ελληνική πολιτεία δεν συμφώνησε σε συγκεκριμένα ανταλλάγματα πέρα ορισμένων αόριστων δεσμεύσεων της κοινοπραξίας περί αξιοποίησης Ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών και την αγορά ορισμένων προϊόντων και πρώτων υλών από εγχώριους προμηθευτές, καθώς και την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού (30-40 άτομα) κατά την φάση λειτουργίας του αγωγού. Εν όψει αυτής της άκρως απογοητευτικής για τα Ελληνικά συμφέροντα κατάστασης ο Έλληνας υπουργός ενέργειας, στην πρώτη του επαφή με τους εκπροσώπους του TAP δικαίως έθεσε τους προβληματισμούς της κυβέρνησης ως προς τα αναμενόμενα ανταλλάγματα από την Κοινοπραξία, στην οποία πέραν της Βρετανικής BP (μερίδιο 20%) συμμετέχει και η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, η SOCAR (20%), η Βελγική FLUXYS(19%), η ENAGAS (16%) και η Ελβετική AXPO (15%) που ήτο και ο εμπνευστής του όλου έργου.
Δυστυχώς η Κοινοπραξία, με προεξέχουσα την SOCAR, όχι μόνο δεν θέλησε να συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό την δυνατότητα ανταλλαγμάτων αλλά έθεσε και νέους όρους στο πλαίσιο της συνολικής εμπορικής σχέσης με την Ελλάδα υποστηρίζοντας, μέσω του CEO της SOCAR κου. Ελχάντ Νάζιροφ ότι «Εάν η Ελλάδα θέλει να αγοράσει κάποιο μερίδιο, είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε. Ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα εγκαίρως ενώ θα πρέπει να εξευρεθεί μία αξιόχρεη εταιρεία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την κατασκευή του αγωγού και την υλοποίηση του project του Νοτίου Διαδρόμου». Δηλαδή η SOCAR αμφισβήτησε ανοικτά την δυνατότητα Ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις τεχνικές απαιτήσεις του έργου!
Ενωρίτερα η κοινοπραξία του TAP είχε σκιαιώς απορρίψει το εύλογο αίτημα της Ελληνικής πλευράς για επιβολή τελών διέλευσης στον αγωγό T AP και μείωση των τιμών του αζερικού αερίου, ενώ με ουσιαστική άρνηση συνεργασίας ισοδυναμούν και οι προϋποθέσεις που θέτει η κοινοπραξία για την ικανοποίηση του τρίτου αιτήματος που αφορά τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε αυτήν. Αν και η κοινοτική νομοθεσία, βάσει των προβλέψεων του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, ρητώς αποκλείει την επιβολή transit fees σε διερχόμενους αγωγούς, θα μπορούσε η κοινοπραξία στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής σχέσης της με την φιλοξενούσα χώρα να προσφέρει στην Ελληνική πλευρά ισοδύναμα οικονομικά οφέλη, λ.χ. μέσω της υπογραφής παράλληλων συμβάσεων, για την προσφορά υπηρεσιών εξυπηρέτησης των τεχνικών αναγκών του αγωγού ( maintenance and service agreement). Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr η Ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ουδέποτε έθεσε επί τάπητος το συγκεκριμένο ή παρεμφερές θέμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο προβλέπει συμμετοχή της ΔΕΠΑ στον αγωγό T AP μέσω της εξαγοράς ποσοστού μέχρι 5% μετά τη λειτουργία του αγωγού και χωρίς προκαθορισμένο τίμημα όπως προκύπτει από δηλώσεις του στο αζέρικο πρακτορείο « azernews», ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Socar Eλχαντ Ναζίροφ έκανε απολύτως σαφές ότι η κοινοπραξία του T AP, στην οποία η εταιρεία του συμμετέχει με ποσοστό 20%, δεν προτίθεται να παραχωρήσει μερίδιο στην ελληνική πλευρά άνευ σοβαρού οικονομικού ανταλλάγματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Έλληνα υπουργού στο αίτημα για συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην κοινοπραξία άνευ οικονομικού ανταλλάγματος είναι η αντίστοιχη συμμετοχή στον αγωγό TANAP της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, της TPAO, με ποσοστό 19%. Η συμμετοχή της ήτο ένα από τα ανταλλάγματα που απέσπασε η τουρκική πλευρά, μαζί και με τη διακράτηση ποσοτήτων αερίου που θα διέρχονται μέσω του αγωγού για την κάλυψη των αναγκών της σε προνομιακή τιμή προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη διέλευση του αγωγού από τα εδάφη της. Είναι φανερό ότι ουδεμία παρόμοια διαπραγμάτευση υπήρξε μεταξύ Ελληνικής πλευράς και Κοινοπραξίας, όταν καταρτίστηκε η αντίστοιχη συμφωνία, τον Μάρτιο του 2013, αφού σε αυτή δεν συμμετείχαν καν στελέχη των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Ως να μην έφθανε η όλως αρνητική τοποθέτηση της Κοινοπραξίας έναντι των Ελληνικών δίκαιων αιτημάτων περί ανταποδοτικών ωφελειών ο πολύς κ. Ναζίροφ με συμπληρωματική δήλωσή του δεν άφησε κανένα περιθώριο ικανοποίησης στο αίτημα του κ. Λαφαζάνη για μείωση της τιμής του αερίου που εισάγει η ΔΕΠΑ από το Αζερμπαϊτζάν σήμερα μέσω της Τουρκίας αλλά και των συμφωνηθέντων ποσοτήτων του 1 δισ. κ.μ. αερίου που θα φτάνουν στη χώρα με την έναρξη της λειτουργίας του TAP. «Είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αέριου, αφού αυτό δεν συνάδει με τη διεθνή πρακτική», είπε ο Ναζίροφ και συμπλήρωσε, «Υπεγράφη σύμβαση για 25 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές διαπραγματεύσεις που θα αφορούν σε αλλαγή της τιμής πώλησης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εάν υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση αυτό μπορεί να γίνει μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου. Καθώς η ελληνική πλευρά ακόμη δεν αγοράζει αέριο, κάθε αλλαγή τιμής είναι εκτός συζήτησης. Και εκτός αυτού μια τέτοια συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά το κονσόρτιουμ των 7 εταιρειών που θα προμηθεύουν με αέριο την Ελλάδα». Όμως ο κ. Ναζίροφ στις προκλητικές κατά τα άλλα δηλώσεις του σκόπιμα παρέλειψε να πει ότι η ΔΕΠΑ είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή εταιρεία που αγοράζει Αζέρικο φυσικό αέριο εδώ και οχτώ (8) χρόνια, δηλαδή από τότε που πρωτολειτούργησε ο Ελληνο- Τουρκικός διασυνδετήριος αγωγός το 2007!
Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων και με δεδομένη την άκρως απαξιωτική στάση του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην νέα ελληνική κυβέρνηση, εύλογα δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά ως προς τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Μπακού και Αθηνών. Με το έργο του αγωγού TAP να αποτελεί μία πραγματικότητα και με την Ελλάδα συμμετέχουσα στο όλο εγχείρημα δημιουργίας του Νότιου Διαδρόμου μέσω σειράς διακρατικών συμφωνιών, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών αφού είναι χειροπόδαρα δεμένη μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών. Μπορεί όμως να εκφράσει την δυσαρέσκεια της με διάφορους νόμιμους τρόπους στο απολυταρχικό καθεστώς Αλίεφ. Ένας από αυτούς θα ήτο η ακύρωση της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR (βλέπε σχετικό σχόλιο energia. gr στις 19/2) με πρόσχημα τις σοβαρές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία πρώτη και δικαιολογημένη αντίδραση στην αδιάλλακτη και άκρως προσβλητική στάση της SOCAR και της Αζέρικης ηγεσίας απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση. Μία δεύτερη αντίδραση θα ήτο να ζητήσει η κυβέρνηση από τα δύο διυληστηριακά συγκροτήματα της χώρας να σταματήσουν για ένα διάστημα να προμηθεύονται Αζέρικο πετρέλαιο. Είμεθα βέβαιοι ότι δύναται να υπάρξει σειρά άλλων αντίμετρων που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση κατά του Αζερμπαϊτζάν, καθότι μόνο με αυτό τον τρόπο η Αζέρικη πλευρά ίσως αρχίσει να αντιλαμβάνεται το ειδικό βάρος της Ελλάδας στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου και όχι μόνο.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Σε χαμηλό ενός μηνός η τιμή του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Σε χαμηλό ενός μηνός η τιμή του πετρελαίου
Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα έκλεισε η τιμή του πετρελαίου με την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου να "πληγώνει" ακόμη περισσότερο μια αγορά που υποφέρει ήδη από τα ιστορικά υψηλά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κατά σχεδόν 6% μετά τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που έδειξαν ότι τα αποθέματα υποχώρησαν λιγότερο του αναμενόμενου την περασμένη εβδομάδα παρά το ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα στις ανατολικές ΗΠΑ.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 2,82 δολάρια ή 5,5% στα 48,17 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί του κλάδου υπέδειξαν την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ ως το βασικό καταλύτη για την αιφνίδια πτώση του πετρελαίου.


ΠHΓΗ.capital.gr

Μείωση 14% κατέγραψε ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα

Μείωση 14% κατέγραψε ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες στην Πορτογαλία ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ) και στην Ιρλανδία παρέμεινε αμέταβλητος στα 1.462 ευρώ την ίδια περίοδο.

Σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης η μείωση στη χώρα μας ήταν -12%, από 865 ΜΑΔ σε 764 ΜΑΔ όταν στη Γερμανία είναι 1.441 ΜΑΔ. Στην Πορτογαλία ο πραγματικός ελάχιστος μισθός σε ΜΑΔ αυξήθηκε κατά 21% και στην Ιρλανδία κατά 10%.

Στην Ε.Ε. σε ονομαστικούς όρους οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον ελάχιστο μισθό μεταξύ 2008 και 2015 παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία +95%, τη Βουλγαρία +64%, τη Σλοβακία +58% και τη Λετονία +57%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την 1η Ιανουαρίου 2015, 22 από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. εφάρμοζαν ελάχιστο μισθό με μεγάλες όμως διακυμάνσεις να παρατηρούνται μεταξύ της Βουλγαρίας που είναι 184 ευρώ και του Λουξεμβούργου που φτάνει τα 1.923 ευρώ.

Ειδικότερα, δέκα κράτη μέλη εμφανίζουν ελάχιστο μισθό κάτω από τα 500 ευρώ: Bουλγαρία 184 ευρώ, Ρουμανία 218 ευρώ, Λιθουανία 300 ευρώ, Τσεχία 332 ευρώ, Ουγγαρία 333 ευρώ, Λετονία 360 ευρώ, Σλοβακία 380 ευρώ, Εσθονία 390 ευρώ, Κροατία 396 ευρώ και Πολωνία 410 ευρώ.

Σε πέντε κράτη μέλη ο ελάχιστος μισθούς κυμαίνεται μεταξύ 500-1.000 ευρώ: Πορτογαλία 589 ευρώ, Ελλάδα 684 ευρώ, Μάλτα 720 ευρώ, Ισπανία 757 ευρώ και Σλοβενία 791 ευρώ.

Τέλος, σε επτά κράτη μέλη ο ελάχιστος μισθός υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ: Μεγάλη Βρετανία 1.379 ευρώ, Γαλλία1.458 ευρώ, Ιρλανδία 1.462 ευρώ, Γερμανία 1.473 ευρώ Βέλγιο και Ολλανδία 1.502 ευρώ και Λουξεμβούργο 1.923 ευρώ.ΠΗΓΗ:newsbeast.gr