Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ


                                                                                                           
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τις επόμενες μέρες ξεκινάει η συζήτηση για την τροποποίηση του Καταστατικού ΠΣΕΕΠ με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος – αλλά και το ίδιο το Καταστατικό. Μια διαδικασία ιδιαίτερης βαρύτητας και οφείλουμε όλοι οι εργαζόμενοι να επιδείξουμε την απαιτούμενη προσοχή.
Το Καταστατικό που θα προκύψει από την ψήφο των εργαζομένων θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Σωματείου. Θα προσδώσει την δυναμική που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει όλα όσα βιώνει ο κόσμος της εργασίας σήμερα αλλά και στο μέλλον.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ με πλήρη υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις αγωνίες, τις σκέψεις αλλά και τις ιδέες των εργαζομένων καταθέτει την πρότασή της. Μία πρόταση με γνώμονα την οχύρωση – θωράκιση του θεσμού ώστε ισχυρότερος από ποτέ να μπορεί απρόσκοπτα να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Ειδικότερα η πρότασή μας έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Για το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνουμε να υπάρξει μείωση των μελών από 21 σε 13 διατηρώντας την Εκτελεστική Γραμματεία στα 9 μέλη. Δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται για το αριθμητικό μέγεθος του Διοικητικού Συμβουλίου και την αναγκαιότητα ενός ευέλικτου σχήματος που θα μπορεί να παίρνει γρηγορότερα τις όποιες αποφάσεις. Παράλληλα διατηρώντας τα 9 μέλη της Εκτελεστικής, αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ που αποτελεί όραμα πολλών εργαζομένων αλλά και αναγκαιότητα στα δύσκολα που έρχονται.
Επίσης, θέλουμε την σαφέστερη αποτύπωση εκείνων των διατάξεων του Καταστατικού ώστε να μην τίθεται σε ισχύ οποιαδήποτε συμφωνία Συνδικάτου – Εργοδότη χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σαφώς και υπάρχει σήμερα στο Καταστατικό μας, αλλά χρειάζεται σαφέστερη αποτύπωση και καλύτερη διασφάλιση με σαφέστατα περιθώρια χρόνου ώστε να αποφεύγονται εξελίξεις όπως π.χ. το θέμα της Groupama. Είναι πλέον απόλυτα κατανοητό σε όλους τους εργαζομένους ότι τέτοιες πράξεις πρέπει να τελειώσουν. Χρέος μας είναι να θωρακίσουμε το Καταστατικό έτσι ώστε να αποκλείει εκ προοιμίου τέτοιες καταστάσεις.
Στα περιφερειακά Συμβούλια (ΠΕ.ΣΥ.), ταυτόχρονα με την διατήρηση του ΠΕ.ΣΥ. των ΒΕΘ προτείνουμε την δημιουργία ΠΕ.ΣΥ. σε όλες τις εγκαταστάσεις (ΒΕΑ, ΒΕΕ, ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ). Κατά την διάρκεια των συζητήσεων της επιτροπής για την τροποποίηση του Καταστατικού, όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει και «χρειάζονται περισσότερα χέρια». Σε συνδυασμό με την προτεινόμενη μείωση των μελών του Δ.Σ., τα ΠΕ.ΣΥ. για εμάς αποτελούν αναγκαιότητα. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των ΠΕ.ΣΥ. θα είναι καθορισμένος σε αυστηρά θεσμικά πλαίσια και όχι μόνο δεν θα εμποδίζουν την λειτουργία του Δ.Σ. αλλά θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του.
Όσον αφορά το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) – σε συνδυασμό με τις θέσεις μας για την Γενική Συνέλευση που θα αναλύσουμε παρακάτω – θεωρούμε ότι πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος του στην λήψη αποφάσεων για πολυήμερες απεργίες και στους Κανονισμούς Λειτουργίας των επιτροπών του Σωματείου. Στην εκλογή των μελών του θέλουμε να κάνουμε την ΥΠΕΡΒΑΣΗ. Αντιλαμβανόμενοι πλήρως τα νομικά προβλήματα, ζητάμε την συναίνεση όλων ώστε η εκλογή να γίνεται με κοινό ψηφοδέλτιο με ανάλογη παρέμβαση στον τρόπο εκλογής για την αποφυγή θλιβερών φαινομένων. Κάποιες φορές η συναίνεση για να γίνει πράξη το όραμα πολλών εργαζομένων θα πρέπει να ξεπερνά τα όποια κολλήματα….
Κορυφαίο όργανο του Σωματείου είναι η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Πιστεύουμε στην ενίσχυση του ρόλου της με μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στις κρίσιμες αποφάσεις. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με την αναβάθμιση των Περιφερειακών Συνελεύσεων θέτοντας ένα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων δίνοντας την δυνατότητα καθορισμού θεμάτων στη Γενική Συνέλευση. Με την πρόταση αυτή δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο σε όλους μας να συμμετέχουμε περισσότερο ενισχύοντας την συλλογικότητα του θεσμού.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ κατανοώντας πλήρως την αναγκαιότητα της τροποποίησης του Καταστατικού καταθέτει τις προτάσεις της δηλώνοντας ότι θα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες με ειλικρίνεια, χωρίς δογματισμούς και σκοπιμότητες. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε πολύ καλοί στις αριθμητικές και στις τακτικές. Ας δαπανήσουμε αυτή την ενέργεια με διαφορετικό τρόπο προσπαθώντας να ανακαλύψουμε αυτά που μας ενώνουν αγνοώντας αυτά που μας χωρίζουν, για το όφελος των εργαζομένων.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της να υπάρξει κοινή πρόταση. Παρά τη χθεσινή ανακοίνωση του Σωματείου, όπου για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την σφραγίδα του ΠΣΕΕΠ για παραταξιακούς σκοπούς, εμείς ελπίζουμε ότι όλες οι παρατάξεις θα πράξουν ανάλογα.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ λαμβάνοντας υπόψη της όλη την διαδικασία θα καταθέσει την τελική πρότασή της στα όργανα του Σωματείου και στη συνέχεια στην κρίση των εργαζομένων στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και σεβασμό.

                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου