Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Έτσι μας κλέβουν οι πετρελαϊκές εταιρίες στην Ελλάδα



Η εφημερίδα Τα Νέα, με σημερινό δημοσίευμα της, μας εξηγεί το πως οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες στη χώρα μας, κρατούν τις τιμές των καυσίμων ψηλά, κάνοντας μας όλους να πληρώνουμε ακριβά τα καύσιμα. Η μια από τις πρακτικές που κρατούν τις τιμές ψηλά, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το χώρο των καυσίμων, είναι αυτό που λένε «buy low, sell high»: αγοράζουν φθηνά και πουλάνε ακριβά όταν η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει πλέον. Στο διάστημα που μεσολαβεί το προϊόν βρίσκεται στους πιστοποιημένους χώρους αποθήκευσης των αποθεμάτων και «περιμένει» να αυξηθούν οι τιμές του αργού για να αποσύρουν και τη δική του αξία.
Σε έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας το 2010 για την ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση των πετρελαϊκών αποθεμάτων ασφαλείας της χώρας αλλά και των πιστοποιημένων αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες. Η αναφορά της ΔΕΕ αναφέρει:
Τα υποχρεωτικά αποθέματα της βιομηχανίας πρέπει να διατηρούνται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα λειτουργικά ή/και τα εμπορικά αποθέματα πρέπει να διατηρούνται χωριστά. Στην πράξη, τα υποχρεωτικά αποθέματα ασφαλείας στην Ελλάδα αναμειγνύονται με τα λειτουργικά ή/και τα εμπορικά αποθέματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα συμφωνούν: η άγρια κερδοσκοπία διαιωνίζεται στην αγορά των καυσίμων. Οι αυξήσεις των τιμών είναι συνεχείς, παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου