Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Πάνος Σκουρλέτης σε εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιριών: «Αδράξτε τις νέες ευκαιρίες για επενδύσεις που προσφέρει η Ελλάδα»


Πρόσκληση στους ξένους επενδυτές να αδράξουν τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο επίσημο δείπνο της εκδήλωσης για την 45η συνάντηση πετρελαϊκών εταιριών, που διοργάνωσαν τα ΕΛΠΕ και η IΗS στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, η συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου αναμένεται να..
επισφραγίσει την αλλαγή του κλίματος για την ελληνική οικονομία. Ένα κλίμα, που όπως είπε θα είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό και το οποίο θα ενισχυθεί και θα παγιωθεί εφόσον η κυβέρνησή ανταποκριθεί στην ανάγκη για μεγάλες τομές.

«Σας διαβεβαιώνω, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι έτσι θα γίνει. Είμαστε  σίγουροι για τις δυνατότητές μας να ωφελήσουμε τους Έλληνες πολίτες με τις παρεμβάσεις μας, προσελκύοντας ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις στη βάση ενός σταθερού πλαισίου για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.»

Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων που ήταν και κεντρικό θέμα της συνάντησης ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων εβδομάδων ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των τριών εμπορικών και τεχνικών προσφορών που έχουν κατατεθεί στον διαγωνισμό για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια

περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Μόλις το υπουργείο παραλάβει την πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης θα προχωρήσει αμέσως στην κατακύρωση του διαγωνισμού, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δ. Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός για τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των προσφορών, αφορά τις παραχωρήσεις σε 20 θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τις οποίες κατατέθηκαν προσφορές μόνον για τρία μπλοκ, δύο από τα ΕΛΠΕ και μία από κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, της ιταλικής Εdison και της γαλλικής Τotal.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης οι χαμηλές τιμές του αργού που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, σας κάνουν σκεπτικούς για άμεσες επενδύσεις στην έρευνα για να προσθέσει: «Είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε ερευνητικά δεδομένα και γνώσεις που έχουν συλλεχθεί στο παρελθόν και να διαμορφώσομε κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία για τις πετρελαϊκές εταιρίες για να αναλάβουν την έρευνα στη χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι και προχωρούμε δυναμικά για την προσέλκυση και άλλων εταιρειών και επενδύσεων σε αυτό τον παραγωγικό κλάδο που μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει σημαντικό μοχλό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σημαντικές επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα και στη συνέχεια, όταν όλα πάνε καλά και ανακαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, με ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και μεγάλα έσοδα για το Ελληνικό δημόσιο.»

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιχειρηματική κατάταξη που δημοσιεύει η ΙΗS με βάση αντικειμενικά επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της και βρίσκεται 64η στην κατάταξη ανάμεσα σε 129 χώρες, από 87η το 2013 και 91η το 2014, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με την επιχειρηματική κατάταξη που δημοσιεύει η ΙΗS με βάση αντικειμενικά επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της και βρίσκεται 64η στην κατάταξη ανάμεσα σε 129 χώρες, από 87η το 2013 και 91η το 2014, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Η IΗS είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες στον κόσμο στην παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών για την ενέργεια και διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιριών όπως η ExxonMobil, η Shell, Total, Noble, MOL, INA, Gazprom, EON, Vermillon, Vegas κά.


ΠΗΓΗ:energyworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου