Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Αξιωματούχος BP: "Στην ώρα του" ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου


Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου πάει καλά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό, είπε χθες αξιωματούχος της ΒΡ.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου (SGC) αποτελείται από μια αλυσίδα αγωγών που θα μεταφέρει για πρώτη φορά φυσικό αέριο από το πεδίο Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να φθάσουν στην Ευρώπη μέχρι το 2020 το αργότερο, μέσω του..
Διαδριατικού Αγωγού, καθώς και του αγωγού Νότιου Καυκάσου μέσω της Γεωργίας και του αγωγού TANAP μέσω της Τουρκίας.

Η BP αναπτύσσει το πεδίο Shah Deniz II και έχει μετοχές στους αγωγούς, μαζί με άλλες εταιρείες.

«Το βλέπουμε ως ένα έργο που θα επεκταθεί. Πρόκειται για ένα έργο 45 δις $ και έχουμε ήδη συμβάσεις για περίπου το ένα τρίτο αυτού. Προχωρά στην ώρα του και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό», είπε ο Peter Mather, επικεφαλής της BP στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη στο Λονδίνο.

Το πρώτο αέριο αναμένεται να μεταφερθεί στην Τουρκία στο τέλος του 2018, με την παροχή στην Ευρώπη αναμένεται μέχρι το 2020.

Αλλά η EurActiv.com πληροφορήθηκε ότι ο TAP, ο αγωγός που είναι το τελικό τμήμα του Νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου από τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδα στο Santa Foca στη νότια Ιταλία, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των διαμαρτυριών από τους ντόπιους πολίτες στην Ιταλία που τάσσονται κατά του έργου.

«Υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους πληθυσμούς σε ορισμένες πόλεις κοντά στο σημείο εισόδου του υποθαλάσσιου αγωγού στην Ιταλία, έχοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες», είπε ένας εμπειρογνώμονας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ερωτηθείς από την EurActiv εάν βρίσκεται ρωσική μυστική δράση πίσω από αυτό, ο εμπειρογνώμονας δήλωσε:

«Υπάρχουν πολλές φήμες ότι είναι οι Ρώσοι πίσω από αυτό. Αλλά αυτό δεν είναι έκπληξη για κανέναν, γιατί οι Ρώσοι δεν θέλουν κανένα αέριο που προέρχεται από οποιαδήποτε διαδρομή, εκτός από τη δική τους διαδρομή».

Η Ρωσία προσπαθεί να αναβιώσει τον δικό της αγωγό Poseidon, που μοιάζει με το τελικό υποθαλάσσιο τμήμα του TAP. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι το πώς το ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει αρχικά στην Ελλάδα, με δύο επιλογές σήμερα στο τραπέζι – μέσω Τουρκίας ή της Βουλγαρίας.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου