Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη ρωσική Rosneft

Αποτέλεσμα εικόνας για διυλιστηρια ασπροπυργου
Tη συνεργασία με τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Rosneft εξετάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στο μοντέλο της πρόσφατης συμφωνίας με την ιρανική εταιρεία πετρελαίου ΝΙΟC, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανό η συνεργασία να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, στις 28 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας τα ΕΛΠΕ θα εφοδιάζονται αργό πετρέλαιο από τη Roseft και θα προμηθεύουν το ρωσικό όμιλο με διυλισμένα προϊόντα, κυρίως ντίζελ, αποπληρώνοντας έτσι ένα μέρος ή το σύνολο των προμηθειών αργού. Ανάλογης μορφής είναι η συμφωνία που υπέγραψαν τα ΕΛΠΕ με την ιρανική NIOC, καθώς μέρος της παλαιάς οφειλής που είχαν τα ΕΛΠΕ προς την εταιρεία εξοφλείται με εξαγωγές καυσίμων.

Οι επαφές των ΕΛΠΕ με τη Rosneft έχουν ξεκινήσει εδώ ..
και καιρό, ενώ τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τα γραφεία του ρωσικού ομίλου στη Μόσχα κλιμάκιο της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Μάλιστα έχουν υπάρξει φήμες ότι πέραν της εμπορικής συνεργασίας, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για στενότερη, στρατηγικού τύπου συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενδεχομένως και μετοχική.

Μέχρι στιγμής πάντως, και οι δύο βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση, o οποίος μέσω της Paneuropean ελέγχει το 42,63% και το Δημόσιο, με μερίδιο 35,48% το οποίο έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, διαψεύδουν τα σενάρια αυτά. Εδώ και χρόνια εξάλλου, μεγάλο μέρος του αργού που εισάγουν τα ΕΛΠΕ προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Rosneft είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, με δραστηριότητα και στο φυσικό αέριο -και μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες παγκοσμίως- με κύριο μέτοχο το ρωσικό δημόσιο, ενώ σημαντικό ποσοστό, το 19,75%, κατέχει, από το 2013, η βρετανική πολυεθνική ΒΡ.

Πριν από λίγες ημέρες η Rosneft, παρότι η ίδια δεν διαθέτει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), πραγματοποίησε την πρώτη ρωσική εξαγωγή LNG, με την αποστολή φορτίου στην αιγυπτιακή εταιρεία Εgas.

Τέλος, ξεκίνησαν χθες στην Αθήνα οι εργασίες της 45ης συνάντησης πετρελαϊκών εταιρειών κεντρικής, νότιο-ανατολικής Ευρώπης και Κασπίας, που συνδιοργανώνουν τα ΕΛΠΕ, που είναι και ο αποκλειστικός χορηγός, με την IHS, Information Handling Services, από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στην παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών στον τομέα της Ενέργειας, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων.


ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου