Υπήρχε μια εποχή που η Saudi Aramco δεν χρειαζόταν να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ικανότητά της να προμηθεύει το απαραίτητο πετρέλαιο, ώστε να διατηρεί η Σαουδική Αραβία το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.
Στο μεγαλύτερο μέρος της 80ετούς ιστορίας της, η σαουδική κρατική πετρελαϊκή είχε στη διάθεσή της αδιαμφισβήτητα τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του πλανήτη, με ένα παραγωγικό κόστος από τα χαμηλότερα διεθνώς. Ασχολούταν κυρίως με την μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των μεγάλων σαουδικών κοιτασμάτων και με το πώς θα παρέμενε το βασίλειο ο βασικός swing παραγωγός του OPEC. Η Aramco προσλάμβανε και εκπαίδευε εκπληκτικούς μηχανικούς πετρελαίου για να διαχειρίζονται τα τεράστια κοιτάσματά της, έτσι ώστε να αυξομειώνεται η παραγωγή του καθενός με το γύρισμα μιας βαλβίδας.
Όμως, πολλά άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, τόσο στον κόσμο όσο και εγχώρια, και ταρακούνησαν την κυριαρχία της Aramco. Τώρα πλέον αναγκάζεται να εξετάσει προηγουμένως ασύλληπτες στρατηγικές, όπως το να θέσει σε πρώτο ρόλο την παραγωγή φυσικού αερίου ή να σοβαρευτεί σε ότι αφορά την μη συμβατική παραγωγή υδρογονανθράκων, ή το να εξοικονομήσει ενέργεια.
Μια σύντομη ανάγνωση της ετήσιας έκθεσης της Aramco για το 2013, η οποία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι αρκετή για να πείσει τον καθένα ότι η αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών για την μεγαλύτερη σαουδική επιχείρηση.
«Έχουμε ξεκινήσει μια φιλόδοξη εταιρική μεταμόρφωση με οδηγό την Στρατηγική Πρωτοβουλία, δηλαδή το όραμά μας για την Saudi Aramco με άξονα το 2020», τονίζεται στο κείμενο.
«Οι εξελίξεις αυτές όχι μόνο θα διασφαλίσουν ότι η Saudi Aramco θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στο αργό πετρέλαιο και στην παραγωγή και εξαγωγή NGL, αλλά θα μας ωθήσει στις πρώτες θέσεις των παραγωγών χημικών διεθνώς και θα επιβεβαιώσει την προσήλωσή μας στο μέλλον του βασιλείου εν μέσω ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου».
Μια τέτοια δήλωση στρατηγικής ίσως δεν είναι ασυνήθιστη από μια μεγάλη διεθνή πετρελαϊκή, αλλά για την Saudi Aramco, το να λέει ότι υπάρχει ανοικτό ζήτημα για το αν θα παραμείνει «παγκόσμιος ηγέτης» στην παραγωγή αργού πετρελαίου και στις εξαγωγές είναι μνημειώδες. Η αναφορά στις παγκόσμιες αλλαγές είναι επίσης χαρακτηριστική και φανερώνει την ανησυχία της σαουδικής κυβέρνησης για εξελίξεις όπως το αμερικανικό μη συμβατικό αέριο, την ανάδειξη των πολύπλοκων διϋλιστηρίων στην Ασία και την πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για καύσιμα και ηλεκτρισμό στην ίδια την Σαουδική Αραβία.
«Το χαρτοφυλάκιό μας αναδιαμορφώνεται για να ικανοποιήσει τις νέες απαιτήσεις στις δραστηριότητες upstream και downstream, αλλά και στο βασίλειο εν γένει. Επίσης, επεκτείνεται σε όραμα και σε τεχνολογική ικανότητα για να γίνει πιο ενσωματωμένο, παγκόσμιο και διαφοροποιημένο», αναφέρει η Aramco.
Οι προγραμματισμένες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: Την επέκταση της παραγωγικής βάσης του βασιλείου μέσω της επέκτασης στο μη συμβατικό αέριο και πετρέλαιο, την περαιτέρω επέκταση στα πετροχημικά, όπου παραδοσιακά κυριαρχούν εταιρείες άσχετες με το αργό πετρέλαιο, καθώς και τον περιορισμό της εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων.
«Το μη συμβατικό αέριο έχει γίνει μεγάλος φορέας αλλαγής στην παραγωγική στρατηγική και ένα πιθανό καύσιμο για την αυξημένη ενεργειακή ζήτηση του βασιλείου Ενώ διατηρείται το ενδιαφέρον για ΑΠΕ, έχουμε ξεκινήσει και το ταξίδι μας ώστε να γίνουμε ηγέτες και στα χημικά», τονίζεται.
Στην επισκόπηση των δραστηριοτήτων upstream για το 2013, η εταιρεία αναφέρει ότι έκανε σημαντική πρόοδο σε δύο έργα στον Περσικό Κόλπο: Το τεράστιο κοίτασμα βαρέως πετρελαίου Μανίφα στις ανατολικές ακτές της χώρας και το πρώτο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου, Καράν. Αν και τα έργα αυτά βρίσκονται μέσα στις παραδοσιακές παραγωγικές περιοχές του βασιλείου, εντούτοις τα δύο αυτά έργα δεν συγκαταλέγονται στα τυπικά έργα ανάπτυξης και θέτουν την Aramco σε μια νέα πορεία από τεχνικής άποψης. Η Aramco τονίζει την ανακάλυψη πετρελαίου το 2013 στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία αποτελεί περιοχή-σύνορο για την εταιρεία, καθώς και την ανακάλυψη άλλων δύο κοιτασμάτων στα ανατολικά.
Αναδεικνύει ιδιαίτερα τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντάς τες ως «βασικές για την στήριξη του τομέα φυσικού αερίου, ο οποίος έχει στόχο την ικανοποίηση των εγχώριων αναγκών και της βιομηχανικής ανάπτυξης».
Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι το πρόγραμμά της στο μη συμβατικό αέριο έγινε «πλήρως λειτουργικό» μέσα στο 2013.
«Ένα σημαντικό στοιχείο της εταιρικής μας στρατηγικής είναι η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας μας ως ο πιο αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας διεθνώς, ενώ ταυτόχρονα θα επεκταθούμε σε νέους τομείς. Οι νέοι αυτοί τομείς περιλαμβάνουν την μαζική επέκταση στην έρευνα και στην ανάπτυξη μη συμβατικών πηγών αερίου», τονίζει.
Στο downstream, η Aramco προσπαθεί να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο στα χημικά προϊόντα μέσω κοινοπραξιών υψηλής τεχνολογίας και αναμένει να δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας στο βασίλειο μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τέλος, στην εξοικονόμηση καυσίμων και ηλεκτρισμού, που αποτελεί τον τρίτο πυλώνα, η Aramco θα επεκταθεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού και στις ΑΠΕ, ενώ θα επιχειρήσει και μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου