Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Καταργούνται 25 κοινωνικοί πόροι και εισφορές


Σε κατάργηση κοινωνικών πόρων που προβλέπονταν υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρά το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου, όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, να εξαλειφθούν επιβαρύνσεις σε τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών. 

Όπως υπενθυμίζεται, η υποχρέωση της Ελλάδας να προβεί σε βαθμιαίο εξορθολογισμό ή/και κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο προβλέπεται από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης (Ιούλιος 2013). 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, Η κατάργησή τους ως στόχο έχει τη μείωση των στρεβλώσεων στην οικονομική δραστηριότητα, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων.

Ενδεικτικά, καταργούνται: 

- Οι πόροι από το κληρικόσημο υπέρ του πρώην ΤΑΚΕ μεταξύ άλλων στις άδειες γάμου, βαπτίσεις, μνημόσυνα, διαζύγια, 

- Η εισφορά 1% υπέρ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, επί παντός ανεξαιρέτως λογαριασμού πληρωμής εργολάβου, φυσικού ή νομικού προσώπου, και επί των οπωσδήποτε εκτελουμένων έργων υπό του Δημοσίου, Δήμων και Κοινοτήτων, ΝΠΔΔ, 

- Η εισφορά 8% υπέρ ΝΑΤ επί των εισπραττομένων από τα Λιμενικά Ταμεία της Χώρας δικαιωμάτων προσόρμισης, παραβολής, πρυμνοδέτησης, ελλιμενισμού και παροπλισμού των πάσης φύσεως πλοίων-πλοιαρίων και πλωτών ναυπηγημάτων, το 5% επί των εισπραττόμενων φαρικών τελών που αποδίδονται υπέρ του δημοσίου και το 2% επί των καταβαλλομένων μισθωμάτων των άγονων γραμμών.

Αναλυτικά ο πίνακας με τους κοινωνικούς πόρους και τις εισφορές υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας που καταργούνται:


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου