Άλλη μια εταιρεία, η ιταλική ENEL TRADE SpA, έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα επενδύσουν στη χώρα μας για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχεται και τις τρεις αιτήσεις ενδιαφέροντος που έχει καταθέσει από τα μέσα Απριλίου ο ιταλικός κολοσσός για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές: Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Οι ακριβείς συντεταγμένες και οι χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση ώστε να ακολουθήσει η διεθνής δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες από την ημέρα δημοσίευσης της προκήρυξης και αν μέχρι τότε δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος τότε και οι τρεις περιοχές θα κατακυρωθούν στην ENEL TRADE SpA.
Η «Αιτωλοακαρνανία» και η «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», αποτέλεσαν αντικείμενο παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων που διενεργήθηκε από την ΔΕΠ-ΕΚΥ την περίοδο 1995-1996.
Η τρίτη περιοχή «Άρτα – Πρέβεζα», οριοθετείται γεωγραφικά στα βόρεια από την υπό παραχώρηση περιοχή «Ιωάννινα» (Open Door 2012) και στα νότια από τον Αμβρακικό Κόλπο και την αιτούμενη προς παραχώρηση περιοχή «Αιτωλοακαρνανία», ενώ τμήματα της περιοχής αυτής είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα σε ΔΕΠ και ΔΕΠ-ΕΚΥ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ «αναφορικά με το επίπεδο γεωεπιστημονικής γνώσης των ανωτέρω περιοχών, από παλαιότερες έρευνες των ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και διαφόρων άλλων εταιρειών που είχαν κατά καιρούς λάβει επισήμως παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα, την επανεπεξεργασία που έχει πραγματοποιηθεί σε μέρος των στοιχείων από τις παραπάνω έρευνες, καθώς και τις νεότερες καταγραφές που προέκυψαν από την περίοδο των παραχωρήσεων του πρώτου γύρου (1997-2001), υπάρχουν σημαντικά γεωλογικά, τεκτονικά και πολυάριθμα γεωφυσικά δεδομένα (σεισμικά, αερομαγνητικά, μαγνητοτελλουρικά, βαρυτικά, κ.α.), καθώς και εκθέσεις, τα οποία υποδεικνύουν σημαντικό αριθμό από ενδιαφέρουσες, ρηχές αλλά και βαθιές, δομές προς διερεύνηση.
Επιπροσθέτως, από τις πηγαίες επίγειες αναβλύσεις πετρελαίου (oil-seeps), αλλά και τον ικανό αριθμό γεωτρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη Δυτική Ελλάδα, διαπιστώνεται η ύπαρξη ενεργών πετρελαϊκών συστημάτων. Επίσης, η ανάλυση ιζηματογενών λεκανών των περιοχών της δυτικής Ελλάδας (π.χ. Άρτας, Βοτσαράς) αποδεικνύει την ωριμότητα των πετρελαϊκών συστημάτων (thermalmaturity), υποδεικνύοντας τη δυναμικότητά τους τόσο για πετρέλαιο όσο και αέριο. Απόδειξη των ανωτέρω αποτελούν, η ανακάλυψη πετρελαίου και αερίου στο Κατάκολο (ΒΔ Πελοπόννησος), αλλά και ο εντοπισμός πετρελαίου στη γεώτρηση Αιτωλικό #1 (Αιτωλοακαρνανία)».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου