Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία: Στο "κόκκινο" τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων. Συγκρινόμαστε με την Λιβύη, τη Συρία και την Ουκρανία


Στις χειρότερη θέση προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατατάσσεστε η Ελλάδα μαζί με χώρες όπως η Λιβύη, το Σουδάν, η Συρία και η Ουκρανία
Η ντροπιαστική αυτή κατάταξη δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία η οποία χρησιμοποιείσαι 97 διαφορετικούς δείκτες για να συντάξει την έκθεση.
Η έκθεση αξιολόγησε τα εργατικά δικαιώματα σε 139 χώρες από την κλίμακα 1 έως 5. Όσες χώρες είναι με γκρι χρώμα δεν αξιολογήθηκαν καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία.
 
Σε πλούσια κράτη του Κόλπου όπου ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες η κατάσταση είναι απαράδεκτη. "Ο αποκλεισμός των μεταναστών από τα συλλογικά δικαιώματα εργασίας σημαίνει ότι ουσιαστικά πάνω από 90% του εργατικού δυναμικού δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε στοιχειώδη δικαιώματα."
Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) εκπροσωπεί 325 εθνικά συνδικάτα και συνολικά 176.000.000 εργαζόμενους.
Ανασφάλεια για εργασία, αύξηση κόστους διαβίωσης
Η έρευνα έδειξε επίσης αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την απειλή της ανεργίας, και την διασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους διαβίωσης, ενώ οι επτά στους δέκα αναφέρουν ότι το εισόδημά τους δεν είναι αντίστοιχο με το κόστος ζωής .
Σε ότι αφορά το ύψος των μισθών, 79% εκτιμά, ότι ο κατώτατος μισθός δεν είναι αρκετός για να διασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση, το 82% ότι οι αμοιβές τους έχουν μειωθεί κάτω από το κόστος ζωής ή παρέμειναν στάσιμες, ενώ το 88% ζητά την αύξηση του κατώτατου μισθού σε όλο τον κόσμο.
Σχετικά με την ανεργία, ο ένας στους δύο από τους ερωτηθέντες, έχουν προσωπική ή οικογενειακή εμπειρία της ανεργίας, ενώ το 41% εκτιμά ότι η εργασία τους θα γίνει περισσότερο επισφαλής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Τέλος, ο ένας στους δύο πιστεύει, ότι η επόμενη γενιά θα βρίσκει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος, 1500 συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλο. Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία εκπροσωπεί 325 εθνικά συνδικάτα και συνολικά 176.000.000 εργαζόμενους.
Πηγή: washingtonpost

ΠΗΓΗ:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου