Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Mε LNG απαντά στις κυρώσεις της Δύσης η Ρωσία

Mε LNG απαντά στις κυρώσεις της Δύσης η Ρωσία
Εν μέσω τεταμένων σχέσεων με την Ευρώπη, οι ρωσικές εταιρίες αναπτύσσουν ταχύτατα τις τεχνολογίες δημιουργίας υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τη βοήθεια των οποίων η χώρα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές υψηλής κατανάλωσης ενεργειακών πόρων, κατά πρώτο λόγο στην Κίνα και στην Ινδία. Ωστόσο, προμηθευτές των τεχνολογιών για τέτοια προγράμματα παραμένουν σταθερά η ΕΕ και η Ιαπωνία.

Ο ρωσικός κολοσσός στον τομέα του φυσικού αερίου, η εταιρία Gazprom, ενδιαφέρθηκε για τον μεγάλου βάθους υποθαλάσσιο χώρο της Τανζανίας και υπολογίζει να πάρει άδεια για την εκμετάλλευση ενός οικοπέδου, συμμετέχοντας στον σχετικό διαγωνισμό. Οι αρχές της Τανζανίας εκτιμούν τις μελλοντικές ποσότητες αυτού του οικοπέδου στα 5,7 τρις. κυβικά μέτρα, σε βάθος κυρίως 2,5 με 3 χιλιομέτρων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αερίου θα υγροποιείται και θα αποστέλλεται στις αγορές της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού. Ειδικότερα, η Ανατολική Αφρική μπορεί να θεωρηθεί ως βάση για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ινδία. Είναι γεγονός ότι η Gazprom δεν διαθέτει αρκετή εμπειρία στην εξόρυξη αερίου σε υφαλοκρηπίδες μεγάλου βάθους, και, αν η ρωσική εταιρία αποφασίσει να αναπτύξει αυτό το έργο, τότε θα χρειαστεί δυτικό εταίρο.

Κάποιες ξένες εταιρίες είναι επίσης εταίροι και με τον ανταγωνιστή της Gazprom, την εταιρία Novatek, στο μεγάλο έργο υγροποίησης αερίου στη βόρεια Ρωσία, «Yamal LNG». Πρόσφατα, η γαλλική εταιρία Technip από κοινού με τους εταίρους της από την Ιαπωνία, JGC και Chiyoda, σύναψε συμβόλαιο ύψους 4,5 δις. ευρώ για την κατασκευή στα πλαίσια του προγράμματος, ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου παραγωγικής ισχύος 16,5 εκατ. τόνων ετησίως, έχοντας ως βάση τροφοδοσίας το κοίτασμα Γιούζνο-Ταμπέισκογε στη χερσόνησο Γιαμάλ στη Δυτική Σιβηρία. Τα βεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα αερίου του κοιτάσματος σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, είχαν εκτιμηθεί στα 927 δις. κυβ. μέτρα. Συνολικά προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρεις μονάδες για την παραγωγή 5,5 εκατ. τόνων ετησίως η καθεμιά, και η έναρξη λειτουργίας της πρώτης από αυτές υπολογίζεται μέσα στο 2017.

Δύσκολες σχέσεις

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών υγροποιημένου αερίου αποτελεί ένα εργαλείο για την αναζήτηση νέων καταναλωτών ρωσικών ενεργειακών πόρων, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι ανακοινώσεις για μείωση της εξάρτησης της Δύσης από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας. Ωστόσο, η έναρξη του «Yamal LNG» και η ανάπτυξη του τομέα των παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορούν να επηρεαστούν από τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Total (η οποία κατέχει το 20% του ρωσικού σχεδίου), Κριστόφ ντε Μαρζερί, ορισμένες Δυτικές Τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, έχει παραιτηθεί ήδη από τη χρηματοδότησή του η αμερικανική Export-Import Bank of the United States και το παράδειγμά της μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι πιστωτές. Αυτό, ίσως να επιφέρει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου. Όπως επεσήμανε ο Κριστόφ ντε Μαρζερί, βραχυπρόθεσμα το σχέδιο είναι ευάλωτο από οικονομική άποψη, είτε λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε ορισμένα υλικά, αλλά όπως πιστεύει, εκτός από κάποιες ασήμαντες μικροκαθυστερήσεις στο αρχικό του στάδιο, το πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει καμία απειλή.

Την έλλειψη χρημάτων μπορούν να αντισταθμίσουν κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του «Yamal LNG». Σήμερα το 50% της χρηματοδότησης του έργου πραγματοποιούν ήδη κινεζικές επιχειρήσεις, ενώ το άλλο μισό είναι πιστώσεις από τους μετόχους του προγράμματος. Βασικός μέτοχος (60% των μετοχών) είναι η Novatek, ενώ από ένα 20% ανήκει στη γαλλική Total και την κινεζική CNPC. Ο συνολικός όγκος των επενδύσεων στο πρόγραμμα είναι 27 δις. δολάρια, από τα οποία τα 5 δις. σχεδιάζεται να μπουν μέσα στο 2014. Τον περασμένο Απρίλιο έγινε γνωστό ότι οι ιαπωνικές Mitsui και Misubishi έθεσαν εαυτόν εκτός των διαπραγματεύσεων για την αγορά μεριδίου στο «Yamal LNG», αν και θεωρούνταν από τους βασικούς ενδιαφερόμενους.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική και η ιαπωνική πλευρά είναι συγκεκριμένα αυτές που θα πρέπει να χορηγήσουν στο «Yamal LNG» νέες τεχνολογίες υγροποίησης φυσικού αερίου, τις οποίες η Ρωσία δεν διαθέτει ακόμη. Αρκεί να ειπωθεί, πως το ίδιο το εργοστάσιο παραγωγής τέτοιων τεχνολογιών κατασκευάζουν η γαλλική Technip με τους εταίρους της από την Ιαπωνία JGC και Chiyoda. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Technip, Τιερί Πιλένκο, η κατάσταση στην Ουκρανία δεν επηρέασε με κανένα τρόπο το πρόγραμμα και όπως πιστεύει, ο ενεργειακός τομέας δεν θα πληγεί από αυτά τα γεγονότα, δεδομένης της σημασίας του τόσο για τη Ρωσία, όσο και για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Πιλένκο, «το εργοστάσιο που κατασκευάζει η Ρωσία θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αυτού του είδους παγκοσμίως». Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η εταιρία έλαβε την υπόσχεση ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί σίγουρα ήδη μέσα στο 2017.

Να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος μπορούν μόνο τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκε η πληροφορία ότι ΕΕ και ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά των ρωσικών εταιριών, και θα απαγορεύσουν τη μεταφορά τεχνολογιών στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο μέχρι τώρα αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πηγές: RBC Daily


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου