Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Προβοκάτσια με σοβαρές προεκτάσεις


Προβοκάτσια με σοβαρές προεκτάσεις
Ο αρχισυντάκτης της πολωνικής εφημερίδας «Ρετς Ποσπολίτα» (Rzeczpospolita) Τόμας Βρουμπλέφσκι υπόβαλε την παραίτησή του. Ο λόγος ήταν το άρθρο, σύμφωνα με το οποίο στα θρύμματα του συντριβέντος στα περίχωρα του Σμολένσκ αεροσκάφους του Πολωνού Προέδρου Λεχ Κατσίνσκι δήθεν βρέθηκαν ίχνη τροτίλης. Η εκδοχή για τα εκρηκτικά λίγο αργότερα διαψεύσθηκε από την Πολωνική Εισαγγελία. Ωστόσο το άρθρο πρόλαβε να συνταράξει την κοινωνία.
Η τραγωδία που συνέβηκε πριν δυο χρόνια ως σήμερα κάποιους δεν αφήνει ήσυχους στην Πολωνία. Και αυτό έχει την εξήγησή του, εφόσον τραγικά γεγονότα με πρώτα πρόσωπα του κράτους δεν συμβαίνουν συχνά και ο κόσμος τα θυμάται, κατά κανόνα, πολύ καιρό. Γι΄αυτό και η συντριβή του Τu-154 έξω από το Σμολένσκ έγινε και πάλι θέμα παζαρέματος σε όχι εντελώς καθαρό πολιτικό παιχνίδι. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαροσλάβ Κατσίνσκι – αδελφός του σκοτωμένου Προέδρου – εξαπόλυσε στην κυβέρνηση οργισμένη κριτική, κατηγορώντας την για «τεράστια απάτη» και ζήτησε άμεση παραίτηση των μελών της.
Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ απάντησε ότι δεν μπορεί να φανταστεί, πως μπορεί να ζει στην ίδια κοινωνία μαζί με τέτοιους ανθρώπους, όπως ο Κατσίνσκι. «Είναι απαράδεκτο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, βασιζόμενος σε μη εξακριβωμένες εικασίες του Τύπου, να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις», - δήλωσε ο Τουσκ. Όντως το βράδυ η εφημερίδα δημοσίευσε διάψευση της είδησης. Όμως ο μηχανισμός της προβοκάτσιας είχε ενεργοποιηθεί, η κοινωνία συνταράχτηκε και οι Πολωνοί Εισαγγελείς εξέφρασαν απαιτήσεις στη ρωσική πλευρά. Μετά εμπειρογνώμονες από την Πολωνία απαίτησαν επίμονα τη μετάβαση στο Σμολένσκ. Όμως η εξέταση των συντριμμιών του αεροσκάφους, όπως και αναμενόταν, απέβη άκαρπη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου