Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η Ε.Ε "δείχνει" Gazprom για την ΔΕΠΑ



Παραδοχή των Βρυξελώνκαι επιβεβαίωση του defencenet.gr αποτελέι η απειλή της Ε.Ε ότι σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ καταλήξει στα ρωσικά χέρια της Gazprom, η σύμβασ ηθα γίνει "φύλλο και φτερό" και θα ελεγχτεί σε βάθος πριν δοθεί η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και κυρίως αν τηρούνται οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την παρεμπόδιση μονοπωλιακών καθεστώτων. Άρα γνωρίζουν που θα καταλήξει.
Η πώληση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, ως μέρος των ιδιωτικοποιήσεων που υποστηρίζει  η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Συμφώνου που μεταξύ άλλων προωθεί τη μείωση της ρωσικής συμμετοχής στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης.
Αυτή η προοπτική έχει βάση καθώς η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου η Gazprom έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρίας και είναι από τους  ισχυρότερους πλειοδότες, σύμφωνα με διαρροές.
Η ρωσική εταιρεία ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να κερδίσει το διαγωνισμό καθώς ενδιαφέρεται εξαιρετικά να καταστεί σχεδόν μονοπωλιακός προμηθευτής της χώρας σε φυσικό αέριο και να επεκτείνει και να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην ΝΑ Ευρώπη.
Η ΔΕΠΑ διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στις αγορές ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης που διαθέτουν ευρωπαϊκές διασυνδέσεις ενώ είναι πιθανόν να αποτελέσει αργότερα μέσα στην προσεχή δεκαετία, κόμβο στην προσπάθεια μεταφοράς Ισραηλινού, Κυπριακού ή και Ελληνικού φυσικού αερίου προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη. Άλλωστε είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Gazprom για το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Κύπρο.
Μόλις πρόσφατα, ο Επίτροπος κ. Όττινγκερ απείλησε τη Μολδαβία ότι σε περίπτωση που αποδεχθεί τη ρωσική πρόταση για εξασφάλιση του αναγκαίου φυσικού αερίου σε τιμές προτίμησης αλλά με αντάλλαγμα να μην υπογράψει το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σύμφωνο, θα παραμείνει εκτός ΕΕ. Ταυτοχρόνως προειδοποίησε τη Μόσχα να σταματήσει να επιχειρεί με όπλο την ενέργεια να εκβιάσει χώρες της ΝΑ Ευρώπης για να τις διατηρήσει εκτός σφαίρας επιρροής της ΕΕ στα ενεργειακά ζητήματα.
H Αθήνα προειδοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες ότι η πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom θα ελεγχτεί σε βάθος πριν δοθεί η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και κυρίως αν τηρούνται οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την παρεμπόδιση μονοπωλιακών καθεστώτων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου