Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Οι Τιμές των Ρύπων θα Φέρουν Αυξήσεις στο Κόστος του Ρεύματος



Η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να αγοράζει γύρω στα 50 εκατ. δικαιώματα ετησίως, εκ των οποίων περίπου τα 45 εκατ. δικαιώματα αναλογούν στη ΔΕΗ, από τις πιο ρυπογόνες ηλεκτροπαραγωγούς της Ευρώπης λόγω των λιγνιτικών μονάδων. Το έξτρα κόστος από την επιβάρυνση αυτή (πάνω από 337 εκατ. ευρώ ετησίως με τις σημερινές τιμές των ρύπων γύρω στα 7,5 ευρώ/δικαίωμα) θα κληθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να το πληρώσουν οι καταναλωτές, βιομηχανίες, επιχειρήσεις και βέβαια τα νοικοκυριά.
Μάλιστα, η τιμή των ρύπων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν μέτρα για να αυξήσουν τεχνητά την τιμή, αποσύροντας δικαιώματα, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές έχουν καταρρεύσει λόγω του πλεονάσματος των δικαιωμάτων που κυκλοφορούν.
Το ισχύον καθεστώς, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012, προβλέπει τη δωρεάν κατανομή στους ηλεκτροπαραγωγούς μίας ποσότητας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και την υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων μόνον για τις ποσότητες που ξεπερνούν το επίπεδο αυτό.
Το κόστος για τη ΔΕΗ σήμερα δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ. Από 1/1/2013 όμως η δωρεάν κατανομή καταργείται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου