Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Τριάντα μέτρα – φωτιά – Θα ξεπεράσουν τα 9,2 δισ. ευρώ για το 2012 – Παρεμβάσεις 20 δισ. ευρώ θα φέρει η επιμήκυνση - Στο 15% ο φόρος των καταθέσεων



Τριάντα μέτρα – φωτιά, για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες καιν αυτοαπασχολούμενους,  προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Τα μέτρα αυτά, που για το 2013 θα φθάσουν τα 9,2 δις. ευρώ και με το «πράσινο φως» της επιμήκυνσης θα αγγίξουν τα 20 δις. ευρώ, θα βρεθούν «επί τάπητος» σήμερα στη νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group.  
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι σε αυτή τη συνάντηση να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα μέτρα, έτσι ώστε στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σε επίπεδο Υπουργών την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου να υπάρξει μία προέγκριση για την δόση των 31,5 δις. ευρώ. Βέβαια, η επίσημη απόφαση για την εκταμίευση της, θα δοθεί στη σύνοδο της 12ης Νοεμβρίου.
Όλη τη λίστα με τα νέα μέτρα και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια πρόκειται να παρουσιάσει στο EuroWorking Group  ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Παναγιώτης Τσακλόγλου.
Στη συνεδρίαση θα τεθούν επίσης: η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού ύψους τουλάχιστον 16-18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.
Έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα έντονο ζυμώσεων προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων.
Η πίεση του Αντώνη Σαμαρά προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ( ΔΗΜΑΡ) ήταν ιδιαίτερα ασφυκτική, εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας. Μετά τις 16 Νοεμβρίου η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιβιώσει χωρίς την δόση των 31,5 δις. ευρώ που αναμένει από τον μηχανισμό βοήθειας.                 
Την ίδια στιγμή,  οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα και δίνουν περιθώριο μέχρι την Τετάρτη στην κυβέρνηση για να δουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία. 
Από τη συμφωνία με τα νέα μέτρα λιτότητας, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχους, αφού σε αυτούς πέφτει το μεγαλύτερο βάρος από τα μέτρα της επόμενης διετίας.  Οι δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων θα πρέπει να καλύψουν τα 7,8 δισ. από τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ που προβλέπονται συνολικά για την διετία 2013 – 2014. 
Από το ποσό αυτό, 4,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «μαχαίρι» στις συντάξεις, 1,7 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και 1,2 δισ. ευρώ από τις μειώσεις και τον εξορθολογισμό επιδομάτων.
Εφόσον η Τρόικα ανάψει  και επίσημα το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση κατά 2 έτη του  ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα που για την ώρα υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ ( σ.σ. 3 δις. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, ανά έτος προσαρμογής).   Δηλαδή μιλάμε για ένα πακέτο μέτρων  ύψους 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 – 2016.
Το ύψος των πρόσθετων μέτρων για το 2013 ανέρχεται σε 9,2 δισ. ευρώ έναντι 7,8 δις. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.  
Τα μέτρα για τα νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτα με τις αλλαγές σε στο ασφαλιστικό και το εργασιακό καθεστώς να είναι αρκετά επώδυνες.  
Το νέο Μνημόνιο στιγματίζουν οι απολύσεις, αφού προς την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο αναμένεται να οδηγηθούν 25.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2013. Η ανεργία τον επόμενο χρόνο θα γράψει νέο ρεκόρ.      
Οι απολύσεις θα συνοδευθούν και από νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και «υπόλοιπα» δώρων , ενώ κατά 2 έτη από τα 65 στα 67 θα αυξηθούν  τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Τον εργασιακό «τυφώνα» θα συνοδέψει μία νέα φορολογική θύελλα. Στο φορολογικό πακέτο των 2,3 δις. ευρώ για το 2013 περιλαμβάνονται : η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων από το 10% στο 15%, η παράταση της «εισφοράς  αλληλεγγύης» έως το 2018, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, η κατάργηση μίας σειράς φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων και πλήθος άλλων σκληρών μέτρων.       
1.  Διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης ως το 2018 και προσαρμογή της στη νέα φορολογική κλίμακα
2. Αυξάνεται σε 15% από 10% ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων
3. Θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα με  τρία μόλις   κλιμάκια εισοδήματος και με συντελεστές 21%, 30% και 45%.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου