Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων



Εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών και κατάργηση της βενζίνης σούπερ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων που ανακοινώθηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Οικονομικών. Τα περισσότερα από τα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε, θα εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οι οποίες είχαν ψηφιστεί από το 2009 και το 2010, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς και σειρά προτάσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τρόικα.
Για το θέμα του λαθρεμπορίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα εφαρμοστεί το σύστημα εισροών-εκροών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ για την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα τόνισε ότι σύντομα θα κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής με ορίζοντα το προσεχές εξάμηνο.
Για τους ιχνηθέτες έχει συγκροτηθεί η επιτροπή που θα καθορίσει τις προδιαγραφές, ενώ μια άλλη επιτροπή έχει αναλάβει να μελετήσει την πιθανότητα εξομοίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται επίσης η κατάργηση της βενζίνης σούπερ. Όσοι τη χρησιμοποιούν σήμερα θα την αντικαταστήσουνε με αμόλυβδη στην οποία θα μπαίνουν ειδικά πρόσθετα. Οι χρήστες της βενζίνης σούπερ υπολογίζονται σήμερα στους 50.000.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι εντός των ημερών κατατίθενται στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τα βυτιοφόρα, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα των ανεξάρτητων πρατηρίων να μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα, ενώ θα μπορούν να μισθώνουν και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης, ενώ μέχρι σήμερα επιβάλλονταν η κατοχή βυτιοφόρου.
Επιπλέον, επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο να εισέρχεται στα διυλιστήρια και στις αποθήκες καυσίμων με την προϋπόθεση τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πειραγμένων αντλιών, το υπουργείο θα αξιοποιήσει το λεγόμενο «μυστικό αυτοκίνητο» το οποίο έχει εξοπλιστεί με ειδικά όργανα μέτρησης. Το εν λόγω αυτοκίνητο θα προμηθεύεται βενζίνη και χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους πρατηριούχους θα καταγράφει αν οι ποσότητες είναι αυτές που καταγράφονται στην αντλία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου