Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Πτώση 33% στα Κέρδη των ΕΛΠΕ Προβλέπουν οι Αναλυτές



Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) αναμένεται να ανακοινώσουν πτώση 33% των καθαρών κερδών το δεύτερο τρίμηνο, λόγω συναλλαγματικών απωλειών και της φθίνουσας ζήτησης για καύσιμα στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Δευτέρα, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία.
Εξαιρουμένης της αξίας των αποθεμάτων πετρελαίου, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να ανακοινώσουν προσασρμοσμένα καθαρά κέρδη 62 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 93 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τον μέσο όρο των προβλέψεων έξι τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών.
Η εταιρία δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της συνεχίζει να προέρχεται από την Ελλάδα, όπου η ζήτηση έχει πληγεί από την αύξηση της φορολογίας.
Η κερδοφορία των ΕΛΠΕ αναμένεται επίσης να έχει επηρεαστεί από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το γεγονός αυτό θα αυξήσει τον ονομαστικό όγκο του χρέους της εταιρίας που εκφράζεται σε δολάρια.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να έχουν αυξηθεί, ωστόσο, κατά 2% στα 146,9 εκατ. ευρώ χάρη σε περικοπές κόστους και στα υψηλότερα περιθώρια διύλισης.
Η μετοχή της εταιρίας έχει υποχωρήσει 11% από τις αρχές του έτους, υποαποδίδοντας έναντι του γενικού δείκτη, που έχει σημειώσει πτώση 5,4%.
Η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται περίπου 8,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2012, έναντι πολλαπλασιαστή κερδών 3,9 για την ανταγωνίστρια εταιρία Motor Oil, σύμφωνα με στοιχεία του ThomsonReuters I/B/E/S. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου