Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Rystad Energy: Τιμές πετρελαίου και κορωνοϊός παγώνουν "μέχρι νεοτέρας" τις επενδύσεις πετρελαϊκών σε νέα έργα υδρογονανθράκων

Από το energypress.gr
Κατά 2/3 και περισσότερο ενδέχεται να υποχωρήσουν οι επενδύσεις σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, επισημαίνει σε ανάλυσή του, το Rystad Energy.

Ειδικότερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου μείωθηκαν περισσότερο από 60% από την αρχή της χρονιάς, ενώ, με ανάλογη τάση να χαρακτηρίζει..
και την ζήτηση ενέργειας λόγω των περιορισμών στα ταξίδια και την επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα ελέω πανδημίας κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που επέτεινε σημαντικά την πορεία των τιμών.

Σύμφωνα με το Rystad Energy, οι επενδύσεις είναι πιθανόν να υποχωρήσουν στα 61 δισεκατομμύρια δολάρια ή κατά 68%, αν η τιμή του brent παραμείνει στα 30 δολάρια το βαρέλι, και στα 82 δις δολάρια, αν η τιμή του brent αυξηθεί στα 40 δολάρια το βαρέλι. Όλα τα παραπάνω σε σύγκριση με τα 192 δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν το 2019.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας εμπορεύοταν στα 25.7 δολάρια το βαρέλι εχθές (15:33 GMT).

“Οι εταιρείες της upstream βιομηχανίας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τα επίπεδα κόστους και τα επενδυτικά τους σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των μειωμένων τιμών και ζήτησης”, ανέφερε ο Audun Martinsen, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Rystad Energy.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι εταιρείες έχουν ήδη μειώσει τις ετήσιες δαπάνες κεφαλαίου για το 2020. Επί παραδείγματι, η Shell και η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Aker BP – διατηρεί μερίδιο 30% η BP – ανακοίνωσαν την Δευτέρα περικοπή δαπανών κεφαλαίου 20%.

Αντίστοιχα, η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να περιορίσει τις δαπάνες της περισσότερο από 3 δις δολάρια, συμπεριλαμβανομένου των 2.5 δις δολάρια που προέρχονται από τους κλάδους έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας της Βόρειας Θάλασσας καλύπτεται από μια τιμή στα 30 ευρώ το βαρέλι, χάρη σε βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την πτώση της αγοράς την περίοδο 2014-2016, ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος έργων που είναι να εγκριθούν, βρίσκονται σε κίνδυνο.

“Οι περισσότερες FIDs (τελικές επενδυτικές αποφάσεις) για το 2020 έχουν παγώσει για την ώρα. Σε τρέχουσες τιμές, σχεδόν τα 2/3 των δαπανών ανάπτυξης νέων έργων θα μπορούσαν να εξοβελιστούν από τις προβλέψεις μας για τα επόμενα πέντε χρόνια”, υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, η Neivan Boroujerdi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου