Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Mείωση έως και 68% στις παγκόσμιες επενδύσεις για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2020 σύμφωνα με την Rysrag Ener

Από το worldenergynews.gr
Οι δαπάνες για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα φέτος, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23.3.2020 η συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy με έδρα το Όσλο.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από το 60% από την αρχή του έτους καθώς η ζήτηση μειώθηκε λόγω ..
ταξιδιωτικών και επιχειρηματικών περιορισμών για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής.

Οι επενδύσεις ενδέχεται να μειωθούν στα 61 δισεκατομμύρια δολάρια ή κατά 68% αν η τιμή του αργού Brent παραμείνει περίπου 30 δολάρια το βαρέλι και στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπτωση που η τιμή αυξηθεί στα 40 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με 192 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν το 2019.

Το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας διαπραγματευόταν τη Δευτέρα στα 25,7 δολάρια το βαρέλι έως το 1533 GMT.

"Οι ανερχόμενοι παίκτες θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τα επίπεδα κόστους και τα επενδυτικά τους σχέδια για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των χαμηλότερων τιμών και ζήτησης", δήλωσε ο Audun Martinsen, επικεφαλής έρευνας για τις ενεργειακές υπηρεσίες του Rystad.

"Οι εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τις ετήσιες κεφαλαιουχικές τους δαπάνες για το 2020", πρόσθεσε.

Η αγγλο-ολλανδική Shell και η Νορβηγική εταιρεία πετρελαίου Aker BP, που ανήκει 30% στην BP, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 20%.

Η γαλλική   Total ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει να μειώσει τις συνολικές δαπάνες κατά περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από την εξερεύνηση και την παραγωγή.

Η Rystad επεσήμανε ότι εξακολουθεί να αναμένει μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της ExxonMobil στο Greater Liza σ τη Γουιάνα, που θα ξεκινήσει φέτος.

Η πλειοψηφία των πετρελαιοπαραγωγών πεδίων της Βόρειας Θάλασσας θα μπορούσε να βγάλει χρήματα στα 30 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου χάρη στις βελτιώσεις που έγιναν από την τελευταία πτωτική πορεία της περιόδου 2014-16, αλλά τα περισσότερα σχέδια που εγκρίθηκαν είναι σε κίνδυνο.

"Οι περισσότερες FIDs (τελικές επενδυτικές αποφάσεις) για το 2020 είναι εκτός του πίνακα. Σε τρέχουσες τιμές, σχεδόν τα δύο τρίτα των δαπανών ανάπτυξης θα μπορούσαν να διαγραφούν από τις προβλέψεις για τα επόμενα πέντε χρόνια ", πρόσθεσε ο Neivan Boroujerdi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου