Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Είναι οι ωκεανοί "θερμότεροι από ποτέ"; άλλος ένας επιστημονικοφανής μύθος, που απλά είναι Fake News.


Από το greeklignite.blogspot.com
Η συστηματική διάδοση ανακριβών ειδήσεων, προκειμένου να πληρώνουμε όλο και περισσότερους "πράσινους" φόρους, καλά κρατεί. Ένα απ' τα πολλά ανακριβή-Fake News, με τα οποία μας πιπίλισαν τα μυαλά στις αρχές του 2020, ήταν πως "οι ωκεανοί είναι θερμότεροι από ποτέ". Η "είδηση" "Νέο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας των ωκεανών της Γης το 2019" κυκλοφόρησε από όλα τα Μέσα Μαζικής Παραπλάνησης, καθώς μοιράστηκε απ' το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η διεθνής διακίνηση  βασίστηκε στην "εργασία" των..
Cheng et al. "Record-Setting Ocean Warmth Continued in 2019", που δημοσιεύτηκε στο Advances in Atmospheric Sciences.


Μια ματιά και μόνο στις 12 πρώτες σειρές της "εργασίας" αρκεί για να καταδείξει τόσο πως έχουμε περισσότερες "επιστημονικές εργασίες" απ' όσες μπορεί ν' αντέξει η ανθρωπότητα όσο και πως το peer review, ο έλεγχος των εργασιών πριν δημοσιευθούν, έχει καταντήσει κενό γράμμα. Πιο συγκεκριμένα, η "εργασία" μας λέει πως "παρουσιάζει νέα δεδομένα θερμικού περιεχομένου των ωκεανών για το 2019". Μόνο που τα "δεδομένα", τα αντλεί από "το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής, το οποίο έχει μια νέα μέθοδο για να χειρίζεται την έλλειψη δεδομένων". Ποιος είναι το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής; Είναι ακριβώς οι ίδιοι κι αυτό που κάνουν είναι παρεμβολές, δηλαδή υποθέτουν τιμές για τα δεδομένα εκεί που δεν υπάρχουν δεδομένα!



Η μέθοδος των παρεμβολών δεν είναι ασυνήθης, αλλά ενέχει σημαντικούς κινδύνους κι αβεβαιότητες. Κι όταν πρόκειται για τους ωκεανούς, εκεί τα πράγματα σκουραίνουν επικίνδυνα: το Μάιο 2019 δημοσιεύτηκε η πιο πάνω εικόνα ενός υποθαλάσσιου ηφαίστειου που εμφανίστηκε "από το πουθενά" στον Ινδικό ωκεανό, ανάμεσα στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη. Στην τομογραφία φαίνονται ακόμα και τα αέρια που εκφεύγουν απ' τον κρατήρα! Το 5 χιλιομέτρων μήκους και 800 μέτρων ύψους ηφαίστειο δεν υπήρχε πουθενά στους μέχρι τότε χάρτες και δημιουργήθηκε μέσα σε έξι μήνες! Περίπου 5 κυβικά χιλιόμετρα μάγμα αναδύθηκε, αλλά "οι ωκεανοί ζεσταίνονται απ' το CO2 των ανθρωπογενών εκπομπών" κι όχι απ' το διάπυρο μάγμα.

Απ' τα μέσα του 2018 οι κάτοικοι της νήσου Mayotte στο Αρχιπέλαγος των Κομόρων ένιωθαν σεισμούς σε καθημερινή βάση και οι νεότερες μετρήσεις έδειξαν πως το 2018 το νησί βυθίστηκε 13cm, ενώ μετατοπίστηκε ανατολικά κατά 10cm: ο πλανήτης εξελίσσεται στο γεωλογικό χρόνο, όχι στον ανθρώπινο, όχι σύμφωνα με τις εκλογικές ανάγκες των πολιτικών.

Κι όμως, εκεί στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής, θα 'πρεπε να 'ναι περισσότερο υποψιασμένοι και πιο προσεκτικοί: το φθινόπωρο του 2013 στο Βόρειο Ειρηνικό παρουσιάστηκε μια "θερμική ανωμαλία", που ονομάστηκε Blob. Μια περιοχή της θάλασσας απ' το Μεξικό μέχρι την Αλάσκα είχε αφύσικα υψηλή θερμοκρασία. Το φαινόμενο παρέμεινε τα δυο επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε πιο θερμούς χειμώνες, κάτι που φυσικά αμέσως η προπαγάνδα το απέδωσε στην "κλιματική αλλαγή". Ωστόσο, όπως ήδη το Φθινόπωρο 2016, (σελ. 15), δημοσιεύθηκε στο Imperial Engineer, το περιοδικό του Βρετανικού Imperial College, το Νοέμβριο 2013 940χλμ νότια του Τόκυο άλλο ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο "ξέρασε" μάγμα και δημιούργησε άλλο ένα νησί, Ν-ΝΑ της νήσου Nishino-shima. Μέχρι τις 20/12/2013 τα δυο νησιά είχαν ενωθεί. Η εκροή της λάβας συνεχίστηκε όλο το 2014 και το 1ο εξάμηνο 2015, με το ύψος του νέου νησιού να φθάνει τα 110 μέτρα! Ο γεωλόγος που έκανε τη σχετική δημοσίευση θεωρεί πως το Blob στο Βόρειο Ειρηνικό προφανώς δημιουργήθηκε από την υποθαλάσσια μαγματική δραστηριότητα.  

Όπως επίσης δημοσιεύεται στο Imperial Engineer του Φθινοπώρου 2019, (σελ. 24-25), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που δημιουργήθηκε στη νήσο Mayotte το Μάιο 2019, το Δεκέμβριο 2018 είχε ήδη δημιουργήσει ένα νέο Blob, που θεωρήθηκε υπεύθυνο για 10 τροπικούς κυκλώνες στην περίοδο 2018-2019. Ανάμεσά τους ο κυκλώνας Idai, με τουλάχιστον 1303 θύματα και πάνω από 2 δις δολάρια ζημιές, ο φονικότερος και περισσότερο ζημιογόνος τροπικός κυκλώνας στην Αφρική και το Νότιο ημισφαίριο. Όμως πρόκειται απλά για απολύτως φυσική έκλυση γήινης θερμότητας (γεωθερμίας), που δεν έχει σχέση με τις εκπομπές CO2.

Το φθινόπωρο 2019 παρατηρήθηκε η επιστροφή του Blob στο Βόρειο Ειρηνικό. Αλλά η απελευθέρωση γήινης θερμότητας δεν έχει την παραμικρή σύνδεση με ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αυτό "χαλάει τη σούπα" των προπαγανδιστών της κλιματικής παράνοιας, που οι πολιτικοί αποφάσισαν πως είναι "κλιματική κρίση". Καιρός ν' αλλάξουμε πολιτικούς, ν' αποκτήσουμε κάποιους που να προωθούν την αληθινή επιστήμη, αυτή που αμφισβητεί κι όχι αυτή που δογματίζει!



Επιστήμη που θα προσπαθήσει να κατανοήσει τις μεταβολές του κλίματος ως συνάρτηση και των γεωλογικών μεταβολών που συμβαίνουν στα βάθη των ωκεανών και για τις οποίες ξέρουμε ελάχιστα. Πώς να ξεχάσει κανείς πως π.χ. το ηφαίστειο Στρόμπολι στη Μεσόγειο έσκασε δυο φορές το περασμένο καλοκαίρι εντελώς αναπάντεχα, (στην κινούμενη εικόνα στιγμιότυπα απ' την τότε live camera), ακριβώς όπως έσκασε ο Βεζούβιος πριν από 2 χιλ. χρόνια; Όπως αναπάντεχα έσκασε το Δεκέμβριο 2019 ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία την ώρα που το επισκέπτονταν 47 τουρίστες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20. Παρόλο που το σημερινό επιστημονικό μας επίπεδο είναι έτη φωτός καλύτερο, θα σκάσει ξανά ο Βεζούβιος ή τα Φλεγρέα πεδία, που έχουν ανάμεσα τη Νάπολι, κανείς δεν θα προειδοποιήσει έγκαιρα κι όσα γίνονται αυτές τις μέρες στην Ιταλία με τον κορονοϊό θα φαντάζουν απλή παιδική χαρά.

Η σταδιακή απελευθέρωση της γήινης θερμότητας αποτελεί μέρος της αέναης διαδικασίας σταδιακής ψύξης του πλανήτη, στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Καθώς το 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτουν οι ωκεανοί, σημαντικό μέρος της έκλυσης μάγματος συμβαίνει υποθαλάσσια. Και οι διαφορές θερμοκρασίας που προκαλεί η έκλυση θερμότητας, ασφαλώς συντελούν στα "ακραία" καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στις περιοχές αυτές. "Ακραία" φαινόμενα, που όμως υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ανεξάρτητα απ' τις όποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου