Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Από την Ασία έως τις Η.Π.Α η επιδημία του κορωνοϊού έπληξε τιμές και περιθώρια κερδών στα καύσιμα

Από το worldenergynews.gr
Οι τιμές και τα περιθώρια κέρδους των καυσίμων για κινητήρες και αεροπορικές μεταφορές παγκοσμίως δέχονται πιέσεις από τη σοβαρή απώλεια ζήτησης, καθώς περισσότερες χώρες επιβάλλουν την απαγόρευση των πτήσεων καθηλώνοντας τα αεροπλάνα και αναγκάζοντας περισσότερα διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή.

Το αμερικανικό πετρέλαιο ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ήταν το τελευταίο προϊόν που δέχθηκε..
ένα ισχυρό "χτύπημα`"  στην αγορά την περασμένη εβδομάδα, αφού τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τα φτωχότερα περιθώρια από άλλα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από την επιδημία του κοροναϊού.

Τα περιθώρια των διυλιστηρίων για τη βενζίνη και τα αεροπορικά καύσιμα έχουν “δεξαμενή” λόγω της μειωμένης ζήτησης για καύσιμα μεταφοράς, καθώς η έκρηξη της νόσου έχει αναγκάσει τις επιχειρήσεις να κλείσουν και οι κυβερνήσεις να ωθήσουν τους κατοίκους για να αποφύγουν τα ταξίδια και τους δημόσιους χώρους.

Στην Ασία, τα περιθώρια κέρδους για τα αερπορικά καύσιμα έγιναν αρνητικά για πρώτη φορά την δεκαετία, καθώς οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες ακυρώσαν πτήσεις.

Οι εταιρείες Emirates και Singapore Airlines ήταν οι τελευταίοι αερομεταφορείς που ανακοίνωσαν τεράστιες περικοπές στις πτήσεις τους.

Οι τιμές των αεροπορικών καυσίμων υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε σχεδόν 17ετή χαμηλά και με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες διύλισης παράγουν βενζίνη με απώλειες.

Το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας, τα περιθώρια ντίζελ των ΗΠΑ συγκρατήθηκαν σχετικά καλά, καθώς τόσο τα φορτηγά όσο και η γεωργία, δύο τομείς που βασίζονται στο ντίζελ, συνέχισαν να λειτουργούν.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των εργοστασίων ραφιναρίσματος για εκτροπή της παραγωγικής ικανότητας που αφιερνόταν προηγουμένως σε άλλα καύσιμα στο ντίζελ αρχίζουν να προκαλούν υπερπροσφορά σε ορισμένες περιοχές, οδηγώντας σε πτώση των τιμών, δήλωσαν παράγοντες στην αγορά.

Οι τιμές για το πετρέλαιο ντίζελ στο Σικάγο ULSD-DIFF-MC υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στα 34 σεντ ανά γαλόνι κάτω από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, το χαμηλότερο εποχικά από τουλάχιστον το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv Eikon.

Στο Midwest τοULSD-DIFF-G3 και στην ακτή του Κόλπου το ULSD-DIFF-USG, οι τιμές ήταν οι χαμηλότερες εποχιακά από το 2016.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μειώσεις στα περιθώρια ντίζελ HOc1-CLc1, τα οποία εξακολουθούν να είναι εποχιακά ισχυρά στα 18,53 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, τα περιθώρια βενζίνης RBc1-CLc1 είναι στα 3,55 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα για αυτήν την περίοδο του έτους από τουλάχιστον το 2005, σύμφωνα με το Refinitiv Eikon. Υπογραμμίζοντας την πτώση της ζήτησης, η Colonial Pipeline Co ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει τους όγκους στις πρωταρχικές της γραμμές που παραδίδουν βενζίνη και πετρέλαιο ντίζελ στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ από την ακτή του Κόλπου.

Διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν την παραγωγή ή σκέφτονται τέτοια μέτρα καθώς η επιδημία του κοροναϊού πλήττει την αγορά.

Η Exxon Mobil Corp μείωσε την παραγωγή το Σάββατο στα 502.500 βαρέλι ανά ημέρα στο Baton Rouge, της Λουιζιάνα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου της Ταϊλάνδης, CPC Corp, θα μειώσει τον ρυθμό παραγωγής του αργού τον Απρίλιο κατά λιγότερο από 10% από περίπου 70% -80% επί του παρόντος, καθώς η πανδημία του κοροναϊού μείωσε τη ζήτηση για καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου