Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Σύλλογος εργαζομένων ΔΕΠΑ: Να ανασταλεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ τουλάχιστον για 3 μήνες

Από το energypress.gr
Επιστολή προς το ΥΠΕΝ απέστειλε ο σύλλογος εργαζομένων ΔΕΠΑ (ΣΕΔΕΠΑ), όπου αναλύει τους λόγους για τους οποίους ζητά αναστολή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Αναλυτικότερα, ανέφερε τα εξής στην επιστολή του:

Εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής αλλά και επικείμενης..
οικονομικής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη και κυρίως την Ευρώπη και τη χώρα μας, κρίνουμε απολύτως σκόπιμο να σας μεταφέρουμε τον έντονο και βαθύ προβληματισμό του συνόλου των εργαζομένων στην Εταιρεία μας αναφορικά με τη διαδικασία μετασχηματισμού της. 

Η Διοίκηση της Εταιρείας έχει προχωρήσει εγκαίρως στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων που συνδυάζουν τόσο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια της υγείας του συνόλου των εργαζομένων, των οικείων τους και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου, όσο και την διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας φυσικού αερίου στα νοσοκομεία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και την οικιακή κατανάλωση.  

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ, είτε με τη φυσική τους παρουσία στα γραφεία είτε μέσω τηλεεργασίας, ανταποκρίνονται σε καθημερινή βάση στην εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας με σκοπό την επίτευξη των ανωτέρω στόχων που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. 

Κάθε άλλη εργασία σχετιζόμενη με τον μετασχηματισμό και την αποκρατικοποίηση της Εταιρείας. είναι αυτή την στιγμή ασύμβατη με την κρίση πανδημίας και εκθέτει σε ασύμμετρο κίνδυνο αυτούς που ασχολούνται με την φυσική παρουσία τους με την διαδικασία αυτή. 

Όπως γνωρίζετε, η όλη διαδικασία μετασχηματισμού και αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ έχει σχεδιαστεί πάνω σε ένα τελείως διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Στη σημερινή συγκυρία, το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς επισκιάζεται από την κατακόρυφη πτώση των τιμών ενεργειακών προϊόντων γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις αποτιμήσεις των εμπορικών ενεργειακών εταιρειών. Στο βαθμό που σήμερα η έξοδος από την κρίση πανδημίας δεν είναι ευχερώς ορατή, το μόνο βέβαιο αυτή την στιγμή είναι ότι ναι μεν θα έρθει η επόμενη μέρα αλλά οι συνθήκες θα είναι παντελώς διαφορετικές από εκείνες που ευλόγως πριν έξι μήνες οδήγησαν στην εκκίνηση των διαδικασιών μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης. 

Έγκριτοι οικονομολόγοι σε διεθνές επίπεδο επισημαίνουν ότι η σημερινή υγειονομική κρίση που βιώνει ο πλανήτης απειλεί την παγκόσμια οικονομία με αρνητικές επιπτώσεις μεγαλύτερες από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 ακόμη και εκείνης του 1929. 

Για όλους τους ανωτέρω αδιαμφισβήτητους λόγους είναι αδήριτη ανάγκη να ανασταλεί (όχι ματαιωθεί) η υλοποίηση των διαδικασιών μετασχηματισμού και αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, δηλαδή της απόσχισης / διάσπασης των κλάδων υποδομών και διεθνών έργων και της αντίστοιχης μεταφοράς προσωπικού σε αυτές, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα έχει ξεπεραστεί το παγκόσμιο πρόβλημα της πανδημίας και παράλληλα θα έχει διαμορφωθεί ένα πιο σταθερό και προβλέψιμο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. 

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε θετικά το ανωτέρω αίτημα. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί την επίδειξη σύνεσης και προνοητικότητας από όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου