Ο Freeman Dyson FRS είναι παγκοσμίου φήμης φυσικός, ομότιμος καθηγητής στο πολύ γνωστό Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (Professor Emeritus of Mathematical Physics and Astrophysics at the Institute of Advanced Study in Princeton). Γενημμένος το 1923, πήγε στο Princeton το 1953, στο ίδιο Ινστιτούτο όπου δούλευε κι ο Αϊνστάιν, αφήνοντας γνωστό έργο στη κβαντική ηλεκτροδυναμική. Θεωρεί πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 είναι μια απ' τις αιτίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά επίσης πως τα μοντέλα του IPCC του ΟΗΕ είναι εντελώς λαθεμένα, καθώς περιγράφουν καλά μόνο την κίνηση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, ενώ αποτυγχάνουν να περιγράψουν τόσο την κίνηση των νεφών και της σκόνης όσο και τη χημεία και βιολογία των δασών και της γεωργοκτηνοτροφίας. Σε μια πολύ πρόσφατη συνέντευξή του είπε χαρακτηριστικά: "It's clear now the models are wrong, but it wasn't so clear 10 years ago."
Υποστηρίζει την άποψη της προσαρμογής του ανθρώπου στο κλίμα που αλλάζει, καθώς βλέπει ως πρόβλημα την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Ποια λύση προτείνει; Την πρόκληση ...
αύξησης της χιονόπτωσης στην Ανταρκτική, κάτι που θεωρεί εύκολα εφικτό.
Δηλώνει Δημοκρατικών φρονημάτων και οπαδός του Ομπάμα, αλλά είναι κατηγορηματικός πως στο θέμα της κλιματικής αλλαγής οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δίκιο κι οι Δημοκρατικοί έχουν λάθος. Και σε μια εντελώς πραγματιστική θεώρηση για τη συνεχιζόμενη κατανάλωση κάρβουνου είπε: "China and India rely on coal to keep growing, so they'll clearly be burning coal in huge amounts. They need that to get rich. Whatever the rest of the world agrees to, China and India will continue to burn coal, so the discussion is quite pointless.
At the same time, coal is very unpleasant stuff, and there are problems with coal quite apart from climate. I remember in England when we burned coal, everything was filthy. It was really bad, and that's the way it is now in China, but you can clean that up as we did in England. It takes a certain amount of political willpower, and that takes time. Pollution is quite separate to the climate problem: one can be solved, and the other cannot, and the public doesn't understand that. - Η Κίνα και η Ινδία βασίζονται στο κάρβουνο για να συνεχίσουν ν' αναπτύσσονται, επομένως θα καίνε μεγάλες ποσότητες. Το έχουν ανάγκη για την ευημερία τους. Ο,τιδήποτε και να συμφωνήσει ο υπόλοιπος κόσμος, η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να καίνε κάρβουνο, επομένως η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά.
Ταυτόχρονα, το κάρβουνο είναι ένα δυσάρεστο υλικό, υπάρχουν προβλήματα με το κάρβουνο διαφορετικά απ' το κλίμα. Θυμάμαι στην Αγγλία όταν καίγαμε κάρβουνο, τα πάντα ήταν άρρωστα (Σημ. Έφυγε απ' την Αγγλία το 1953). Ήταν πραγματικά άσχημα κι έτσι είναι τώρα στην Κίνα, αλλά το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, όπως λύθηκε στην Αγγλία. Απαιτεί την κατάλληλη πολιτική βούληση κι αυτό απαιτεί χρόνο. Η ρύπανση είναι εντελώς διακριτό θέμα απ' την υπόθεση του κλίματος: το ένα μπορεί λυθεί και το άλλο όχι και το ευρύ κοινό δεν το αντιλαμβάνεται".
Για τα επόμενα 50 χρόνια βλέπει δυο κύριες πηγές ενέργειας και είναι και οι δυο ορυκτά καύσιμα: το κάρβουνο και το σχιστολιθικό φυσικό αέριο, που επέτρεψε μεγάλη μείωση των εκπομπών CO2 των ΗΠΑ. Και θεωρεί πως η Κίνα έχει τη δυνατότητα ν' αναπτύξει επίσης το σχιστολιθικό αέριο, μειώνοντας τις δικές της εκπομπές CO2.
Η Κίνα έχει μεν υπογράψει μεγάλη εμπορική συμφωνία με τη Ρωσία για εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Σιβηρίας, αλλά η δίψα της για ενέργεια έχει αποδειχθεί τέτοια, που αν έχει τη δυνατότητα σίγουρα θ' αναπτύξει και το δικό της αέριο. Η Κίνα καίει ήδη απ' το 2011 περισσότερο απ' όσο καίει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης μαζί κι όπως από πέρυσι έχουμε δει, η κλιματική συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση μέχρι το 2020 και στη συνέχεια την παγίωση της κατανάλωσης κάρβουνου απ' την Κίνα στα επίπεδα των 4,2 δισεκατομμυρίων τόννων. Προσθέστε στην κατανάλωση της Κίνας την κατανάλωση και της Ινδίας, η οποία επίσης αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό, βάλτε στην εξίσωση και τις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδών που ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και το αποτέλεσμα προκύπτει αβίαστο πως οι συνολικές εκπομπές CO2 στον πλανήτη δεν πρόκειται να μειωθούν ουσιαστικά, όσες εκατοντάδες αιολικά GW και να επιβάλλει η Γερμανία στους "εταίρους" της.
Και το θέμα της ρύπανσης απ' τη βιομηχανική δραστηριότητα μπορεί να λυθεί, "όπως λύθηκε στην Αγγλία" που λέει ο Freeman Dyson, με νέα εργοστάσια προχωρημένης τεχνολογίας, που έχουν καλύτερο βαθμό απόδοσης, που χρησιμοποιούν βελτιωμένα φίλτρα, που μειώνουν τις ποσότητες πρώτων υλών που χρειάζονται. Όπως ακριβώς τα αυτοκίνητα που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά, που οι προδιαγραφές των κινητήρων τους βελτιώνονται σταδιακά: εισαγωγή αμόλυβδης βενζίνης με καταλυτικούς μετατροπείς και προδιαγραφές Euro 1, αργότερα Euro 2, ... ήδη Euro 6 και κανείς δεν διανοείται να τα καταργήσει. Ή όπως η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 του 2019, που δεν θα έχει απολύτως καμιά σχέση σε εκπομπές ρύπων και τεχνολογία με τον παλαιό ΑΗΣ Πτολεμαΐδας του 1959-73. Και θα έχει και πρόβλεψη για σύστημα CCS, μόλις αυτό καταστεί εμπορικά διαθέσιμο. Αν συνεχίζουν βέβαια να μας "ενοχλούν" οι εκπομπές CO2, του αερίου που συμμετέχει στον κύκλο του άνθρακα στη φύση και δίνει ζωή στον πλανήτη μας.
Ποιο είναι ωστόσο το πιο ωραίο; Ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, που είναι βεβαίως απειροελάχιστες συγκριτικά με τις εκπομπές από φυσικές πηγές, έρχονται να προστεθούν στις φυσικές εκπομπές και δημιουργούν θετικά αποτελέσματα στη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Θετικά αποτελέσματα στα οποία δεν αναφέρεται κανείς. Ή μήπως όχι; Η απάντηση στην αυριανή ανάρτηση
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου