Όταν φθάνει η στιγμή να αποφασίσουν την τιμή πώλησης πετρελαίου στους Ασιάτες αγοραστές, τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν φαίνεται να ακολουθούν ούτε την παράδοση, ούτε να αισθάνονται κάποια αλληλεγγύη μεταξύ τους.
Σήμερα το Κουβέιτ πουλά το πετρέλαιό του στους Ασιάτες σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν της Σ. Αραβίας, ενώ το Κατάρ έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη έκπτωση τιμής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 27 μηνών, προκειμένου να ...
ανταγωνιστεί τις τιμές που προσφέρει το Αμπού Ντάμπι.
Μπορεί ο ΟΠΕΚ να αντιστοιχεί στο 40% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, όταν φθάνει η στιγμή να καθοριστούν οι μηνιαίες τιμές πώλησης – μέσω διμερών συμβολαίων – η συνεννόηση είναι κάτι που δεν είναι ορατό.
«Έχει ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος για την κατάκτηση της αγοράς στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ», τονίζει ο Virendra Chauhan, αναλυτής της εταιρείας Energy Aspects, ενώ προσθέτει ότι «και αυτό σε μία περίοδο που το καρτέλ προσπαθεί να αντιμετωπίσει και την αύξηση παραγωγής από τις χώρες που δεν είναι μέλη του, όπως Ρωσία, Βραζιλία και ΗΠΑ».
Το πεδίο μάχης είναι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία αντιστοιχεί στο 34% της παγκόσμιας ζήτησης από την αρχή του έτους. Μόνο η κινεζική κατανάλωση θα καλύψει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής το 2016, σύμφωνα με εκτίμηση της International Energy Agency.
Η τιμή πώλησης πετρελαίου παραγωγής Κουβέιτ είναι κατά 65 σεντς φθηνότερη από την αντίστοιχη για πετρέλαιο παραγωγής Σ. Αραβίας. Το Ιράκ πουλά το δικό του πετρέλαιο κατά 3,7 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Σ. Αραβίας, ενώ το Κατάρ πουλά το δικό του κατά 1,2 δολάρια φθηνότερα σε σύγκριση με το πετρέλαιο παραγωγής Αμπού Ντάμπι, βάσει στοιχείων του Bloomberg.
Ως εκ τούτου και στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν περισσότερους πελάτες τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αντιμάχονται το ένα το άλλο με το ίδιο τρόπο όπως αντιμάχονται και τους παραγωγούς εκτός καρτέλ, υποστηρίζει ο Bob Fryklund, στέλεχος της IHS.
Από την πλευρά του ο Ehsan Ul-Haq, αναλυτής της KBC Advanced Technologies, εκτιμά ότι μόλις «πέσουν» στην αγορά και οι αυξημένες ποσότητες παραγωγής Ιράν, τότε ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρός.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου