Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Συνάντηση Π. Λαφαζάνη με τη διοίκηση της Χαλυβουργικής

xalyboyrgiki
Σε συνάντηση θα καλέσει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης τη διοίκηση της Χαλυβουργικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, σε μία προσπάθεια να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 100 εργαζομένων. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την ανακοίνωση της εταιρείας "η οποία μάλιστα έγινε αιφνιδιαστικά και λίγες μέρες πριν το Πάσχα" και υποστήριξε ότι το εν λόγω πρόγραμμα "ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόγραμμα απολύσεων".

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε ..
σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιάννη Στεφανόπουλο. Στη συνάντηση από πλευράς υπουργείου συμμετείχαν ο Γ.Γ. Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από πλευράς εργαζομένων οι:  Κατερίνα Ρούμπου, αντιπρόεδρος ΠΟΕΜ, Μάρκος Κοντιζάς, Γ. Γραμματέας ΠΟΕΜ, Γιώργος Γάκης, πρόεδρος σωματείου εργατοϋπαλλήλων ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, Αντώνης Γιούργης πρόεδρος σωματείου στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο, Θόδωρος Γκλαβίνης, πρόεδρος σωματείου στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» στο Βόλο, Κώστας Κατέμης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, Κατερίνα Τσιριγώτη, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων LANDIS  Κορίνθου, Νίκος Χαλιμούρδος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στη  Schneider Electric, Σωφρόνιος Ζαφειριάδης, αντιπρόεδρος σωματείου «Ο Χάλυψ» στη Hellenic Steel κ.ά. 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθιξαν τα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου του μετάλλου με αιχμή τη συρρίκνωσή του, που συνοδεύεται από απώλειες θέσεων εργασίας με απολύσεις και «εθελούσιες εξόδους», που ισοδυναμούν με απολύσεις. Ανέφεραν το πρόσφατο παράδειγμα της «Χαλυβουργικής», που τους ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 100 εργαζομένων. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική χαλυβουργία είναι το υψηλό κόστος ενέργειας. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από το υπουργείο να εξετάσει το μέτρο της «διακοψιμότητας» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (δηλαδή συμβάσεις μειωμένης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, όταν υπάρχει περίσσευμα στο σύστημα, όπως π.χ. τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα). Επίσης ζήτησαν να μην αντιμετωπίζονται δυσμενώς από την πολιτεία και ειδικότερα από το καθεστώς προμηθειών της ΔΕΗ, βιομηχανίες που λειτουργούν στην Ελλάδα και παράγουν προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως μετασχηματιστές, «έξυπνοι μετρητές» κ.λπ.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδιασμού με στόχο την ουσιαστική μείωση των τιμών ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, πρώτα απ’ όλα για τα πιο αδύνατα οικονομικά νοικοκυριά, αλλά και ειδικότερα για τη βιομηχανία, ενώ πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν μειώσεις κατά 15%, περίπου, στην τιμή του φυσικού αερίου. Όσον αφορά το μέτρο της «διακοψιμότητας» είπε ότι αυτό θα εξεταστεί πολύ σύντομα σε ειδική σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Τέλος, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σε κάθε περίπτωση να μην αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε διαγωνισμούς των δημόσιων φορέων και ειδικότερα της ενέργειας, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παράγουν προϊόντα που τηρούν όλες τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου