Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Συνάδελφοι,

       Δύο μήνες έχουν περάσει από την αλλαγή της κυβέρνησης και δεν έχει αλλάξει κάτι προς όφελος των εργαζομένων.


      Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ της περασμένης Τρίτης (31/3/2015) πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφού..
η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακοίνωσε την επέκταση του μνημονίου και τα νέα μέτρα που θα καλεστούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν. Την ιδία στιγμή, μετέφεραν τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών (ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Περιφέρεια Αττικής) που προορίζονταν για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών (συντάξεις, επίδομα ανέργων, έργα υποδομών), στην ΤτΕ για την πληρωμή των δανειστών. Ακολούθησαν οι επικίνδυνες δηλώσεις Καμένου για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο, καθώς κάλεσε σε «φαγοπότι» αμερικανικά ενεργειακά μονοπώλια και ντόπιους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας για το κέρδος τους, χωρίς να έχει κανένα όφελος ο ελληνικός λαός.


      Θεωρούμε ότι τα σωματεία, οι φορείς των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν θέση μάχης και διεκδίκησης. Να μην είναι ούτε θεατές, ούτε χειροκροτητές των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης, που μόνο στόχο έχουν την ενίσχυση των επιχειρηματιών. Σήμερα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, την κάλυψη των απωλειών και των δικαιωμάτων των περασμένων ετών.


       Συνάδελφοι, στο Δ.Σ. τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν: προσλήψεις, πρακτικό συμφωνίας για τους τεχνολόγους στις ΒΕΕ, λειτουργία της μονάδας 4700 στις ΒΕΑ, και στελέχωση του χημείου στις ΒΕΑ.


       Εκτιμάμε πως δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση, καθώς αυτή επικεντρώθηκε στο ποιος θα εκπροσωπήσει το σωματείο στις επιτροπές προσλήψεων.


       Για το θέμα των προσλήψεων, η μόνη ενημέρωση που έγινε, ήταν ότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις για τις ειδικότητες των χειριστών και τεχνιτών. Δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε για τον αριθμό αυτών, ούτε για το αν θα γίνει νέα προκήρυξη ή αν θα γίνουν προσλήψεις από προηγούμενες προκηρύξεις. Το μεγαλύτερο θέμα ήταν ότι το προεδρείο δεν γνωρίζει ποιές είναι οι ανάγκες στις μονάδες ώστε να διεκδικήσει από την εταιρεία τις απαιτούμενες προσλήψεις. Η τοποθέτηση μας ήταν ότι πρέπει να καλυφθούν όλα τα κενά, να επανέρθουν τα πόστα που κοπήκανε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των μονάδων και να μην υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας μέσα από την ανάληψη ολοένα μεγαλύτερων ευθυνών με ταυτόχρονη μείωση προσωπικού, να πάψουν τα επαναλαμβανόμενα 12ωρα για κάλυψη κενών θέσεων. Ενδεικτικά υπάρχουν κενά στις μονάδες: U-4900, U-3100, U-3900, U4400, U-32, U-36, U-37, U-38. Ενισχύεται η εργολαβοποίηση παντού. Στις διοικητικές υπηρεσίες, στη συντήρηση, στην ασφάλεια ακόμα και στις μονάδες παραγωγής, όπως στην U-32, στις μονάδες θειαφιού ΒΕΕ και ΒΕΑ.


       Για το ζήτημα της λειτουργιάς της U-4700 η πρόταση μας στο Δ.Σ ήταν να διεκδικήσουμε από την εταιρεία γραπτή δέσμευση για: α) την επαναφορά πέμπτου πόστου στο πεδίο του Γ’ συγκροτήματος του Τμήματος Μετατροπής και β) άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη του πόστου. Το προεδρείο απέφυγε να το βάλει σε ψηφοφορία γιατί όπως φαίνεται, υπάρχει συμφωνία με την εταιρεία για τα οργανογράμματα και μια τέτοια απόφαση θα δυσκόλευε το έργο της. Επέμεινε στη θέση του «όποιος δεν θέλει να δουλέψει υπερωρία για τη λειτουργία της μονάδας, τον καλύπτει το Σωματείο», που είναι θέση μεσοβέζικη «πετάει το μπαλάκι» στους εργαζόμενους και στην ουσία στηρίζει την εταιρεία και «αδειάζει» τις διαθέσεις των εργαζομένων για διεκδίκηση επαναφοράς του πόστου.


       Για το πρακτικό συμφωνίας για τους τεχνολόγους στις ΒΕΕ διευκρινίζουμε ότι: αφενός δεν στεκόμαστε ενάντια σε οποιοδήποτε αποκατάσταση εργασιακού δικαιώματος, ανάδειξης ή αύξησης που αφορά συναδέλφους, αφετέρου όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρακτικό είναι προσωποπαγές και δεν αφόρα το σύνολο των συναδέλφων. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε λευκό.


      Συνάδελφοι, η τακτική του σωματείου σήμερα εξυπηρετεί τα σχέδια της εργοδοσίας. Δεν οργανώνει την διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια και δεν αντιδρά στην συρρίκνωση των τμημάτων. Την ώρα που ο κόσμος εξαντλείται από τα 12ωρα, τα αντιρεπό, την εντατικοποίηση και την ανασφάλεια στην εργασία, από κοινού εργοδοσία και σωματείο, παίζουν με τις αντοχές και τη νοημοσύνη των εργαζομένων. Τάζοντας κλιμάκια, προαγωγές, μπόνους και ότι άλλο χρειαστεί, αποπροσανατολίζουν από το κύριο που είναι η συνολική αντίσταση στα σχέδια της εργοδοσίας.


       Χρειάζεται κινητοποίηση των εργαζομένων, σύγκρουση με τις δυσκολίες και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Αλλαγή στους συσχετισμούς στο σωματείο. Να βγουν από την μέση αυτοί που με την στάση τους ενισχύουν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου