Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ελλάδα: πλήττεται από την «καταιγίδα» στις αναδυόμενες αγορές


Σε υψηλά έτους βρέθηκαν, σήμερα, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, καθώς η χώρα πλήττεται από το ξεπούλημα στις ανερχόμενες αγορές. Το επιτόκιο για το 10ετές κρατικό ομόλογο εκτοξεύτηκε, το απόγευμα, στο 8,751%.

Η ανασφάλεια, που έχει προκαλέσει στους επενδυτές το ενδεχόμενο για νέο tapering από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και η μείωση της παραγωγής στην Κίνα, οδηγούν τους επενδυτές σε «έξοδο» από τις αγορές που θεωρούνται πιο επισφαλείς. Αυτές είναι οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες συγκαταλέγεται, πλέον, και η Ελλάδα, μετά την υποβάθμισή της στο MSCI Emerging Markets Index.

Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία και είχε αποτυπωθεί σε επιτόκιο δανεισμού κάτω από το 7%, για το 10ετές κρατικό ομόλογο, λίγες ημέρες μετά τις επιτυχημένες δημοπρασίες Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Πλήγμα και για το ελληνικό χρηματιστήριο, που επέστρεψε στις 1.159 μονάδες, χάνοντας τα κέρδη του Ιανουαρίου.

Αν και το κλίμα στις αγορές είναι ευμετάβλητο, τυχόν συνέχιση της αναταραχής στη διάρκεια του έτους, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την προγραμματισμένη από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών έξοδο στις χρηματαγορές.

ΠΗΓΗ:gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου