Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για το φυσικό αέριο σε δήμο της Θεσσαλονίκης


Ανακοίνωση σχετικά με την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου εξέδωσε ο δήμος Νέαπολης- Συκεών. Αναλυτικά:

Την πανηγυρική δικαίωση της πρότασης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για την αγωνιστική διεκδίκηση μείωσης των τιμών του Φυσικού Αερίου ήρθε να σημάνει η ανακοίνωση της συμφωνίας της Gazprom με τη ΔΕΠΑ για μείωση της τιμής κατά 15%. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί ως ένα επιπλέον ισχυρό ατού για την αποδοχή και υλοποίηση της πρότασής του για την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου και τη χρηματοδότηση των καταναλωτών με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης και να εξασφαλιστεί φθηνή και φιλοπεριβαλλοντική θέρμανση για όλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ.Δανιηλίηδης τις παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων, όταν είχε σημειωθεί έκρηξη του φαινομένου της αιθαλομίχλης από την καύση ξύλων και άλλων ανεξέλεγκτων υλικών, με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς κυβερνητικούς παράγοντες, πρότεινε την υποχρεωτική επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στο σύνολο των μεγάλων πόλεων, αλλά και τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο. Μεταξύ των επιχειρημάτων που προέβαλε ήταν και η διεθνής διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου, που τελευταία κινείται πτωτικά, ενώ προέβλεπε και περαιτέρω μείωσή της ενόψει της μελλοντικής έναρξης λειτουργίας του ΤΑΡ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας Gazprom-ΔΕΠΑ, όπως σημειώνει ο Σ.Δανιηλίδης, έρχεται να ενισχύει την επιχειρηματολογία για την προώθηση της διεκδίκησης αυτής και να άρει οποιαδήποτε αντίδραση, καθώς «εκλείπει πλέον ένα από τα πιθανά εμπόδια που θα μπορούσε -αδικαιολόγητα, πάντως- να επικαλεστεί κάποιος για τη μη στήριξη της πρότασής μας».

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε να καταγράφονται θετικές εξελίξεις για τη διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου για τις ανάγκες ασφαλούς και καθαρής θέρμανσης. Ήταν μια εξέλιξη που μάς δικαιώνει και ενισχύει τον αγώνα μας στην κατεύθυνση αυτή. Αν λάβουμε υπόψη και τις μελλοντικές προσδοκίες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει ή να τεθεί στο αρχείο η ρεαλιστική και άκρως κοινωνική και περιβαλλοντική πρότασή μας, που έχει ταυτόχρονα και στοιχεία αναπτυξιακά.

Οφείλει η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα, με σοβαρότητα και ευαισθησία το θέμα και να δώσει οριστική λύση στο καυτό πρόβλημα της θέρμανσης των νοικοκυριών, που τόσο πλήττονται από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Έχει ευθύνη να δει το ζήτημα με διευρυμένους ορίζοντες καθώς άπτεται κυρίως της δημόσιας υγείας και της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά μεγέθη, που και για αυτά υπάρχουν λύσεις», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και προσθέτει:

 «Πέρα από τη μείωση αυτή της τάξης του 15%, που συμφώνησαν Gazprom και ΔΕΠΑ, στον καταναλωτή μπορεί να προστεθεί επιπλέον μείωση 5% ώστε να φθάσουμε στο 20%, εάν η ΔΕΠΑ συμπιέσει το λειτουργικό της κόστος, κάτι που είναι και εφικτό και επιβεβλημένο. Και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την 100% κάλυψη του κόστους αγοράς και τοποθέτησης του εξοπλισμού του Φυσικού Αερίου (καυστήρας, λέβητας, κ.λπ.), τότε μεγάλος ωφελημένος μπορεί να είναι και ο καταναλωτής και η χώρα μας συνολικά».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου