Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το «φάουλ» με τα πετρέλαια, προβάδισμα Ιονίου για τους πρώτους διαγωνισμούς


Δύο φάσεις παραχωρήσεων για τους υδρογονάνθρακες, με την πρώτη να περιλαμβάνει μόνο περιοχές του Ιονίου οι οποίες έχουν ερευνηθεί περισσότερο, και την Κρήτη να μένει πιο… πίσω, επεξεργάζεται η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Όλα θα εξαρτηθούν από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, αν δηλαδή προκύψουν ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα τόσο για το Ιόνιο, όσο κυρίως για την Κρήτη, τότε θα συμπεριληφθούν οικόπεδα και από τις δύο περιοχές στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.

Διαφορετικά, που είναι και το πιθανότερο αυτή τη στιγμή σενάριο, η πρώτη φάση παραχωρήσεων θα συμπεριλάβει μόνο θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να έχει προκηρυχθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Υποδείγματα σύμβασης, νομικό πλαίσιο που θα διέπουν τους διαγωνισμούς, τα πάντα είναι έτοιμα, όπως λένε στο ΥΠΕΚΑ, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανοίγει τις πόρτες της στους ενδιαφερόμενους και η βάση δεδομένων «Greece Mega Project» την οποία και επισκέφθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, όπου και διατίθενται προς πώληση συνολικά 30.000 χιλιόμετρα νέων αλλά και παλαιών σεισμικών γραμμών.

Ποιό είναι το φάουλ Σαμαρά

Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις ενδείξεις για κοινές γεωλογικές δομές με την Αλβανία και την Ιταλία, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ωστόσο οι ενδείξεις αυτές είναι εξαιρετικά πρώιμες, και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αποδείξεις, προσθέτουν αρμόδια στελέχη και επιστήμονες, εκφράζοντας την ενόχλησή τους για τη χθεσινή στάση του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

"Είναι λάθος της πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα σε επίπεδο Πρωθυπουργού να δημιουργεί προσδοκίες για ένα τόσο λεπτό θέμα, προεξοφλώντας αβέβαια μελλοντικά έσοδα, και να επικαλείται εξαιρετικά πρώιμες ενδείξεις όπως τα δισδιάστατα σεισμικά, τα οποία δίνουν μόνο μια αρχική γεωλογική απεικόνιση", έλεγαν χθες επιστήμονες, ακόμη και στελέχη του ΥΠΕΚΑ με αφορμή την παρουσίαση του Πρωθυπουργού.

Πέραν βέβαια του προφανούς παράγοντα των διπλών εκλογών του Μάιου, μια σημαντική λεπτομέρεια που δικαιολογεί τη "βιασύνη" του Πρωθυπουργού να μιλήσει με αριθμούς για τα πετρέλαια στην Ελλάδα, είναι ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια πώλησης σε πετρελαικές εταιρείες των στοιχείων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη.

Τα δεδομένα που εμπεριέχουν στοιχεία για τις γεωλογικές δομές των περιοχών όπου θα "κοπούν" οικόπεδα αφορούν 12.500 γραμμές, έχουν ήδη πουληθεί σε κάποιες εταιρείες (Total, ΕΛΠΕ, κ.ά.), και η ανάγκη "διαφήμισής" τους είναι προφανής  προκειμένου να προσελκυστούν ξένες εταιρείες, και το Δημόσιο να καταγράψει έσοδα 20-30 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Αυτά ακριβώς τα δεδομένα παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό σε διεθνή πετρελαϊκά συνέδρια και η ελληνική πλευρά μαζί με την PGS, με το επόμενο να είναι της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων στο Λονδίνο (11-13 Μαρτίου).

"Δεν θα τολμούσαν να μιλήσουν"

"Στα συνέδρια αυτά ωστόσο, ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η PGS θα τολμούσαν να μιλήσουν για συγκεκριμένα ευρήματα, για αριθμό βαρελιών ή ποσότητες φυσικού αερίου, και πολύ περισσότερο για προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Απλά δεν θα μας έπαιρναν στα σοβαρά, και αυτό δεν το θέλουμε ! Είναι σαφές ότι η χθεσινή ομιλία Σαμαρά ήταν για εσωτερική κατανάλωση", λέει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος.

Χθες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονθράκων στις θάλασσες του Ιονίου και στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα σε βάθος 25 - 30 ετών να φτάσουν ακόμη και τα 150 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, που σημαίνει σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων, ότι θα πρέπει να ανακαλυφθούν 5-6 δισεκατομμύρια βαρέλια απολήψιμου πετρελαίου, που με την τρέχουσα τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι, θα απέφεραν μεικτά έσοδα 500-600 δισ. δολαρίων.

Σε αυτό το νούμερο άλλωστε οδηγεί και η εκτίμηση για δημόσια έσοδα 150 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν διεθνώς με το 30% της συνολικής αξίας των απολήψιμων κοιτασμάτων.

Για να γίνει κατανοητό το όφελος για το οποίο μίλησε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να πούμε ότι στα 33 χρόνια που παράγεται πετρέλαιο στον Πρίνο, το κοίτασμα έχει δώσει περίπου 120 εκατομμύρια βαρέλια.

Πλούσιες συντάξεις…

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην εκμετάλλευση πετρελαίων που "θα" γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον, προανήγγειλε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα αυτά (το 70% σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε) θα διατεθεί για τη στήριξη του ασφαλιστικού μέσα από τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που έχει θεσμοθετηθεί κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας.

Υπαινίχθηκε δε, ότι το ποσό των 150 δισ. ευρώ μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού βασίζεται όπως είπε στις εκτιμήσεις μόνο για τις εξερευνημένες κατά το παρελθόν περιοχές, και όχι για τις νέες, δηλαδή αυτές του Ιονίου και της Ν. Κρήτης, στις οποίες διεξήγαγε πέρυσι σεισμικές έρευνες το σκάφος της Νορβηγικής PGS, καθώς η επεξεργασία των στοιχείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για εκτιμήσεις που εφόσον επαληθευτούν, τότε τα ετήσια έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ (ή 3,3% του ΑΕΠ).

Αν και στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς εκτιμούν ότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλά κανείς για νούμερα, εντούτοις το βέβαιο είναι όπως αναφέρει και η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΚΑ ότι Στην Ελλάδα "υπάρχουν πετρελαιοπιθανές περιοχές, και αποδεδειγμένα ενεργά πετρελαϊκά συστήματα (όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις παγίδευσης υδρογοναθράκων)".

Η ίδια πάμντα παρουσίαση επαναλαμβάνει τα περί "ενεργών ενδείξεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο επιφανειακά και σε γεωτρήσεις, και για νέα σεισμικά δεδομένα που πιστοποιούν ενδιαφέρουσες γεωολογικές δομές". 

Αλλά από το σημείο αυτό, ότι δηλαδή υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μέχρι του σημείου να μιλά κανείς για νούμερα, και μελλοντικά έσοδα, η διαφορά είναι μεγάλη.

Ακόμη, δε, και αν οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν χθες αποδειχθούν αληθινές, θα χρειαστεί να περάσουν 8-10 χρόνια πριν μάθουμε πόσο πετρέλαιο μπορεί να ανακαλυφθεί και αξιοποιηθεί σε Ιόνιο και Κρήτη, όπου θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί.

Σημειώστε, δε, ότι ακόμη και εκεί όπου έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί, σε Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, εκκρεμεί εδώ και μήνες η υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων, με το θέμα να έχει φύγει από το ΥΠΕΚΑ και να βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπ. Οικονομικών, αφού εκκρεμεί η επίλυση του φορολογικού καθεστώτος που θα τις διέπει...

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου