Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι διεθνείς εξελίξεις έδωσαν κέρδη στα αμερικανικά διυλιστήρια

Οι διεθνείς εξελίξεις έδωσαν κέρδη στα αμερικανικά διυλιστήρια
Σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων παρατηρείται τόσο στην τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο όσο και στο κόστος ενέργειας.

Σε γενικές γραμμές το ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης επιδεινώθηκε σημαντικά εντός του 2013, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές αργού πετρελαίου, καθώς και της μειωμένης ζήτησης για προϊόντα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η αύξηση παραγωγής πετρελαίου στη Β. Αμερική (shale oil) σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις εξαγωγές έδωσαν μεγάλη προσωρινή ώθηση στην κερδοφορία των αμερικανικών διυλιστηρίων και οδήγησαν σε μειωμένες εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων από την Ευρώπη.

Στη Μεσόγειο, επιπλέον των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου στο Ιράν προστέθηκε η μειωμένη διαθεσιμότητα αργού από παραδοσιακά σημαντικούς παραγωγούς της περιοχής όπως το Ιράκ, η Λιβύη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, καθώς και η Ρωσία. Τέλος, η ζήτηση προϊόντων στην περιοχή μειώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στη Νότια Ευρώπη και της πολιτικής αστάθειας στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου