Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΕΛΠΕ: Περιμένουμε την οριστική προσφορά της SOCAR για ΔΕΣΦΑ


Την οριστική πρόταση της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ αναμένουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Κωστόπουλος στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τις τελικές προτάσεις της αζέρικης εταιρείας.
Εξάλλου, ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι η αρχική πρόταση εξαγοράς για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ περιείχε όρους (conditional). Μετά την κατ΄αρχήν συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και τη βελτιωμένη στα 400 εκατομμύρια προσφορά της Socar, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. αναμένει το τελικό κείμενο της πρότασης προκειμένου να το αξιολογήσει και να εισηγηθεί αναλόγως στο δ.σ. του ομίλου, το οποίο και θα αποφασίσει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορές μεταξύ ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά την αξιολόγηση της προσφοράς της αζέρικης εταιρίας, ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε ότι οι όποιες διαφορές είναι μικρές και οι δυο πλευρές «θα τα βρουν».
Ανέφερε παράλληλα ότι το κλείσιμο του  “deal”, τα ΕΛΠΕ ευελπιστούν να εισπράξουν 200 εκ. ευρώ περίπου.
Όσον αφορά την περίπτωση της ΔΕΠΑ, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι η ισχύς του συμφωνητικού των ΕΛ.ΠΕ. με το ΤΑΙΠΕΔ για την από κοινού εξεύρεση αγοραστή για την εταιρία αερίου θα παραταθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, τα ΕΛ.ΠΕ. παραμένουν σταθερά στην απόφαση αποεπένδυσης, κάτι όμως που δεν μπορούν να προσδιορίσουν χρονικά. 
Πρωτοφανής η πτώση της κατανάλωσης καυσίμων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Χρήστος Κομνηνός, παρομοίασε την  ελληνική αγορά καυσίμων με βαρέλι δίχως πάτο, αναφερόμενος στη δραματική πτώση της κατανάλωσης που έφθασε για το πετρέλαιο θέρμανσης και το 70%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέλευση, η συνολική ζήτηση καυσίμων στην ελληνική αγορά το 2012 μειώθηκε κατά 17%, ενώ σε σχέση με το 2009 η πτώση φθάνει το 33%. Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης κατέρρευσε, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, λόγω του πενταπλασιασμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (ξύλα, pellet κλπ.) που επιβάρυναν το περιβάλλον. Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε σχετικά ότι η Πολιτεία επιδοτεί από τη μια πλευρά τις ανανεώσιμες πηγές για προστασία του περιβάλλοντος αλλά με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο οδηγεί σε επιβάρυνσή του.
Η μείωση της ζήτησης οφείλεται στην άνοδο των τιμών και στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος είναι μεγαλύτερη σε βάθος και σε διάρκεια σε σχέση με το κραχ των ΗΠΑ του 1929. «Ο κλάδος της εμπορίας είναι σε ελεύθερη πτώση. Ο όγκος των πωλήσεων έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1990», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Από τα 8.500 πρατήρια τα 2.000-2.500 έκλεισαν ή υπολειτουργούν. Η πτώση της αγοράς είναι πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο». Η μείωση των όγκων πωλήσεων συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 παρά το γεγονός ότι, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ το περιβάλλον σε σχέση με πέρυσι έχει βελτιωθεί, καθώς έχει ελαττωθεί ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη και έχει αποκατασταθεί ως ένα βαθμό η εμπιστοσύνη από τις αγορές. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου