Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Πλήρης Αξιοποίηση των Υφιστάμενων Επενδύσεων, το Σύνθημα των ΕΛΠΕ για τη Συνέχεια


Στο τρίπτυχο, βιώσιμη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και αριστεία θα βασίσει ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. τη στρατηγική του στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να θωρακίσει τα οικονομικά μεγέθη του και να αναδειχθεί στην ανταγωνιστικότερη εταιρία διύλισης στη Μεσόγειο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων ανακοίνωσε ότι για την επόμενη τριετία ο όμιλος δεν σχεδιάζει νέες επενδύσεις και ο στόχος είναι μέσα από τη μόχλευση των επενδύσεων που έχουν ολοκληρωθεί να υπάρξει ενίσχυση των μεγεθών του.
Για το up stream η ΕΛ.ΠΕ. έχει αποφασίσει οποιεσδήποτε νέες πρωτοβουλίες υπάρξουν να εστιασθούν αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα. Διατηρώντας την παρουσία της στην Αίγυπτο και το Μαυροβούνιο η ΕΛ.ΠΕ. αντιμετωπίζει με θετικό μάτι τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων, όταν προκηρυχθούν, στις νέες περιοχές του Ιονίου και νότιας της Κρήτης, όπου τα πρώτα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες εμφανίζονται θετικά.
Για τον τομέα της λιανικής εμπορίας και με δεδομένο το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς καυσίμων και τη μείωση της ζήτησης, ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. έχει ξεκινήσει ήδη εσωτερικό λειτουργικό μετασχηματισμό, που εστιάζεται στη μείωση του κόστους, χωρίς, όμως, να υπάρχουν σχέδια συγχώνευσης των δύο εταιριών εμπορίας, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα. Όπως επισήμανε ο κ. Κωστόπουλος, ο όγκος πωλήσεων καυσίμων στην Ελλάδα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1990, οι εταιρίες εμπορίας του κλάδου αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη τους και οι περισσότερες αθροίζουν ζημίες. «Είναι ανάγκη να ξανασκεφθούμε το μοντέλο τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προοπτικές του 2013 ανέφερε ότι το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος και για το λόγο αυτό ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ, θέτει ως προτεραιότητες την πλήρη αξιοποίηση των μονάδων διύλισης που διαθέτει και των συνεργειών μεταξύ τους, τον περαιτέρω έλεγχο των δαπανών, τη μεγιστοποίηση της αξίας συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ, καθώς και τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τις τράπεζες. Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, για την οποία δαπανήθηκαν 1,4 δισ. ευρώ, ο όμιλος θα εξάγει σε γειτονικές χώρες πάνω από το 50% της παραγωγής του, από 20% που είναι σήμερα. Από τις συνέργειες δε των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας προσδοκόνται περί τα 10 εκατ. ετησίως.
Το 2012 χαρακτηρίσθηκε από τον κ. Κωστόπουλο ως η δυσκολότερη χρονιά που πέρασε, η οποία είχε, όπως είπε, το βάθος του αμερικανικού κραχ του 1929. «Το ελληνικό κραχ είναι βαθύτερο και μακρύτερο από το αμερικανικό», τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που εμφάνισε ο όμιλος το 2012 κρίθηκαν ικανοποιητικά μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Τέλος, αναφορά έκανε ο κ. Κωστόπουλος και στο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου χαρακτηρίζοντας «πολύ καλές τις προσπάθειες ΡΑΕ και δημοσίου» για να αρθούν οι στρεβλώσεις στην ηλεκτρική αγορά. «Στο μεταβατικό στάδιο που θα υπάρξει χρειάζεται να επιβιώσουν και οι ιδιώτες παραγωγοί», επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. Χρ. Κομνηνός χαρακτήρισε «βαρέλι δίχως πάτο» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Από τις αρχές του 2013, είπε, έχουν επικρατήσει οι αρνητικοί παράγοντες, με τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας περιθώρια διύλισης.
Όπως ανακοινώθηκε στη γενική συνέλευση, το δ.σ. της ΕΛ.ΠΕ. θα αποφασίσει εντός του έτους αν θα δοθεί προμέρισμα στους μετόχους κάτι το οποίο θα συναρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, καθώς και την πώληση των συμμετοχών του στη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο κ. Κωστόπουλος αποποιήθηκε του μπόνους που δικαιούταν για τα αποτελέσματα του 2012, λόγω της γενικότερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου