Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ψαλίδια σε υγεία και φοραπαλλαγές ζητά η τρόικα

Ψαλίδια σε υγεία και φοραπαλλαγές ζητά η τρόικα–Το «καρνέ» των απαιτήσεων
 Η νέα αναθεώρηση του Μνημονίου που θα ξεκινήσει με την αξιολόγηση της τρόικας που καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας δεν αποκλείεται να έχει εκπλήξεις.

Οι επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν νέο πακέτο μέτρων που θα προβλέπει μαχαίρι σε δαπάνες υγείας, συντάξεις και επιδόματα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και υψηλούς φόρους για ακίνητα και επαγγελματίες, ενώ θα ελέγξουν εάν υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει δεσμευτεί ότι όποτε εντοπίζονται αποκλίσεις από τους στόχους προϋπολογισμού θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.

Το υπουργείο Οικονομικών, για να διασφαλίσει την δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση φορολογικών εσόδων άνω των 540 εκατ. ευρώ που καταγράφτηκε στο πεντάμηνο του έτους αλλά και την μαύρη τρύπα των 2,5 δισ ευρώ δημιουργούν τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι προτάσεις για εισπρακτικά μέτρα:

- Μαχαίρι στις παροχές του ΕΟΠΥΥ με περιορισμό διαγνωστικών εξετάσεων, μείωση τιμής των ακριβότερων, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, φαρμάκων και εφαρμογή του πρωτοκόλλου εργαστηριακών εξετάσεων που θα ορίζουν για κάθε πάθηση ποιες θα είναι οι εξετάσεις με πλαφόν δαπάνης.

- Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας μέσω επαναξιολόγησης των προγραμμάτων Πρόνοιας που ζητά η τρόικα.

- Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά Ταμεία.

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

- Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για νησιωτικές περιοχές έως 3.000 κάτοικους

- Επέκταση ή και μονιμοποίηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης που τυπικά λήγει το 2015.

- Επέκταση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.

- Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ,

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης:

- Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχει σαν αποτέλεσμα δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-20142,5 δισ. ευρώ, - Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 στα δημόσια ταμεία 3,17 δισ. ευρώ. Έτσι, ασκεί πιέσεις για τη συνέχιση του φετινού καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

- Η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα, με την διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε να είναι έτοιμο ως τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

- Οι δανειστές ζητούν νέα μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ , ώστε να αντισταθμιστεί η μη επιβολή της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ταμείου που προβλέπεται στο μνημόνιο.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ στην εστίαση, οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί στο να αποδεχθούν το αίτημα της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο μέτωπο είναι η χρονική κλιμάκωση των μέτρων. Δηλαδή ποια θα οριστούν ως προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα και ποια θα είναι «ορόσημα» καταβολής επί μέρους δόσεων το επόμενο διάστημα.

Πάντως, στόχος είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας να ολοκληρωθούν έως τις 10 Ιουλίου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση πριν το τέλος Ιουλίου.
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου