Πριν από ένα μήνα η απόφαση της Third Point να επενδύσει 60 εκατ. δολάρια μπαίνοντας ως μέτοχος στην Energean, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα απτά δείγματα εμπιστοσύνης της διεθνούς αγοράς στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, το αμερικανικό fund δεν αγόρασε υπό πώληση assets, αλλά επένδυσε στην προοπτική υλοποίησης επενδύσεων, γεγονός που ερμηνεύεται ως θετική ψήφος συγκεκριμένα για την αγορά των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Εκτός όμως από τη Third Point, η Energean άνοιξε στις αρχές του μήνα και ένα άλλο κεφάλαιο, με την πώληση ενός φορτίου από την παραγωγή του Πρίνου, στο βρετανικό κολοσσό BP. Το συγκεκριμένο deal δεν ήταν μια one – off πώληση, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη συνεργασία, με πολλαπλά οφέλη τόσο για την εταιρεία όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. Άλλωστε το Δημόσιο μετά την εναρμόνιση της σύμβασης παραχώρησης για τον Πρίνο λαμβάνει royalties με βάση τα κέρδη του παραχωρησιούχου. Δηλαδή όσο πιο «ακριβά» πουλάει το πετρέλαιο η Energean, τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Πρίνο έχει ήδη βρει στο πρόσωπο της BP έναν πελάτη που είναι διατεθειμένος να αγοράσει σε πολύ καλές τιμές την υφιστάμενη αλλά και τη μελλοντική παραγωγή του Πρίνου. Ωστόσο για να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο για τις εξαγωγές του ελληνικού μαύρου χρυσού, θα πρέπει να προηγηθεί η τροποποίηση της παλιάς σύμβασης που υποχρεώνει την Ενεργειακή να διαθέτει την παραγωγή της στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σημειώνεται ότι ακόμη και για το φορτίο που πουλήθηκε στη BP, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να δοθεί η συναίνεση των ΕΛΠΕ κάτι που ισχύει βάσει της ισχύουσας σύμβασης για όλες τις πιθανές πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτους.
Βεβαίως με την αλλαγή των συνθηκών αλλά και το ουσιαστικό άνοιγμα του τομέα των υδρογονανθράκων, γίνεται αντιληπτό ότι η σύμβαση έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα καθώς καταρτίστηκε σε μια εποχή με διαφορετικά δεδομένα τόσο στην αγορά όσο και στον όμιλο των ΕΛΠΕ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σύμβαση δεν προσδιορίζονται οι όροι συνεργασίας μεταξύ του διαχειριστή του κοιτάσματος του Πρίνου και των ΕΛΠΕ. Με βάση μάλιστα τον τελευταίο νόμο, καθώς το ύψος της τιμής αφορά άμεσα και τα έσοδα του Δημοσίου, καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της συγκεκριμένης σύμβασης, η οποία δύσκολα μπορεί να σταθεί πλέον ακόμη και σε ό,τι αφορά θέματα ανταγωνισμού.
Πληροφορίες θέλουν λοιπόν την πλευρά της Energean να θέτει άμεσα στο προσεχές διάστημα θέμα τροποποίησης των όρων της σύμβασης, γεγονός που θα επιτρέψει να προχωρήσει και το θέμα της συμφωνίας με τη BP.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου