Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ECOFIN "Καμία εγγύηση για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ"!



Καμία εγγύηση δεν υπάρχει για τραπεζικές καταθέσεις ύψους πάανω από 100.000 ευρώ σε περίπτωση που μία τράπεζα βρεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης ή κλείσει αποφάσισε σήμερα το ECOFIN.

"Υπήρξε γενική συμφωνία ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε διαδικασία εκκαθάρισης δεν θα πειρχθούν", διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Με βάση τη συμφωνία στο Ecofin οι καταθέτες που έχουν αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα η οποία πτωχεύει, εκκαθαρίζεται και κλείνει θα λαμβάνουν όλα τα χρήματά τους πίσω, ενώ πάνω από αυτό το ποσό μπορεί να υπάρξει κατάσχεση της κατάθεσης.

Στο σημερινό Ecofin συζητήθηκαν οι κανόνες που θα ισχύουν σε μελλοντικές διαδικασίες εκκαθάρισης και κλεισίματος τραπεζών και την ιεράρχηση των ζημιών τις οποίες θα υφίστανται οι ιδιοκτήτες και οι ομολογιούχοι ή πιστωτές τους σε κάθε τέτοια περίπτωση, αλλά και οι καταθέτες.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι περισσότεροι από τους υπουργούς συμφώνησαν με την άποψη πως και οι δικαιούχοι αποταμιεύσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης και να είναι οι τελευταίοι μεταξύ αυτών στους οποίους θα επιβάλλονται ζημίες- έπειτα από τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές των τραπεζών. Αλλά δεν θα γλιτώνουν την κατάσχεση...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου