Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΟΤΕ:Κοντά σε υπογραφή συλλογικής σύμβασης



Πολύ κοντά στην υπογραφή συλλογικής σύμβαση εργασίας για τα θεσμικά ζητήματα που περιέχονται στις παλαιές συμβάσεις, η μετενέργεια των οποίων πλέον έληξε, βρίσκονται η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. 

Με την εν λόγω σύμβαση θα προβλέπεται η συνέχεια της ισχύος θεσμικών ζητημάτων τα οποία ρυθμίζονταν με τις συλλογικές συμβάσεις (πρόνοια παιδικών σταθμών, ωράρια εργασίας κλπ). 

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και το πρώτο κείμενο, ένα μνημόνιο κατανόησης, είναι πιθανό να υπογραφεί έως αύριο. Για την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την υπογραφή της συμφωνίας πιέζεται και η διοίκηση της Ομοσπονδίας η οποία θέλει να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα το Συνέδριό της, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αίγιο. 


Θέλουν να αποφύγουν την «οικειοθελή παροχή» 

Στόχος της διοίκησης της ΟΜΕ – ΟΤΕ είναι να υπάρξει ένα κείμενο δεσμευτικό για τις δύο πλευρές στο οποίο θα ξεκαθαρίζεται σαφώς ότι οι θεσμικοί όροι των συμβάσεων δεν καταργούνται με την λήξη της μετενέργειας. Όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές σε περίπτωση που δεν υπάρξει το κείμενο αυτό, τότε οι θεσμικοί όροι μπορεί να μετατραπούν από την Διοίκηση της εταιρείας σε «οικειοθελή παροχή» κάτι που αυτόματα θα σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή η Διοίκηση θα μπορεί να σταματήσει την χορήγησή τους.

Το κλίμα στις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της Διοίκησης και των Εργαζόμενων είναι εξαιρετικά καλό και αναμένεται ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης μετά την επιστροφή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ από το εξωτερικό. 


Αλλαγές σε πειθαρχικό και κανονισμό μεταθετότητας 

Στις συζητήσεις των δύο πλευρών περιλαμβάνονται επίσης και οι αλλαγές στον πειθαρχικό κανονισμό, καθώς και στον κανονισμό μεταθέσεων που πρόκειται να εκσυγχρονιστούν ακολουθώντας το μοντέλο των αντίστοιχων κανονισμών που εφαρμόζονται στην Cosmote. Η διοίκηση επιθυμεί ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο για τα θέματα αυτά και, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφωνίες από την πλευρά των εργαζομένων. 


Προτεραιότητα η εργασιακή ειρήνη 

Να σημειώσουμε ότι στη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και του καλού κλίματος είχε αποδώσει ιδιαίτερη σημασία και ο κ. Τσαμάζ την προηγούμενη εβδομάδα, κατά το σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ΟΤΕ θα τιμήσει την υπογραφή του και θα σεβαστεί την υφιστάμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ισχύει ως το τέλος του 2014, και δεν θα μεταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, παρότι λήγει η μετενέργεια των προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων. 

Την ίδια ώρα σε εκρεμμότητα παραμένει ακόμη το ζήτημα της απόδοσης των κλιμακίων για το οποίο η ΟΜΕ – ΟΤΕ είχε προσφύγει στο υπουργείο Εργασίας, απειλώντας ακόμη και με μονομερή καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το ζήτημα αυτό δεν είναι πλέον πρώτη προτεραιότητα ούτε και για τους εργαζόμενους που, υπό τις παρούσες συνθήκες, προσπαθούν να διαφυλάξουν τα σημαντικότερα.

Πάντως τυχόν καταγγελία της σύμβασης, η οποία παύει να ισχύει αν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη την καταγγείλει, θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά του ΟΤΕ καθώς σε ορίζοντα τριετίας το όφελος ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου