Με τα δίκτυα, όπως είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο η εφημερίδα το «Κεφάλαιο» θα ξεκινήσει η αποκρατικοποιήση της ΔΕΗ, ενώ όπως επίσης είχε αποκαλύψει το «Κ» το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει και τη δημιουργία μικρής ΔΕΗ αλλά και την πώληση του 17% της μητρικής ΔΕΗ που θα απομείνει σε στρατηγικό επενδυτή.
Έτσι η πιο ώριμη και γρήγορη πώληση θα αφορά στα δίκτυα όπου και το δημόσιο θα παραμείνει ως καταστατική μειοψηφία. Για τον ΑΔΜΗΕ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλα κεφάλαια. Αντίθετα οι πωλήσεις που αφορούν στη μητρική ΔΕΗ, πάνε πιο πίσω χρονικά καθώς είναι πιο περίπλοκες, απαιτούνται συνεννοήσεις με την Ε.Ε. ενώ θα πρέπει να διευθετηθούν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων και στο προσωπικό.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου αποκρατικοποίησης είναι:
• Για τον ΑΔΜΗΕ πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός διαχωρισμός, ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ και είσοδος επενδυτή με ΑΜΚ που θα αναλάβει και το μανατζμεντ, διατήρηση καταστατικής μειοψηφίας του δημοσίου. Το χρονοδιάγραμμα έχει δύο φάσεις μέχρι τέλος του έτους η είσοδος του επενδυτή (απόκτηση έως 49%) και 2ο τρίμηνο 14 αποχώρηση ΔΕΗ.
• Δημιουργία μικρής ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και φυσικά αέρια που θα αντιστοιχεί στο 30% της ΔΕΗ. Οι μονάδες θα καθοριστούν σε διαβούλευση με την ΕΕ. Το τίμημα θα καθοριστεί με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ. Η ολοκλήρωση θα γίνει στο 1ο τρίμηνο του 2015.
• Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ, πώληση του 17%, μέσω ΤΑΙΠΕΔ με έναρξη το 1ο τρίμηνο του 2015 και ολοκλήρωση στο τέλος του 2015 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ενότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου