Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Λαθρεμπόριο και στο Υγραέριο Παρατηρείται στις Ένοπλες Δυνάμεις



Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, κ. Γ. Σούρλας, κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα έκθεση σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρατηρείται ότι τα φαινόμενα λαθρεμπορίου συνεχίζονται και έχουν επεκταθεί και στο υγραέριο, ενώ οι απώλειες για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο κ. Γ. Σούρλας έκανε σχετικές δηλώσεις μετά την ενημέρωση από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανό Στασινόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες που ανέφεραν ότι:
• Από πρόσφατες χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που πήρε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες προκύπτει ότι αυτό είναι νοθευμένο.
• Βρέθηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.
• Ναυτιλιακό πετρέλαιο αποχρωματίζεται και διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή σε διπλάσια και πλέον τιμή.
• Οι εικονικές εξαγωγές υπολογίζονται σε 1000 βυτία/έτος με απώλειες που ανέρχονται 150 εκ. ευρώ/έτος.
• Τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκ. λίτρα και οι απώλειες για το δημόσιο υπολογίζονται στα 300 εκ. ευρώ/έτος.
• Τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου που παρελήφθησαν το 2008, για τα οποία δαπανήθηκαν 2.030.000 ευρώ και που διαθέτουν σύγχρονα συστήματα εντοπισμού των πλοίων εφοδιασμού – μεταφοράς αφορολογήτου καυσίμου ναυτιλίας και κάθε άλλης ύποπτης κίνησης λαθρεμπορίου, παραμένουν ακινητοποιημένα τέσσερα χρόνια.
Για να τεθεί τέρμα στα φαινόμενα αυτά και να παταχθούν τα κυκλώματα, ενώ όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ πρέπει:
1. Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη σε όλα τα καύσιμα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου